Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Nisan ayına ilişkin fiyat gelişmeleri değerlendirmesini yayımladı. 

Merkez Bankası, 2 yılın zirvesine yükselen enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmesinde gıda dışındaki belli başlı kalemlerde yıllık enflasyon yükselirken, tüketici enflasyonundaki artışa en belirgin katkının enerji grubundan geldiğini belirtti.

Bu dönemde eşel mobil sistemi ve tavan fiyat uygulamasının etkisiyle enerji fiyatları yatay seyrettiğini açıklayan TCMB baz etkisi nedeniyle grup yıllık enflasyonunun keskin şekilde yükseldiğini vurguladı.

TCMB'ye kadar esas mallarda yıllık enflasyon artarken, yeni sezon geçişinin de etkisiyle giyimdeki yükseliş eğilimi sürdü, dayanıklı ve diğer esas mülk grubunda döviz kuru gelişmelerinin yansımaları izlendi. Enflasyonda 23 ayın zirvesi görüldü: Yüzde 17,14

Hizmet grubunda takvim enflasyonun yükseldiğine dikkat çeken TCMB'ye kadar aylık bazda ise mart ayındaki açılım etkisinin gerisinde yavaşlama kaydedildi.

Bloomberg HT'de bulunan habere göre,TCMB'nin değerlendirmesinde üretici fiyatlarına ilişkin şu yorumlar yapıldı:

"Nisan'da emtia fiyatlarındaki yükseliş tarımsal emtia ve endüstriyel metal fiyatları öncülüğünde sürmüştür. Türk lirası cinsinden ithalat fiyatlarındaki gelişmeler ve bazı ürünlerde süregelen arz sıkıntılarının etkisiyle imalatçı fiyatlarındaki çabuk çoğalma eğilimi devam etmiştir. Bu gelişmelerle, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonları artarken, eğilimleri bir arz iyileşmekle birlikte yüksek seviyelerini korumuştur."

Enflasyon 2 yılın zirvesine çıkmıştı

Tüketici fiyatları Nisan'da yıllık yüzde 17,14 çoğalma kaydederek Mayıs 2019'dan bu yandan en yüksek seviyeye çıkmıştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine kadar Nisan'da tüketici fiyatları endeksi bir önceki avuç içi tarafından yüzde 1,68 arttı. Yıllık çekirdek enflasyon ise Nisan'da yüzde 17,77 olarak kaydedildi. Gıda fiyatlarında ise takvim çoğaltma yüzde 16,98 oldu.

Üretici fiyatları tarafındaki yükseliş ivmesinin de devam ettiği izlendi. Buna tarafından imalatçı fiyat endeksi Nisan'da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35,17 arttı. Aylık bazdaki çoğalma ise yüzde 4,34 oldu.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Merkez-Bankasi-iki-yilin-zirvesine-cikan-enflasyonu-nasil-acikladi/249948