Meteoroloji'den Ege ve Akdeniz için güçlü fırtına ihtarı geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan söylemede şu ifadelere yer verildi.

Ege Denizi'nde rüzgarın bugün Salı akşam saatlerinden itibaren güney ve güneydoğu istikametlerden 6 ila 8 gücünde 60-75 kilometre/saat fırtına biçiminde eseceği varsayım ediliyor.

Akdeniz ’de rüzgarın Çarşamba günü sabah saatleri ile akşam saatleri arasında 30.01.2019 07:00 - 17:00 L doğu ve güneydoğu istikametlerden, Doğu Akdeniz ’de doğu ve kuzeydoğu istikametlerden 6 ila 8 gücünde 60-75 kilometre/sa fırtına, Doğu Akdeniz ’in doğusunda zaman zaman 9 gücünde 90 kilometre/sa güçlü fırtına biçiminde eseceği varsayım ediliyor.

Kasırganın 30.01.2019 Çarşamba günü akşam saatlerinde tesirini kaybetmesi bekleniyor.

BÜNYAMİN SÜRMELİ: AKŞAM SAATLERİNE DİKKAT

bünyamin sürmeli hortum yagmur meteoroloji hava durumu

Öte yandan CNN Türk Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli de canlı yayında hava gidişatına ait son büyümeleri aktardı:

"Su baskın da çok ciddi bir tehlike, şu saatten sonra gelecek eforlu yağışlar ayrı bir tehlike. Şu anda akarsular, dereler dolmuş taşmış vaziyette. 200 - 250 kg yağış düştü. O sebeple şu anda gelecek yağış çok ehemmiyetli. Fazla bir yağış var. Bugün akşam saatlerinde yağış bekliyoruz ama yarın özellikle gün ortalarından itibaren fazla yağış var. Antalya merkez ve Bodrum. Çok esrarengiz iki nokta var. Yağışın yoğunlaştığı alan Bodrum etrafları ve Antalya dolayları...

Öğleden sonra akşama doğru Bodrum etrafları kısmen zayıflıyor. Antalya'dan Manavgat'a doğru yağış güçleniyor, fazla seviyelere yükseliyor. Gece de kısmen zayıflasa da güçlü sağanak devam ediyor.

Ayın 31'inde kıyı Ege süresince ve Batı Akdeniz'de yağış yine güçleniyor. Edirne, Çanakkale aralığından başlıyor kıyı Ege süresince Akdeniz'e kıvrılıyor. Bu alanın tamamında ağır, güçlü bir sağanak var. Yağış ölçüsünün en fazla olduğu yer Bodrum ve Antalya etrafı.

FIRTINA TEHLİKEYİ YÜZDE 30

Fırtına geçen sistemden daha cılız. Sarihte 100 - 120 kmler, kıyıda 70 kmyi buluyor. Şimdi kıyıda 40 kmler etrafında, sarihte 80-90 kmler görülüyor. Bu sistemin ürettiği rüzgar.

Hortum düşey karışıma da bağlı, dolu da düşey karışıma bağlı. Son görüntü; yüzde 30'lar etrafında hortum ve süper hücre üretebilir deniliyor.

Bayağı bu cins sıradan bir sisteme göre yüzde 30 ihtimal düşük bir ihtimal değil. Dolayısıyla yüzde 30-35'lerde hortum ve süper hücre; süper hücre ani yağış, minik çaplı hortum ve dolunun oluşması. Umuyoruz ki kimsenin hasar görmediği bir sistem hareketi olur."