Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) seçimlerine ilişkin kulis haberin devamı geldi.

Haber mobilya sektöründe oldukça yankılandı. Hafta sonu seçimlerin derhal ardından gelen birincil bilgiler üzerine haberi kaleme aldığımız için esasen konunun muhataplarına geç saatlerde ulaşabildik.

O yüzden geçen günkü haberimizde sadece ahlak olarak TMSF bünyesindeki şirketlerin bir özel sektör STK'sı yönetimine müdahil olmasının dürüst olmadığı temasını işledik. Mobilyacılar rahatsız! TMSF şirketleri MOSDER seçimlerine müdahale etti, kaybetti!

Fakat öğrendik fakat işin öbür bir boyutu var. Haber basıma gittikten daha sonra ikinci defa MOSDER Başkanı seçilen Mustafa Balcı ile telefonlaştık. Balcı, kaybeden tarafın kendisini tebrik etmeden salonu terk ettiğini söyledi. Haberimizdeki diğer kulis bilgilerini de teyit etti.

FUAR İPLERİN KOPMASINA NIÇIN OLDU

Dün ise MOSDER'in kurucu markalarının dernekten istifa ettiği haberini aldık. Sektör kulislerinden edindiğimiz bilgilere göre, istifaların nedeni son seçimle birlikte MOSDER'in bir bölgesel dernek haline dönüşmüş olması.

Sektörün kamudan talepleri, kayıtdışı ile mücadele ve mobilya fuarı gibi faaliyetlerin zinde bir şekilde icra edilmesini isteyen mobilyacılar MOSDER'i kurdular.

Dernek kurucularının aktardığına tarafından, MOSDER'e yazılmış bir kural olmasa da bir dönem başkanlık yapan bir daha aday olmuyor ve dönüşümlü bir sistem işliyor. Yapılan son mobilya fuarı başarılı organize edilemediği için sektörün önde gelen büyük firmaları fuarda yer alamadı. Fuarı “başarısız” görebilen markalar da MOSDER Başkanı Balcı'ya, “Berecemeyeceksen ayrıl” mesajı verdi. Bunun üzerine Balcı, erken seçime gitmiş.

Edindiğimiz bilgilere tarafından Balcı'ya erken seçim için baskı yapılmadı. Karşı cephenin iddialarına kadar Balcı, “mağdur gözükmek için” seçimi erkene çekti.

DEV MARKALAR YENİ DERNEK KURACAK

Seçimlerden anında önce 13 İnegöllü mobilya firması derneğe aza yapıldı. Bu firmalar 23 oy yararlanma hakkına sahip.

Aslında dün haberimizde yazdığımız Erciyes Anadolu Holding'in CEO'su Alpaslan Baki Ertekin'in listesi bu yüzden seçimi kaybediyor.

Balcı, bir son dakika golü atıyor. İşte bu da bardağı taşıran son damla oluyor ve derneğin kurucu üyesi olan sektörün marka firmaları ayrılıyorlar.

Bölünme nedenleri ise derneğin fiiliyatta “İnegöllü mobilyacılar derneği” olarak bölgesel dernek halini almış ve amacından çıkmış olması.

Buna niçin olarak ise derneğin eski başkanı, İnegöl'de üretim yapan Ahmet Güleç gösteriliyor. Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı olan Güleç, TİM ve İTO'da da sektörü uzun yıllardır temsil eden bir isim.

Aydınlık'a ulaşan bilgilere tarafından, istifaların arkasında, sektörün cirosal ve istihdam anlamında yarıdan fazlasını temsil eden markalar öbür bir dernek kurmak için çalışmalara başlamış.

MARKALARIN TEVECCÜHÜ İLE NAMZET OLDU

Gelelim hem bizim haberimizde eleştirdiğimiz keza de mobilya üreticilerinin tepkisini çeken Erciyes Anadolu Holding'in CEO'su Alpaslan Baki Ertekin'in başkanlığa namzet olması konusuna.

Parlak'a ulaşan bilgilere göre burada Ertekin'in kişisel isteği laf konusu değil. Hatta TMSF'nin de bu yönde bir tasarrufu yok.

Fikren ikiye bölünmüş dernekte objektif bir başkan olacağı için Ertekin'e adaylık konusunda ısrarcı olunmuş.

Yani sektör markalarının teveccühü üzerine Alpaslan Ebedi Ertekin adaylığı kabul etmiş. Bu anlamda TMSF şirketlerinin esasen seçimlere gösteri üzerine müdahil oldukları görülüyor.

Gelinen süreçte MOSDER önemli bir kan kaybı yaşadı. “Ufak olsun benim olsun” mantığı burada da birlik ve beraberliğin önüne geçmiş oldu. 

Recep Erçin/Aydınlık

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/MOSDER-de-ipler-koptu-istifalar-basladi/252098