Mobilya sektörünün öne çıkan oluşumlarından MOSDER'de olağanüstü seçime gidildi. Mucizevi genel kurulun nedeni ise Ölümsüz Ertekin'in başkan edinmek istemesi...

İki listenin yarıştığı seçimlerde kaybeden listenin başında TMSF bünyesindeki Erciyes Holding'in CEO'su yer aldı. TMSF şirketlerinin büyük markalarla bir olup seçimlere girmesi hastalık yarattı

Türk mobilya sektörü, adı bilinen büyük markaların yanında yüzlerce ufak işletmenin yarattığı ekosistem tamamen milyonlarca istihdam, milyarlarca dolar ihracat geliri sağlıyor.

Sektör kendi içinde de oldukça örgütlü bir yapıyı barındırıyor. TOBB ve TİM bünyesindeki güya resmi kurumlar dışında Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) çatısı aşağı 14 dernek bulunuyor.

Bu derneklerden en ön planda olanlardan biri Türkiye Mobilya Sanayiciler Derneği (MOSDER). MOSDER en son 2019 yılı Ocak ayında genel kurula gitti.

Seçimlere tek liste ile giren Weltew Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı, derneğin başkanı seçildi. O dönem çıkan haberlerde Balcı'nın derneğin tüm üyelerinin oyunu aldığı belirtildi.

TMSF'YE ÜÇ AYRI KOLTUK

MOSDER geçen hafta hukuki süreye daha iki yıl varken seçimli genel kurula gitti. Bu defa seçimlerde iki liste yarıştı. Başkan Balcı, 61'e 53 oyla seçimin galibi oldu. Seçimde bir oy da geçersiz sayıldı.

Daha iki yıl varken derneğin neden doğaüstü seçime gittiğini merak ettik. Mobilya sektörünü yakından peşine düşüp takip ettiğimiz için dernek üyelerine konuyu sorduk. Edindiğimiz kulis bilgilerine göre, işlem daha 2019 seçimlerinde başlıyor.

O dönem Mustafa Balcı tek liste ile seçime girse de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesindeki şirketlere özel kontenjan açılması isteniyor ve yönetim kurulu sayısı artırılarak İstikbal, Bellona ve Mondi edinmek üzere üç şirketin genel müdürleri yönetime alınıyor.

daha sonra TMSF bünyesindeki şirketlerin genel müdürleri Balcı'yı genel kurula zorluyor. Şubat ayında anında fuar sonrası yapılması planlanan genel kurul, her faaliyet salgın tedbirleri yüzünden iptal edildiği için yapılamıyor.

SEÇİMLERE MÜDAHALE YANLIŞ

Olağanüstü genel kurulun nedeni ise TMSF yönetiminde bulunan İstikbal ve Bellona gibi markaların sahibi Erciyes Anadolu Holding'in CEO'su Alpaslan Baki Ertekin'in MOSDER Başkanı olmak istemesi.

Sektör kulislerine göre yakın zamanda TMSF Başkanı'nın değişmesi bekleniyor. Bu kapsamda koltuklarını gözetmek isteyen şirket yöneticileri de yukarıya karşısında kendilerini dinç gösterecek bu tür hamleler içindeler. Yahut özel sektörün inisiyatifi ile kurulmuş, yıllardır KOBİ niteliğindeki mobilya şirketlerinin haklarını savunma ve kamuoyunda dile getirme noktasında istikrarlı bir çizgi izleyen MOSDER gibi bir STK'da, TMSF göre atanmış yöneticilerin mobilyacıymış gibi yer edinmek istemesi o kadar anlaşılması mümkün değil.

Bu cins müdahaleci hareketlerin muhakkak diğer yansımaları da olabilir. Mesela önümüzdeki dönemde TOBB'a alt odalarda ve TİM'e bağlı birliklerde seçimler var. 15 Temmuz sonrası TMSF bünyesine geçen şirketlerdeki profesyonel yöneticilerin bu seçimlere de MOSDER'de olduğu gibi müdahalelerde bulunabileceği algısı manâlı bir görevi ifa eden TSMF'yi kuvvet duruma sokabilir.

Bu anlamda hassas davranılması elzem. Ayrıca müdahalelerin Hükümet kanadından yapıldığı gibi yanlış bir algıya yol açılarak, Türk meslek dünyasının tepkisi çekilebilir. Bilindiği üzere Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın iş dünyası STK'sı seçimlerinde yönlendirme yapılmaması konusunda net bir duruşu var. Bu net tavrı önceki TİM seçimlerinde yaşayarak görmüştük.

“Beştepe şu adayı istiyor” fısıltılarını bana kalırsa Cumhurbaşkanı, Sakarya mitingi sonrası bir grup ihracatçının olduğu ortamda yalanlamıştı.

AÇIKLAMADA DİKKAT ÇEKEN ŞIVE

MOSDER'den yapılan açıklamada seçimlerde başkan adayı olan Alpaslan Ebedi Ertekin’in başkan seçilmesi durumunda yeni yönetim kurulu üyeleri olarak seçilmek üzere dernek üyelerinin görüşüne sunulacak listesinde; Yataş’tan Nuri Öztaşkın, Doğtaş’tan Davut Doğan, Konfor Mobilya’dan Ömer Çetmen, Cennet Mobilya’dan Mehmet Plato, Çilek’ten Muharrem Çilek ve İşbir’den Metin Gültepe gibi isimler yer aldı.

Mustafa Balcı’nın seçimi kazanmasının ardındaki ise MOSDER’in yeni Yönetim Kurulu Üyeleri de muhakkak oldu. Bu doğrultuda devir alacak isimler; Lajivert Mobilya’dan Mehmet Soyserin, Nills’den Fatih Ortakçı, Bambi’den Adem Çetmen, Loda Mobilya’dan Davut Karaçak, Tutku Yatak’tan Gökmen Kaya ve Lenova Mobilya’dan Metin Baydar yönetimde yer aldı.

Başkan Balcı yaptığı yazılı açıklamada, “Mobilya sanayinin daha da gelişmesi için sadece markalaşmış büyük firmaları yok Türkiye’nin her köşesinde, bu sektörde emek veren irili ufaklı bütün markaları kucaklamaya devam edeceğiz. Biz tekrar tekrar birlik ve birliktelik içerisinde olmaya inandık” mesajı verdi.

Recep Erçin/Aydınlık

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Mobilyacilar-rahatsiz-TMSF-sirketleri-MOSDER-secimlerine-mudahale-etti-kaybetti/252051