Gazeteci Hrant Dink'in öldürüldüğü dönemde İstanbul Valisi olan eski İçişleri Bakanı Muammer Güler'le ilgili soruşturma izni verilmesi talebiyle İçişleri Bakanlığı'na yapılan başvuru reddedildi. Bakanlık, taleple ilgili ‘işleme konulmama' kararı verdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, İçişleri Bakanlığı'nın kararına itiraz etti.

Uygar Gültekin'in haberine göre; Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında, dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler'le ilgili işlem yapılması için dosya, İçişleri Bakanı olduğu için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Yargıtay Başsavcılığı ise soruşturma için, milletvekili olması nedeniyle önce TBMM'ye gönderdi. Güler'in milletvekilliği sona erdiği için dosya, olay zamanında Vali olduğu için İçişleri Bakanlığı'na gönderdi. Bakanlık 25 Aralık 2015 tarihinde ‘işleme konulmaması' kararı verdi.

Yargıtay ise Danıştay'a başvurarak karara itiraz etti. Başsavcılık itirazında, “İddiaların ön inceleme başlatılmasını gerektirecek nitelik ve yeterlilikte bulunduğu anlaşılmakla anılan kişi hakkında ön inceleme yapılarak sonucuna göre ‘soruşturma izni verilmesi ya da verilmemesi kararı alınması yerine eksik ve uygun olmayan gerekçe ile işleme konulmaması kararı verilmesi yerinde görülmemiştir” denildi.

Başsavcılık, İçişleri Bakanlığı'nın ön inceleme yapmasını ve soruşturma izni verilip verilmemesine inceleme sonrasında karar vermesi gerektiğini belirtti. Başsavcılık itiraz dilekçesinde, Güler'le ilgili şikayet dilekçelerinden bazı bölümlere de yer verdi. Dilekçede şunlar yeraldı:

“AHİM'in ihlal kararına, Devlet Denetleme Kurumu'nun konu ile ilgili düzenlediği rapora, suikast yapılacağı istihbaratı üzerine Vali Yardımcısı ve iki MİT mensubunun Dink ile görüşme yaptığına, Türkiye Ermenileri Patriği 2. Mesrop'un Ermeni cemaatine yönelik tehditler nedeniyle Muammer Güler'e mektup yazarak tedbir alınması isteğine dair bilgi ve belgelerle, dolayısıyla Vali Muammer Güler'in Hrant Dink'e yönelik istihbarattan önceden haberdar olduğu bilgisine yer verilmiştir.”