Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Avrupa ülkelerine, "insan hakları ihlalleri konusunda Türkiye'ye karşı daha sert tavır almaları" çağrısında bulundu.

Türkiye'de düşünce ve basın özgürlüğüne yönelik baskıların endişe verici olduğunu belirten Pamuk,"Kendim için değil ama ülkem için, laik arkadaşlarım için korkuyorum" dedi.

Hollanda Televizyonu'nda yayınlanan "Nieuwsuur" (Haber Saati) adlı programı, son kitabı "Kafamda Bir Tuhaflık" üzerine Orhan Pamuk ile bir söyleşi gerçekleştirdi.
Pamuk'un son kitabı Kafamda Bir Tuhaflık Aralık 2014'te Türkçe baskısıyla raflardaki yerini almıştı. Mart 2016'da Almancaya tercüme edilen kitap İstanbul'da Mevlüt adlı bir bozacının öyküsünü anlatıyor. Mevlüt "Ben sadece bozacıyım. Politika okumuş insanların işi. Politikaya karışmam" diyor.

Pamuk ise kahramanı Mevlüt'ün aksine ülkedeki politikaya ilişkin kaygılarını ve görüşlerini paylaştı.Ünlü yazar, Türkiye'de basın özgürlüğüne yönelik baskılara ilişkin gelişmelerin endişe verici olduğunu söyledi.

Türkiye'deki gazetecilerin korku içinde olduğunu söyleyen Pamuk'a göre, özellikle hükümeti eleştirenler işten çıkarılıyor, tehdit ediliyor ve gazeteleri kapatılıyor."Son yıllarda İslamcı hükümetimiz liberal yüzünü kaybediyor" diyen Nobel ödüllü yazar, hükümetin giderek otoriter ve baskıcı hale geldiğini, gazetecileri hapse attığını ve gazeteleri yasakladığını söyledi.

Pamuk, Türkiye'nin geleceğine ilişkin endişelerini şu sözlerle dile getirdi:

"Kendim için korkmuyorum, ülkem için korkuyorum. Arkadaşlarım için korkuyorum, laik, kültürlü Avrupa yanlısı Türkler için korkuyorum."