Kripto Paralar Geleneksel Finans Sistemi için Bir Tehdit Oluşturuyor mu?

Kripto para birimleri, günümüzde on yıl öncesine kıyasla çok daha yaygın. Onları artık alışveriş yapmak veya casino online sitelerinde oyun oynamak için bile kullanabiliyoruz. Ancak kripto paralar, sadece “dijital para birimi” olmaktan fazlasını içeriyor. Kullandıkları teknolojiler geleneksel bankacılık sistemine gereksinim duymuyor ve merkezi bir otorite tarafından denetlenmiyorlar. Bazı analistler, sadece bu iki özelliğin bile geleneksel finans sistemini tehdit etmek için yeterli olduğuna inanıyor. Peki, bu ne kadar doğru? Kripto paralar, mevcut finans sistemini gerçekten de yok edebilir veya değiştirebilir mi? Aşağıda, bu soruların cevabını arıyoruz.

Kripto Para Birimleri Bankaların Sonunu Getirebilir mi?

Bu sorunun kısa cevabı hayır. Geleneksel finansal kurumlar pek çok farklı nedenden dolayı varlıklarını devam ettirecek. Dolandırıcılığı ve hırsızlığı önlemek için bir banka hesabı kullanmak halen en iyi seçenek. Blok zincirleri teorik olarak daha iyi bir güvenlik sağlıyor, ancak bunun bazı bedelleri var. Kripto paraların güvenliği, kullanıcının yetkinliğine tabi. Diğer bir deyişle, onları kullanan kişinin blok zinciri teknolojisinin nasıl işlediğini anlaması ve tüm güncel gelişmeleri takip etmesini gerektiriyor. Bankalar ise güvenliği kendileri sağlıyor: Kullanıcının bir şey bilmesine gerek yok. Bankaların varlıklarını devam ettirecek olmalarının nedenleri arasında şunlar da yer alıyor:

  • Paranızı saklamak istiyorsanız, bankalar halen en iyi seçenek. Kripto para piyasası, oynaklığı nedeniyle paranızı yatırıp huzur içerisinde bekleyebileceğiniz bir ortam sunmuyor. Değerleri USD gibi bir para birimine sabitlenmiş kriptolar bile krizlerden etkilenebiliyor ve saniyeler içerisinde tüm birikimlerinizi kaybedebiliyorsunuz. TerraUSD krizi, bunun iyi bir örneği: Bu, değeri USD’ye sabitlenmiş bir kriptoydu ancak çöküşünü kimse engelleyemedi.
  • Bankalar halen para transferi yapmak ve paranızı kullanmak için en pratik seçenek. Banka hesabınızdaki parayı banka kartları ile dünyanın her yerinde kullanabilir ve örneğin POS makineleri ile ATM’lerden yararlanabilirsiniz. Kripto paralar için bu denli pratik çözünler yok. Şu anda, blok zincirindeki paranızı doğrudan kullanabilmeniz neredeyse mümkün değil. Örneğin BTC sahibiyseniz, onu önce bir takas borsasında satarak Fiat para birimine çevirmeniz ve paranızı banka hesabınıza çekmeniz gerekiyor.

Kısacası, yakın gelecekte blok zinciri teknolojisinin bankaların sonunu getireceğini düşünüyorsanız, bu gerçekleşmeyecek. Dijital para birimleri pek çok avantaja sahip olmalarına rağmen bankalara gerçek bir alternatif oluşturamıyorlar.

Kripto Para Birimleri Her Şeyi Değiştirebilir

Belki birkaç nesil sonra kripto paraların şu anki problemleri çözülebilir, ancak büyük ihtimalle bu olmadan çok önce geleneksel finans sistemini değiştirecekleri için bir şeyin sonunu getirmelerine de gerek kalmayacak. Diğer bir deyişle, kripto paralar mevcut sistemi değiştirecek ve her iki sistemin de en iyi yönlerinden yararlanmamız mümkün olacak. Bunun nasıl olacağına dair bazı örnekler verelim:

  • Blok zincirleri, bankaların kişiselleştirilmiş hizmetler sunma konusunda çok daha iyi hale gelmesini sağlayacak. Örneğin, tüccarlar dijital varlık portföylerinin performansını gerçek zamanlı olarak izleme olanağı elde edecek. Ancak sadece tasarruf hesabı açmak isteyenler, basit bir çevrimiçi bankacılık hizmetinden yararlanabilecek. Bankalar, ayrı yatırımlar yapmalarına gerek kalmadan aynı platformda farklı kişisel hizmetler sunabilecek.
  • Blok zinciri teknolojisi, işletmelere önemli miktarda zaman ve para tasarrufu sağlayacak. İşletmenize dair tüm bilgileri (vergi levhası, ticaret sicil bilgileri, muhasebe kayıtları, vs.) blok zincirinde depolayabilecek ve finans kurumlarındaki her işlem için kullanabileceksiniz. Diğer bir deyişle, “evrak toplama” denen şey sona erecek.
  • Bir blok zincirinin aynı anda yürütebileceği işlem sayısı, geleneksel finansal kurumlarınkinden çok daha fazladır. Blok zincirleri, yüksek işlem hacmini bir yavaşlama yaşanmadan yönetebilir ve bu da aracılar ile onların altyapılarına güvenmeye gerek kalmadan her türden finansal işlemin daha hızlı tamamlanacağı anlamına gelir. Eskiden günler içinde tamamlanan finansal işlemler artık blok zinciri platformları üzerinden saniyeler içerisinde tamamlanabilecek.
  • Blok zinciri teknolojisi, finansal kurumların operasyonel giderlerini azaltmaya da yardımcı olacak. Akıllı sözleşmeler, insan gücüne olan ihtiyacı ve diğer işletme maliyetlerini büyük ölçüde azaltacak. Büyük bankalar için bu türden genel giderleri azaltmak, kar marjlarını artırabilmelerini sağlayacak. Blok zincirlerinin finansal kurumlara sunabileceği maliyet tasarrufları çok büyük ve bunun karşılığında bir performans kaybı yaşanması gerekmeyecek.
  • Blok zincirleri, geleneksel finans kurumlarından daha şeffaftır. Bir ödemenin kaynağını tespit etmek, geleneksel bankacılık sisteminde beklenmedik ölçüde zor olabilir, özellikle transfer uluslararası nitelikteyse ve birden çok banka tarafından işlenmişse. Blok zinciri transferleri ise, dünyanın her yerinden saniyeler içerisinde tespit edilebilir. Elbette bazı para birimleri alıcı ve gönderici bilgilerini şifreleyecektir, ancak bankaların kullandığı blok zincirlerinde bu özellik olmayacaktır. Dolayısıyla, transferlerin takibi çok daha kolay hale gelecektir.

Bunlar sadece blok zinciri teknolojisinin ve kripto paraların mevcut sistemi nasıl değiştirebileceğine dair bazı örnekler. Pratikte, son kullanıcı için hemen her şeyin çok daha basit, hızlı ve güvenli hale gelmesini bekleyebilirsiniz. Elbette, kripto paralar ile mevcut finansal sistemi birbirine entegre ederek kullanmak için her ikisinde de bazı şeylerden vazgeçmek gerekecek. Örneğin, kripto paraların sunduğu anonimlik ortadan kalkacak: Hiçbir banka kim olduğunu bilmediği kişilerle çalışmaz. Aynı şekilde, bankaların da mevcut altyapı sistemlerini tamamen değiştirmeleri ve daha düşük kar marjlarıyla çalışmaya başlamaları gerekecek.

Ancak neticede, her iki dünyanın da en iyi yönlerini elde edeceğiz. Blok zincirleri her işlemin daha güvenli, daha stabil ve daha hızlı olmasını sağlayacak. Bankacılık sistemi de yatırımlarımız için volatiliteden endişe etmemize gerek olmayan güvenli bir ortam sunacak ve zaten var olan global ödeme sistemlerini kullanmaya devam edebileceğiz. Kısacası, bu sistemlerden biri diğerini ortadan kaldırmayacak. Eninde sonunda ikisi de birleşerek herkes için en iyisini sunmaya başlayacak.