Japon seri tren ağında 57 yıldır hiç kaza yaşanmamasının arka planını gösteren bir durum yaşandı.

1 dakikalık rötara açılan soruşturmada, makinistin saatte 150 km çabucak dışarı giden trenin kontrolünü vasıfsız bir kondüktöre devrederek 3 dakikalığına tuvalete gittiği ortaya çıktı. Şirket, makinisti cezalandıracağını söyleyerek halktan özür diledi.

Japonya'da bir hızlı tren makinistinin doğanın çağrısına karşı koyamayarak kontrolü tren faydalanma ehliyeti olmayan bir kondüktöre devretmesi skandal yarattı.

Hızlı tren makinistinin kısa tuvalet ziyareti kimsenin dikkatini çekmeyebilirdi, lakin trenin varış saatinde 1 dakika rötar yapması, dakikliğin gelenek olduğu Japonya'da soruşturma açılmasına neden oldu. 

Soruşturmada ifade veren makinist, karnında şiddetli ağrı hissettiği için 160 yolcu taşıyan trenin kontrolünü bir kondüktöre devrederek tuvalete gitmek zorunda kaldığını anlattı.

Tren saatte 150 km hızla yol alırken, makinist, görevinin başından 3 dakika farklı kaldı.

AFP'ye konuşan Merkezi Japonya Demiryolları şirketinin sözcüsü, çabuk trenlerin bilgisayarlı merkezi komuta sistemleri göre fazla sıkı kontrol edildiklerini, ancak muhtemel umulmadık duruma aleyhinde yerinde kalması gereken insan sürücünün bununla beraber güvenliği karşılamak ve treni tarifede kayıtlı zamanda ulaştırmak için manuel olarak fren yapması veya hızlanmasına gereklilik duyulduğunu söyledi.

Talimatlara göre tayin başındayken ivedi durumla karşılaşan makinistin kontrolü tren yararlanma ehliyeti olan bir kondüktöre devretmesi veya treni raylar üstünde durdurması ya da en yakın istasyona çekmesi için kumanda merkeziyle koordinasyon kurması gerekiyor.

Ama makinistin 3 dakikalık tuvalet ziyaretinin 1 dakikalık rötara yol açması üstüne açılan soruşturmayla ilgili basın toplantısı aranjör şirket yöneticileri, 'son derece uygunsuz eylemle ilgili özür dilediklerini' açıkladı.

Yöneticiler, ayrıca makiniste ayrıca de kondüktöre yerinde muamelenin yapılacağını söyleyerek cezalandırılacaklarına sinyâl etti.

Makinist de 'treni gecikmeye sebep olmak istemediği için durdurmadığı, üstlerini de durumdan utandığı için farkında olan etmediği' izahatını getirdi.

Japonya'nın süratli ve etkili işlemesiyle ünlü demiryollarında, yüksek emniyet standartlarına tarafından sıkı düzenlemeler uygulandığından nadiren kaza yaşanıyor. 

Son büyük kazada, 2005 yılında batıdaki Amagasaki kentinde bir trenin raydan çıkması sonucu 107 kişi ölmüştü.

5 şirket göre işletilen çabuk tren ağı Şinkansen ise 57 yıllık tarihinde hiçbir önemli kazaya sahne olmadı.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Makinist-tuvalete-gitti-hizli-ten-1-dakika-rotar-yapti-Halktan-ozur-dilendi/250674