Tuğgeneral Hamza Celepoğlu ve emekli Albay Burhan Cihangiroğlu, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs, silahlı terör örgütü kurma ve yönetme, devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme, devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklamak”la suçlandı. 

TIRLAR SİLAH VE ŞİDDETLE DURDURULDU
Savcılık, “MİT TIR’ları silah ve şiddet kullanılarak durduruldu. Devlet sırrı kapsamındaki malzemelerden hukuka aykırı biçimde numuneler alındı” tespitinde bulunud.

“Bu eylemde şüpheli ve sanıkların içinde bulunduğu her grup, FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün amaçları doğrultusundaki kurgu kapsamında verilen görevi yerine getirmektedir” iddiası iddianameye girdi.

Dönemin Kırıkhan İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Kubilay Ayvaz’ın verdiği ifade ile Jandarma Genel Komutanlığı’ndan gönderilen bir yazı delil olarak iddianamede yer aldı. TIR’ların durdurulduğu gün olay yerinde bulunan Yüzbaşı Ayvaz, Celepoğlu’nun kendisini arayarak, MİT mensuplarını etkisiz hale getirmek için, “Herhangi bir şeye ihtiyacın var mı? Sana JÖH (Jandarma özel harekât timi) göndereyim mi?” diye sorduğunu, kendisinin buna gerek olmadığını söylediğini ve bu sayede JÖH timlerinin olay yerine gelmediğini belirtti. 

ANKARA’DA TOPLANTI
Savcı İrfan Fidan, iddianamede Celepoğlu’nun “MİT TIR’larının durdurulduğundan haberim yoktu. Olayı televizyondan öğrendim” şeklindeki ifadesinin Ayvaz’ın ifadesiyle çürüdüğüne dikkat çekti. 

İddianamedeki bir diğer ayrıntı, jandarma personelinin olay öncesinde Ankara’da toplantı düzenleyip TIR’ların durdurulması ile ilgili planlama yaptıkları iddiası oldu. Jandarma subayları, kurmaylık sınavı için Ankara’da olduklarını, herhangi bir toplantıya katılmadıklarını iddia etti. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, Jandarma Genel Komutanlığı’na yazı yazıp 15-16 Aralık 2013’te Ankara’ya giden jandarma subaylarının durumunu sordu. Gelen yanıtta sorulan 3 kişinin sınava katılmadığı belirtildi. 2 kişi ise kurmaylık sınavına İstanbul’da girmişti. Savcı Fidan iddianamede, “Şüpheli ve sanık jandarma personelinin senelik izne ayrılmaları ve Ankara’da toplanmalarının sınav veya başka bir resmi görevle ilgili olmadığı, şüpheli ve sanıkların 15-21 Aralık 2013 tarihinde Ankara’da MİT TIR’larının durdurulması eyleminin planlanması kapsamında toplandıkları anlaşılmıştır” ifadesine yer verdi.