Küba ile bir hayli alanda işbirliği yapacaklarını bildiren Oktay, " Korunma Sanayii alanında elde ettiğimiz zaferdeki ivmeyi öbür sektörlere taşımada çok yoğun çalışma içerisindeyiz. Sağlık bu sektörlerden birisi. Küba bu alanda çok net bir işbirliği arz ediyor. Sağlık alanında ortak çalışma yürütebiliriz. Biyoteknoloji mevzusunda ortak çalışmalar yapmamız gerektiği Küba Başbakanı'nın önerisiydi. Aşı ve şeker hastalıklarıyla ilgili uzuvların kesilmesini önleyebilecek ciddi çalışmaları var. Bizde de var. Bunu beraber götürebiliriz" dedi.

CNN TÜRK ’te katıldığı programda Oktay, konuşmasını şöyle sürdürdü: "İşbirliği başlarsa tek bir alanda kalmaz. Bu ülkelere korunma sanayi mahsullerimizi de ihraç edebiliriz. Ama şimdi alakalı bakanlıklarımız ayrıntıları için çalışmaya başlayacaklar. Biz olmasını tutku ediyoruz, Küba da tutku ediyor. Şimdi teknik çalışma bunu gösterecek. Zati teşviklerle de biz bunu geliştirmeye çalışıyoruz. Böyle bir potansiyel gözüküyor."

'CUMHURBAŞKANIMIZIN MUHTEŞEM BİR KARŞILIĞI VAR LATİN AMERİKA'DA'

Oktay, "Latin Amerika'şunu gördük. Sayın Cumhurbaşkanımızın muhteşem bir karşılığı var Latin Amerika'da. Cumhurbaşkanımızdan Türkiye'yi kast ediyorum. Latin Amerika bizim hep gündemimizin belki dışında oldu. Amerika dediğimizde hep Amerika Birleşik Devletleri, Kuzey Amerika ile ilgilendik ama güneyde çok değişik bir dünya var" diye devam etti.

HER BİR ÜLKE KENDİSİNE GÖRE YAPTIRIMLAR UYGULAMAYA BAŞLASA, BU YAŞANABİLİR BİR DÜNYA OLUR MU?

Venezüella'yla işbirliğine de değinen Oktay, "Venezüella çok geniş maden yatakları olan bir ülke. Venezüella şu anda OPEC yarıyıl başkanı. Çok yakın bir geçmişte dünyanın en zengin ülkelerinden birisiydi. Tarım, hayvancılık ve turizm alanında baktığınızda harikulade fırsatları olan bir ülke. Türkiye'ye karşı da muhabbet besleyen bir ülke. Bir taraftan da Amerika'nın yaptırımları var. Biz ne diyoruz? Rastgele bir ülkenin yalnızca kendi çıkarlarını düşünerek öbür ülkeler arasındaki ticareti yasaklayıcı yaptırımlara karşıyız. Her bir ülke kendisine göre yaptırımlar uygulamaya başlasa, yarın Rusya, Hindistan, Türkiye, Fransa… Bu yaşanabilir bir dünya olur mu? Tamamen bir kargaşa oluşturursunuz. Biz muhakkak bir alan tanımlamaya çalışıyoruz" dedi.

KÜBA'DAN TÜRKİYE'YE: ORTAK İLAÇ ÜRETELİM

Cumhurbaşkanı Takviyecisi Fuat Oktay, Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz Canel ile 13 Ocak'ta görüşmüştü. Oktay, yaptığı görüşmede ortak ilaç yapımının öneri edildiğini belirterek, ‘Bu mevzuyu Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sağlık Bakanımız ile paylaşacağım' demişti.