Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 19'da sabit bıraktı. Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanan dördüncü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında da pas geçilmiş oldu.

Merkez Bankası (TCMB), bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini yüzde 19’da sabit bırakma kararı aldı.

arar metninde “Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler dikkate alınarak, Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Bu doğrultuda Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir” denildi.

Bankadan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Para Politikası Kurulu (Komite), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 19 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir.

YÜKSELEN KÜRESEL ENFLASYON VURGUSU

Gelişmiş ülkeler ilk kez elde etmek üzere dünya genelinde aşılamanın hızlanması küresel ekonomide toparlanma sürecini desteklemektedir. bununla birlikte, aşılama programlarında ilerleme kaydeden ekonomiler kısıtlamaları hafifleterek iktisadi faaliyette daha enerjik bir performans sergilemektedir. Küresel talepteki hızlı toparlanma, emtia fiyatlarındaki artma eğilimi, bir takım sektörlerdeki arz kısıtları ve taşımacılık maliyetlerindeki çoğalma milletlerarası ölçekte imalatçı ve tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açmaktadır. Yükselen küresel enflasyon ve enflasyon beklentilerinin uluslararası mali piyasalar üzerindeki etkileri önemini korumaktadır.

Yurt içi iktisadi etkinlik zinde seyretmektedir. İkinci çeyrekte, salgın kısıtlamalarına ve mali koşullardaki sıkılaşmaya tabi olarak iç talep bir arz ivme kaybederken, dış istek gücünü korumaktadır. Aşılamanın toplumun geneline yayılarak hızlanması salgından negatif etkilenen hizmetler ve turizm sektörlerinin canlanmasına ve iktisadi faaliyetin daha dengelenmiş bir bileşimle sürdürülmesine olasılık tanımaktadır. Ticari krediler ılımlı bir seyir izlemektedir. Son dönemde açılma ve askıya alınmış talebe yan olarak yükselme gösteren bireysel kredi kullanımında ise, alınan makroihtiyati tedbirlerin etkileri izlenecektir. Olumlu dış talep koşulları ve uygulanmakta olan sıkı para politikası cari işlemler dengesini fazla etkilemektedir. İhracattaki güçlü artma eğilimi ve aşılamadaki adaleli ivmenin turizm faaliyetlerini canlandırmasıyla yılın geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesi beklenmektedir.

YAZ AYLARI İÇİN ‘OYNAKLIK’ BEKLENTİSİ

Son dönemde ithalat fiyatları ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışların yanı sıra, istek koşulları, bazı sektörlerdeki arz kısıtları, açılmanın etkisiyle yaz aylarında enflasyonda görülebilecek oynaklıklar ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümü üzerinde tehlike oluşturmaya devam etmektedir. bir de, mali sıkılaştırmanın krediler ve iç istek üzerindeki yavaşlatıcı etkileri gözlenmektedir. Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler dikkate alınarak, Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki bariz düşüş sağlanana değin para politikasındaki mevcut sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Bu doğrultuda Komite, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir.

TCMB, fiyat istikrarı esas amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Enflasyonda daimi düşüşe muhabere eden enerjik göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya değin politika faizi, dinç dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üstünde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir.

Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak kararlılık, ülke tehlike primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin daimi olarak gerilemesi aracılığıyla makroekonomik istikrarı ve parasal istikrarı olumlu etkileyecektir. Bu Vesile Ile, yatırım, imal ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için yerinde zemin oluşacaktır.

Kurul, kararlarını saydam, öngörülebilir ve bilgi odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Merkez-Bankasi-faiz-kararini-acikladi-Yukselen-enflasyon-vurgusu/252968