AK Parti, 15 maddelik yeni ekonomi teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu. Teklifin içinde kredi kartı ve kredi borçlarıyla ilgili milyonları ilgilendiren fazla kayda değer teferruat bulunuyor.

31 Aralık 2021'e değin ödenmesi veya borçların her tarafta yapılandırılması halinde sicile işlenmeyecek. Bu Vesile Ile kredi sürüklemek isteyenlerin karşısına 'sicili bozuk' muamelesi yapılamayacak.

SALGINLA MÜCADELE

Salgın döneminde çoğu sektör zarar fark etti. Çoğu işyeri ya kapalı veya benzeri açık kaldı. Ekonomik olarak kayıplar arttı, gelirler azaldı. Devlet, imkanları çerçevesinde kredi genişlemesinden hibeye kadar çoğu desteği devreye soktu. Alınan önlemlerin aralarında toplam 500 milyar lirayı bulan vergi, sigorta prim ve yönetimle ilgili cezaların yapılandırılması da bulunuyor.

15 MADDELİK PAKET

Fakat salgın etkisini hafifletse de sürdürdü. Gelinen noktada yapılandırmadan yararlanan vatandaş bile dükkan kapalı olduğundan ve gelir kaybı yaşadığından taksitlerini ödeyemedi, hak kayıpları oluştu. AK Parti milletvekilleri şimdi meslek dünyasının taleplerini de dikkate alarak Meclis’e 15 maddelik yeni bir ekonomi takviye paketi sundu.

30 NİSAN ÖNCESİ İÇİN

Önerge, matrah ve aidat artırımının yeniden düzenlenmesi ile geçen yılkine benzer ödenti ve prim borçlarının yapılandırılmasını içeriyor. Sicili bozuk olduğu için bankadan kredi çekemeyen esnafa ‘sicil affı’ da paketin içinde yer alıyor. Teklife göre; ağırlıklı olarak 30 Nisan 2021’den önce oluşan borçlar ve faizleri, yapılandırma zarfında olacak.

VERGİ VE PARA CEZALARI

Yapılandırma kapsamında olacak borç, cinayet ve faizler şöyle:

30 Nisan 2021’den önceki döneme ilişkin beyana dayalı vergiler, aidat cezaları, gecikme faizi ve gecikme zammı.

2021 yılına ilişkin 30 Nisan 2021 öncesi tahakkuk eden aidat ve bunlara tabi ücret cezaları, geç kalma faizleri, geç kalma zamları (Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ikinci taksidi hariç), 30 Nisan 2021 öncesi yapılan tespitlere ilişkin ücret aslına bağlı olmayan ödenti cezaları ile yönetimle ilgili para cezaları.

Sosyal Emniyet Kurumu (SGK) borçları.

İdari para cezaları (trafik cezaları, köprü ve otoyol geçiş ihlal cezaları).

Ticaret Bakanlığı’nın takibini yaptığı Gümrük Vergisi’nin ödenmemiş kısmı ile bunlara yan faiz ve cezalar.

İhtirazi kayıtla verilen beyannameler üzerine tahakkuk etmiş olan vergiler.

Ödenmemiş su, atıksu ve katı atık bedelleri. ?Maske cezası ve sokağa çıkma yasağı için verilen cezalar kapsam dışı.

VADE YİNE 36 AY

Geçen yılki yapılandırmada olduğu gibi bu düzenlemede de taksitle ödemede 36 ay vade imkanı sağlanacak. Yapılandırma için başvurular 31 Ağustos 2021’e kadar yapılabilecek. İlk taksit 31 Ekim 2021 almak üzere 2’şer aylık dönemler itibarıyla 18 eşdeğer taksit uygulanacak. Peşin ödeme durumunda ise borca geç kalma süresinde işletilen faiz ve suç oluşturan silinecek, bunun yerine enflasyon (Yİ-ÜFE) aylık metamorfoz oranı başlıca alınarak hesaplanan farkın

KREDİDE TEMİZ GEÇMİŞ

Paketle birlikte hibe desteklerinin arkasında esnafa yönelik bir huzur daha sağlanacak. Buna göre; anapara ve taksit ödeme tarihi 20 Mayıs 2021 tarihinden önce olup da kullandığı kredilerinin ödemelerini aksatan kişilerin, ticari faaliyette yer alan ve bulunmayan hakiki şahısların ve kredi müşterilerinin karşılıksız meydana çıkan çek, protesto edilmiş bono, kredi kartı ve öteki kredi borçlarına ilişkin olarak Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdinde tutulan kayıtları, laf konusu borçların ödenmesi geciken kısmının 31 Aralık 2021’e kadar ödenmesi ya da her tarafta yapılandırılması halinde, bu kişilerle yapılan mali işlemlerde kredi kuruluşları ve mali kuruluşlar kadar dikkate alınmayacak. Diğer bir deyişle bu kişiye kredi çekeceği süre ‘sicili bozuk’ muamelesi yapılamayacak.

MATRAH ARTIRIMI KOLAYLIĞI

Kazanç Vergisi ve Kurumlar Vergisi matrahlarını yükselterek ödeyenler hakkında artırımda bulunulan yıllar için Kazanç Vergisi ve Kurumlar Vergisi incelemesi ile bu yıllara ilişkin olarak aidat türleri için sonra başka bir tarhiyat yapılmayacak. Artırılan matrahlar yüzde 20 üzerinden vergilendirilecek.

Bu kapsamda artırılan matrah, 2020 için 127 bin 500 liradan, 2019 için 112 bin 400 liradan, 2018 için 105 bin 800 liradan eksik olamayacak. Matrah artırımı yapılan sene için beyannamesini zamanında vermiş ve vergisini ödemiş olanlar ise yüzde 15 vergiye bağlı tutulacak.

KDV’NİN YARISI ÖDENECEK

Kazanç Vergisi ve Kurumlar Vergisi mükellefleri, işletmelerinde mevcut olduğu halde kayıtlarında yer almayan, emtia, alet, donanım ve demirbaşları rayiç değer üzerinden 31 Ağustos 2021 tarihine kadar deftere kayıt ettirebilecek. Bildirime dahil edilen kıymetler için küçültme ayrılmayacak.

Bunlar için tabi oldukları oranların yarısı esas alınarak Katma Değer Vergisi (KDV) hesaplanacak ve farklı bir şartname ile ifade edilerek ödenecek. Kayıtlarda yer aldığı halde işletmelerde bulunmayan mallar için ise ödenti yükümlülükleri yerine getirilerek tescil ve beyanlara intikal ettirilebilecek.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Kredi-karti-ve-borclariyla-ilgili-flas-karar/250716