“Bu maddesel bir dezenformasyon ve çarpıtma operasyonu”

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, IMF’nin Nisan ayı İzleme Raporu’nun Anadolu Ajansı kadar bile isteye çarpıtıldığını açıklama ettiği bugünkü yazısında, “Bunu etik bir gazetecilik olarak nitelendirmek olası değil. Bu somut bir dezenformasyon ve çarpıtma operasyonu. İnsanları aldanma ve iktidarın pandemi dönemindeki icraatlarını başarılı gösterme çabası” eleştirisinde bulundu.

Anadolu Ajansı’nın, IMF raporundaki vatandaşlara ilk elden yapılan peşin para desteklerle ilgili verileri görmezden geldiğini bildiren Bildirici,  “Türkiye bu açıdan bakıldığında vatandaşına en az destek veren ülkelerden biri. Hatta en sondaki Meksika GSYH’sinin 0.7’si oranında, Mısır 1.6 oranında aracısız olarak ve peşin para destek verirken, Türkiye’nin vatandaşına aracısız ve peşin para desteği yüzde 1,9 oranında kalmış.

Bu oran gelişmiş ekonomilerde yüzde 16,42 iken, gelişmekte olan ekonomilerde yüzde 4, düşük gelirli ülkelerde yüzde 1,6. Pakistan’da bu yardım yüzde 2, Gürcistan’da 6,1, Rusya’da 4,3. Ama Anadolu Ajansı, sadece rapordaki borç erteleme, kredi ve bankalara nakdi destekten oluşan likit destek verilerini haber yapmış. Hatta bu verileri yazarken de Türkiye’den daha fazla likit yardım yapan ülkelerle ilgili de data vermemiş haberde. Vatandaşa desteği gösteren esas veride bunlar oysa” diye yazdı.

 Bildirici, “Sonuç Olarak, Anadolu Ajansı, IMF raporuyla ilgili olarak Türkiye’de beş gün önce yayımlanan “Türkiye, pandemide halkına asgari destek veren ülkeler arasında” haberlerini yok saymış. IMF raporunun vatandaşlara peşin para destekle ilgili bölümünü de görmezden gelip yalnızca likit destek verilerini, onun da bir kısmını haber yapmış. Türkiye’nin vatandaşına en az aracısız ve nakdi destek veren ülkelerden biri olduğu saptaması yapan IMF raporunu, “Vatandaşına azami desteği Türkiye verdi” haline getirmiş. Raporu bile isteye çarpıtmış. İktidar medyası da alıp tıpkı kullanmış” dedi. 

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Medya-Ombudsmani-Faruk-Bildirici-Anadolu-Ajansi-IMF-raporunu-bile-carpitmis/249936