Adana'da özel bir sağlık kurumunda burnundan estetik operasyon edilen 23 yaşındaki Leyla Sönmez bir müddet sonra rahatsızlanması sebebiyle alındığı yoğun bakımda yaşamını kaybetti. Adana'da, eşi Hasan Karabulut'u 33 silahla vurarak öldürmekten 15 sene mapus cezasına çarptırıldıktan sonra 50 bin lira kefaletle özgür vazgeçilen Çilem Doğan, 24 hayatını yitiren Leyla Sönmez'in dostu olduğunu, Leyla'yı "İyileşme sürecin azıcık geç olabilir" diyerek ertelemesini söylediğini belirtti.

Alınan bilgiye göre, daha rahat soluk alabilmek için 29 Ocak'ta özel bir sağlık kurumunda burnundan estetik operasyon olduktan sonra rahatsızlanan üniversite talebesi Leyla Sönmez, kaldırıldığı Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Sağlık Kurumu yoğun bakım kısmında hayatını yitirdi.

1

Genç kızın cenazesi, kesin vefat sebebinin tanımlanması için Adana Adli Tıp Kurumu'na getirildi.

Sönmez'in babası Ali Haydar Sönmez, gazetecilere yaptığı söylemede, kızını burun operasyonu için hastaneye yatırdıklarını ama bunun vefatla sonuçlandığını belirterek, yaşananların kendileri açısından bir düş gibi olduğunu söyledi.

Operasyon sonrası kızının karın sızısı şikayetinde bulunduğunu ve kan kusmaya başladığını aktaran Sönmez, kendisinin gidişatı bildirdiği hekimin ise "bunlar sıradan, geçer" dediğini iddia etti.

Sönmez, kızının bakımsızlık neticeyi can verdiğini korunarak, "Kızım üç gün süresince sağlık kurumunda kalıyor ve gidişatının makûslaşması üzerine başka hastaneye sevk ediliyor. Yasal süreç devam ediyor. Bunun en doğru biçimde sarihe çıkartılmasını bekliyoruz. Emelimiz başka Leylaların can vermemesi içindir." dedi.

Anne Fener Sönmez de kızının burun operasyonu sonrası gidişatının makûslaşması üzerine bir çok kere sağlık görevlilerini çağırdığını ancak ilgilenenin olmadığını öne sürerek, "Sıhhat vazifelileri kızımın naz yaptığını, psikolojisinin bozulduğunu söyleyip konuta götürmemi istedi." diye konuştu.

2

"BU, AĞIR İHAMLLE VEFATA SEBEBİYET VERMEKTİR"

Ailenin avukatı Murat Akbay, vakayla alakalı soruşturmanın devam ettiğini hatırlatarak, "Bizim savcımızdan ve soruşturma makamından isteğimiz ispatların bir an evvel bir araya gelmesi doğrultusundadır. Bu, ağır bakımsızlıkla vefata sebebiyet vermektir. Öngörülebilir bir kast var. Bu nedenle hakın tecellisi için gereğini yapıyoruz, yapacağız." biçiminde konuştu.

Ailenin yakını olan Çilem Doğan kendisinin de aynı hekime burun operasyonu olduğunu, tamponlar alındıktan sonra suratında şişlikler oluşmaya başladığını belirtti.

Burun operasyonu olduğunu bilen Leyla'nın kendisiyle görüşüp burnundan solumakta ciddi eforluk sürüklediğini ifade ederek operasyon olmak istediğini kaydolan Doğan, daha sonra şunları söyledi:

"Leyla, mezuniyet merasiminin olacağını, bunun evvelinde burun operasyonu olmak istediğini söyledi. Ben de yaşadığım meseleleri kendisine anlatıp, 'soluk alma güzergahından ciddi sualin yoksa operasyon olma, iyileşme süreci uzun sürebilir' dedim. O da soluk alamadığını, ciddi biçimde mesele yaşadığını söyledi. Sonrasında ise sağlık kurumundan gün alıp operasyona giriyor. Sonrasında ise gidişatının makûslaştığı haberini aldık"

Otopsi harekâtının ardından genç kızın cenazesi yakınları tarafından teslim alınarak toprağa verilmek üzere Ceyhan ilçesine götürüldü.

VAKAYLA ALAKALI SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı da yaptığı yazılı söylemede, özel bir sağlık kurumunda hakikatleştirilen burun operasyonu sürecinde tıbbi yanılgı neticeyi yaşamını kaybettiği iddia edilen Leyla Sönmez'in vefatıyla alakalı soruşturma başlatıldığını bildirdi.

3

Soruşturma kapsamında görevlendirilen Cumhuriyet savcısının katılımıyla, Leyla Sönmez'e Adana Adli Tıp Müessesesinde basmakalıp otopsi harekâtı yapıldığı ve bu düzeyde kesin vefat nedeninin henüz tanımlanamadığı kaydolunan söylemede, şu ifadelere yer verildi:

"Sağlık Kurumunda hakikatleştirilen operasyonun evvelinde, operasyon sırasında veya operasyon sonrasında yapılan yanılgılı tıbbi müdahaleler veya başkaca bir nedenin vefata yol açıp açmadığı hususları soruşturma kapsamında titizlikle değerlendirilmektedir. Soruşturmanın safahat ve neticesinden gerektiğinde ayrıca bilgi verilecektir."

Öte yandan, Şehir Sıhhat Müdürlüğünün de mevzuyla alakalı soruşturma başlattığı bildirildi.

Leyla Sönmez, daha rahat soluk alabilmek için 6 gün evvel özel bir sağlık kurumunda burnundan estetik operasyon olduktan sonra gidişatının ağırlaşması üzerine evvel Adana Kent Sağlık Kurumuna, sonra da Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Sağlık Kurumuna sevk edilmişti. Anadolu Ajansı