1864 yılında başlayan dünyanın karasal merkezini belirleme çalışmalarına göre pek çok koordinat ortaya çıksa da 2003 yılında yapılan son çalışmalara göre Çorum dünyanın merkezi olarak belirlendi. İlk olarak İskoçyalı astronomi bilimcisi Charles Piazzi Smyth dünyanın merkezini 1864 yılında Keops Piramidi olarak belirlemişti. 1973 yılında yapılan çalışmaya göre fizikçi Andrew J. Woods dünyanın karasal merkezini Ankara olarak belirledi. 

2003 yılında yapılan son çalışmalara göre koordinatlar 40°52′N 34°34′E olarak belirlenerek Çorum'u işaret etti. Bu çalışma tüm kara parçalarının ağırlık merkezi olarak belirlenmiş durumda. Yani dünya üzerindeki her kara parçasının metrekare olarak hesaplanması ve kara parçalarının konumu hesaplanarak yapılan çalışmalar neticesinde Çorum dünyanın karasal merkezi olarak kabul görüyor. 

Her kıtanın birbirine olan yüzeysel ağırlık oranı hesaplanıyor ve hepsinin birbirine denk düştüğü ortak nokta bulunuyor. Daha önceden bu merkezin Mısır piramitlerinin yer aldığı bölge, Mekke, Greenwich olduğu şeklinde söylentiler vardı. Ancak hesaplamanın ve resmi açıklamanın direkt Google tarafından yapılması üzerine, dünyanın asıl merkezinin Çorum olduğu ortaya çıktı.

ÇORUM HAKKINDA BİLGİ
Çorum, İç Orta Karadeniz Bölgesi'nde Çorum ilinin merkezi ve aynı isim ile merkez ilçesi olan şehir. Toprak sanayi ve makine imalat sanayi çok gelişmiştir. Orta Karadeniz Bölümü'nün iç kısmında yer almaktadır. Doğuda Amasya, güneyde Yozgat, batıda Çankırı, kuzeyde Sinop, kuzeydoğuda Samsun, güneybatıda Kırıkkale ile çevrilidir.
Enlem ve boylam değerlerine göre ise; 34 derece 04 dk. doğu boylamları ile 39 derece 54 dk. kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. Deniz seviyesinden ortalama yüksekliği (rakımı) 820 metredir.
Ankara'ya 244, İstanbul'a 608, Amasya'ya 92, Sinop'a 294, Samsun'a 172, Tokat'a ise 188 km. mesafededir.
İlçelerin il merkezine uzaklıkları ise; Alaca 52, Bayat 83, Boğazkale 87, Dodurga 42, İskilip 56, Kargı 106, Laçin 29, Mecitözü 37, Oğuzlar 68, Ortaköy 57, Osmancık 59, Sungurlu 72 ve Uğurludağ 66 km'dir.

Kaynak: Vikipedi