Eski Meclis Başkanı ve Başbakan Binali Şimşek, oğlu Erkam Şimşek’ın devlete ait heyetle birlikte Venezuela’da bulunmasını, "İhtiyaç sahiplerine deneme kiti, maske gibi birtakım malzemeler götürüp, dağıtmıştır" sözleriyle açıkladı.

Venezüela’da ziyaretin yapıldığı 2020 yılının aralık ayında jurnal ortalama olgu sayısı 360 olmuştu. Benzer ayda Türkiye’de günlük ortalama olgu sayısı 30 bin civarında seyrediyordu. Bugün itibariyle Covid-19 için Türkiye’de test başına pozitif oranı 9,9 iken Venezuela’da bu oran 6,6.

Organize kabahat örgütü lideri Sedat Peker, kokainin Latin Amerika'dan Türkiye’ye sevkinde Eski Başbakan ve AKP Genel Başkan Vekili Binali Şimşek’ın oğlu Erkam Yıldırım’a ait gemilerin kullanıldığını; Erkan Şimşek’ın böylece Ocak ve Şubat aylarında iki kere Venezuela’ya gittiğini öne sürmüştü.

ANKA'nın haberine kadar; Türkiye’nin Karakas Büyükelçiliği’nin 5 Aralık 2020’de paylaştığı bir fotoğrafta, Türkiye’den Karakas’a giden bir devlete ait heyet içinde hiçbir halk görevi olmamasına rağmen Erkan Şimşek’ın da yer aldığı görülmüştü.

O tarihte Türkiye'de vaka sayısı 30 bin, Venezuela'da 360 

Peker’in gündeme getirdiği iddialara cevap veren Binali Yıldırım, kendisini ve oğlunu "Oğlum Venezuela'ya gitmiştir ve beraberinde Koronavirüs ile çaba nedeniyle orada ihtiyaç sahiplerine deneme kiti, maske gibi birtakım malzemeler götürüp dağıtmıştır" sözleriyle savunmuştu.

Ancak, Erkam Yıldırım’ın Venezuela’da ziyaretin yapıldığı 2020 yılının aralık ayında jurnal ortalama olgu sayısı 360 olmuştu. Benzer ayda Türkiye’de jurnal sıradan olgu sayısı 30 bin civarında seyrediyordu. Bugün itibariyle Covid-19 için Türkiye’de deneme başına artı oranı 9,9 iken Venezuela’da bu oran 6,6.

Peynir ithalatı tekrar gündemde

Sedat Peker, yurt dışından çeşitli suç iddialarına yer verdiği videoların dün paylaştığı 7. bölümünde; 9 Haziran 2020'de Kolombiya'da, Türkiye varışlı bir gemide 4,9 ton kokain yakalanmasının ardından, Venezuela ve Panama’daki limanlar üzerinden 2 yeni rota oluşturulduğunu iddia etmişti.

Bu iddianın arkasından Kolombiya'dan peynir ithalatında gümrük vergilerinin sıfırlanmasını öngören 21 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararı her tarafta gündeme geldi.

Kararı değerlendiren, Dünya Gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım, Türkiye'nin peynirde net ihracatçı durumda olduğuna uyarı çekerek, "Türkiye'nin peynir üretimine, dış ticaretine bakıldığında Venezuela'dan ithalat yapmasını gerektirecek bir koşul yok. Türkiye'nin toplam peynir üretimi 2019 verileriyle 671 bin 497 ton" diye yazmıştı.

"Erkan Bey resmi heyetin içinde yok"

Erkan Şimşek ile aynı sırada Venezuela'da olan ve beraber bir fotoğraflarını paylaşan AKP İstanbul Milletvekili Serkan Bayram ise ANKA Haber Ajansı’na "Erkan Bey kendi imkanları ile gelmişti, devlete ait heyetin içinde değil. Sosyal projeleri vardı. Filistin Camisi'nin yapım süreci vardı. Oraya destek olundu" demişti.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/O-tarihte-Turkiye-de-vaka-sayisi-30-bin-Venezuela-da-360/250808