Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; ülke genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Ege, Akdeniz ’in iç kesimleri, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Anadolu ’nun batısı, Güneydoğu Anadolu ile Giresun ve Trabzon etraflarının aralıklı yağmur ve sağanak; Muğla ve Akdeniz kıyılarının yer yer gök hengameli sağanak yağışlı; Gümüşhane, Bayburt, Erzincan, Bingöl, Erzurum ve Muş etraflarının karla karmaşık yağmur ve kar yağışlı geçeceği varsayım ediliyor.

Yağışların; Antalya merkez ve doğu, Adana ’nın iç kesimlerinde güçlü 21-50 kilogram/m2, Muğla ’nın kıyı, Antalya ’nın batı ilçeleri ile Adana ve Mersin kıyılarında çok güçlü ve yer yer şiddetli 51-100 kilogram/m2 olması bekleniyor. Bu sabah ve gece saatlerinde Doğu Anadolu ’nun doğu kesimlerinde yer yer sis ve pus ile beraber buzlanma ve don hadiseyi beklenmektedir.

GÜÇLÜ YAĞIŞ VE HORTUM İHTARI

Yağışların; Antalya merkez ve doğu, Adana ’nın iç kesimlerinde güçlü 21-50 kilogram/m2, Muğla ’nın kıyı, Antalya ’nın batı ilçeleri ile adana ve Mersin kıyılarında çok güçlü ve yer yer şiddetli 51-100 kilogram/m2 olması beklendiğinden; alana gelmesi olası ani su baskın, su baskını, yıldırım, çatı uçması, ağaç ve direklerin yıkılması, kıyı kesimlerde hortum oluşma tehlikeyi ve erişimde aksamalar gibi negatifliklere karşı dikkatli ve ihtiyatlı olunmalıdır.

GÜÇLÜ RÜZGAR İHTARI

Marmara ’nın batısında kuzey ve kuzeydoğu, doğrultulardan güçlü 40-60 kilometre/sa, İç Ege ve Akdeniz ile İç Rüzgarın; Marmara ’nın batısında kuzey ve kuzeydoğu doğrultulardan güçlü 40-60 kilometre/sa; İç Ege, Akdeniz ’in iç kesimleri ile İç Anadolu ’nun güney ve doğusunda doğu ve güneydoğu doğrultulardan; Orta Karadeniz ’in iç kesimlerinde güney ve güneybatı doğrultulardan güçlü ve zaman zaman fırtına 50-80 kilometre/sa; Batı ve Doğu Akdeniz kıyılarında güney ve güneybatı doğrultulardan, Hatay kıyılarında doğu ve güneydoğu doğrultulardan yer yer bütün fırtına 70-100 kilometre/sa biçiminde esmesi beklendiğinden; oluşabilecek erişimde aksamalar, çatı uçması, ağaç yıkılması, soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmeler gibi negatifliklere karşı dikkatli ve ihtiyatlı olunmalıdır.

BİR UYARI DA CANLI YAYINDA GELDİ: İKİ KARIŞ SUYA DAHİ DİKKAT!

CNN Türk Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli, hortum alarmına ait son bilgileri canlı yayında paylaştı. Sürmeli, 50 cm yüksekliğinde bir suyun bir arabayı rahatlıkla çekebileceğini belirterek, iki karışa yakın bir su baskın suyunun ise bir insanı yıkabilecek eforda olduğunun altını çizdi. Antalya Valisi Münir Karaloğlu, dün akşam CNN Türk'te yaptığı söylemede özellikle saat 09.00-12.00 saatleri arasında yurttaşları caddeye çıkmamaları güzergahında uyarmıştı.

CNN Türk Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli'nin değerlendirmeleri şöyle:

"Geçen sistemde yağışın ölçüyü 200 kgdı, bu gelen sistemle birlikte 130 - 145 kg kadar. Ama yağışın ölçüyü geçen seferkinden az olsa da bu kadar yağış dahi su baskın yapabilir.

Bu yağış, geçen iki üç sistemin üzerine ilave ediliyor. Irmaklar, dereler dolmuş vaziyette; hatta taşıyor. Nehir yataklarına yakın etraflarda dikkat. Ne Yazık Ki yaşadığımız can kayıplarından bir kaçı da, taşkın sebebiyle suyun akarsudan çıkıp vasıtayı alıp çekmesiydi. 50 - 60 cm su yüksekliği 1 - 1,5 tonluk vasıtayı çekebilecek efordadır.

Bir karışı azıcık aşan bir su yüksekliği, iki karışı bulmayan su yüksekliği bir bireyi yıkacak eforda. Neden? Deniz suyu gibi değil, muntazam akmıyor. Su Baskın suyunda olmuyor. Zira devamlı değişik doğrultulardan bir akışı var, o surattan balansı devamlı bozuyor. Su Baskın suyuna girmemek gerekli.

Kemer, Finike, Kaş bu alanlar yağışın en fazla olduğu alan. Günün ilk yarısında ölçüyü daha fazla ama yağış iki güne dağılmış bir yağış. Bugünün üzerine yarın da yağışlar etkilenecek. Muğla'nın güney ilçelerinde, Dalaman'da Datça'da Marmaris'te kasırgayla birlikte yağış var. Antalya'daki kadar ölçüyü çok değil ama bu alanda da güçlü rüzgar kıyıda dahi 60-65 kmlerde.

SÜPER HÜCRE VE HORTUM TEHLİKEYİ

Yüzde 20'ler dolayında görülüyor bu ihtimal. Ancak bu öyle bir tehlikenin bulunduğunu bize söylüyor. Bu tehlike, yaptığı tesir itibariyle büyük bir tehlike diyebiliriz."

VALİLİK DUYURDU: 5 İLÇEDE MEKTEPLER TATİL EDİLDİ

Antalya Valiliğinden yapılan söylemede, “Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğümüzün ihtarı gereği, 5 ilçemizde Kemer, Kumluca, Finike, Demre ve Kaş kasırganın süratinin 100 kilometre/sa geçeceği ve hortum tehlikeyi oluşturacağı değerlendirildiğinden Valiliğimizce 06.02.2019 Çarşamba günü tüm fotoğrafı ve özel anaokulu, anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde eğitime bir gün ara verilmiştir. Kamuoyuna duyurulur” denildi.

VALİDEN CANLI YAYINDA 'CADDEYE ÇIKMAYIN' İHTARI

CNN TÜRK canlı yayına katılan Antalya Valisi Münir Karaloğlu şu söylemelerde bulundu:

"Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğümüzün iki adet ihtarı oldu. Bu gece Antalya'nın batı ilçelerinde fırtına süratinin zaman zaman 100 kilometre geçeceği ve hortum tehlikeyi ihtarı sebebiyle yurttaşımıza valiliğimizin sitesinden, sosyal medya hesaplarından duyurmuş olduk. Antalya'nın batısında kalan ilçelerde de 1 gün özel ve fotoğrafı anaokulundan başlayarak tüm mekteplerde eğitime ara verdik.

Bugün özellikle 09.00-12.00 saatleri arasında yurttaşlarımızın işi olmadıkça sarih alanlarda bulunmamasını nasihat ediyoruz. Şayet bir hortum tehlikeyi görürlerse kapalı alanlarda muhafaza etmelerini öneriyoruz. Çiftçilerimizin de alabilecekleri ihtiyatları bu geceden almalarını nasihat ediyoruz."

HAVA SICAKLIĞI

Mevsim basmakalıplarının üzerinde izleyen hava sıcaklıklarının batı kesimlerden başlayarak eksileceği ve mevsim sıradanları ortamına düşeceği varsayım ediliyor.

İSTANBUL'DA HAVA NASIL OLACAK?

İstanbul'da bugün havanın çok bulutlu olması ve sabah saatlerinde yağmur ve sağanak yağışlı olması bekleniyor.