TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken dün 43 bin 150 TL'ye yükselen bedelli askerlik ücreti için "mutlaka düşürülmeli” çağrısında bulunmuştu. MSB kaynaklarından cevap geldi.

Bakanlık kaynakları, son dönemde özellikle ücreti üzerinden yapılan bedelli askerlik tartışmalarına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Askerlik sisteminde reform özelliğinde yapılan düzenleme ile dövizle askerlik hizmetinde yaş sınırının kaldırıldığını, bedelli askerlik hizmetinin aralıksız ayla getirildiğini, dövizle askerlik ve bedelli askerlik değer miktarının eşitlendiğini andıran kaynaklar, yeni sistem ile protez astsubaylık statüsünün oluşturulduğunu, askerlik süresinin 12 aydan 6 aya indirildiğini hatırlattı.  TESK Başkanı Palandöken'den bedelli askerlik isyanı

Meclis’te 2019’da kabul edilen Askeralma Kanunu ile keza vatandaşların ihtiyaç ve beklentilerinin ayrıca de TSK’nın mesul personel ihtiyacının karşılandığını ifade eden kaynaklar, bu nedenle modern, öngörülebilir ve sürdürülebilir bir sistemin tesis edildiğini aktardı.

Zorunlu ve içten olarak nitelendirilen bedelli askerliğin kesintisiz ayla getirildiğini bildiren kaynaklar, yeni düzenleme ile iş sahibi gençlere ve öğrencilere, eğitim, öğretim ve mesleki gelişmelerinde geleceklerini planlama açısından refah ve avantaj sağlandığını, yurt içinde ve haricen çalışan, çevresine, topluma ve ekonomiye katkı sağlayan çalışmaların da vatan hizmeti olarak görülmesinin sağlandığını söyledi.

Daha önceki dönemlerde toplumsal beklentinin karşılanması amacıyla hayata geçirilen bedelli askerlik uygulamalarının askerlik kaynağını erteleme, denetleme kaçağı ve bakaya gibi nedenlerle meydana gelen birikmenin azaltılması amacıyla yapıldığına dikkati çeken kaynaklar, bu nedenle değer miktarının düşük tutulduğunu açıklama etti.

MÜRACAAT SAYILARINDA ARTIŞ

Yeni askerlik sistemi kapsamında bedelli uygulamasının kesintisiz hale getirildiğini yineleyen kaynaklar, yaş sınırının kaldırıldığı, lüzum vatandaşların gerekse TSK’nın sorumlu ihtiyacı göz önünde bulundurularak önceki uygulamalardan öbür kriterler başlıca alınarak değer miktarının belirlendiğini belirtti.

Yeni askerlik sisteminin öncelikli amacının yurdun ve dünyanın birçok bölgesindeki ayrı coğrafyalarda atama yapan TSK’nın insan kaynağının desteklenmesi olduğunu vurgulayan kaynaklar, “Bedelli askerlik için her yıl Bakanlıkça kontenjan belirlenmekte, kontenjan sayısı aşılması halinde adaylar kura ile tespit edilmektedir. Bedelli askerlikten istifade edecek sayının belirlenmiş bir kontenjan ile sınırlı tutulması nedeniyle değerinde miktarının azaltılmasına ast olarak gelirde büyüme olacağı sonucuna gelmek doğru değildir” diye konuştu.

Bedelli askerlik uygulamasından muamele etmek isteyenlerin sayısında her sene artış yaşandığını dile getiren kaynaklar, uygulamanın birincil hayata geçtiği 2019 yılının ikinci yarısında 49 bin 107 kişinin bedelli askerlik için uygulama yaptığını belirtti.

1 Ocak 2020 – 30 Haziran 2020 tarihlerinde 25 bin 893, 1 Temmuz 2020 – 31 Aralık 2020 tarihlerinde ise 45 bin 740 kişinin başvuruda bulunduğunu açıklayan kaynaklar, 1 Ocak 2021- 30 Haziran 2021 tarihlerinde başvuru formu sayısının 34 bin 829’a ulaştığını bildirdi.

“POPÜLİST SÖYLEMLER”

Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Cumhuriyet tarihinin en yoğun döneminden geçtiğini vurgulayan kaynaklar, “TSK, karada, denizde ve havada ülkemizin hak, ilgi ve menfaatlerini korumak, 84 milyon vatandaşımızın güvenliğini karşılamak için azim ve kararlılıkla uğraş etmektedir. Böylesine hassas ve kritik bir dönemde bedelli askerlik konularının istismar edilmesi ve böylesi konuların konuşulması dahi mertlik ve fedakarlıkla devir yapan Türk Silahlı Kuvvetleri personelini negatif etkilemektedir. bu nedenle bedelli askerlik uygulamasının kaldırılması veya ücretinin azaltılması gibi popülist söylemlerle gençlerin duygularını istismar edilmemesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/MSB-den-Palandoken-e-Bedelli-askerlik-tepkisi/253270