Purodaki ÖTV’nin iki katına çıkarılması sebebiyle yasal imal ve ithalatın durduğu, Kuzey Irak üzerinden yapılan puro kaçakçılığının yaklaşık olarak terörün finansmanına dönüştüğü bildirildi.

Puro ve Sigarillo Sanayici ve İşadamları Derneği (PURSİAD) Başkanı Şaban Serkan İlaldı, puro üzerindeki Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) yüzde 80'den yüzde 45'e düşürülmesinin arkadaki planında heybetli kaçak puro saltanatının yattığını söyledi.

Başkan İlaldı, purodaki ÖTV'nin Mart 2020'de daha artı ödenti geliri elde etme hedefleri doğrultusunda yüzde 40'tan yüzde 80'e çıkarıldığını, ama vergileme sisteminin çarpan etkisiyle oluşan doğaüstü fiyatlar yüzünden yerli üretim ve hukuki ithalatın adamakıllı durduğunu söyledi. Puro ve sigarillolarda ÖTV düzenlemesi

Imal ve ithalatın durmasını fırsat bilen kaçakçıların piyasayı adamakıllı ele geçirdiğine muhabere eden İlaldı, tamamına yakını Kuzey Irak üzerinden yapılan puro kaçakçılığının adeta terörün finansman aracına dönüştüğünü belirtti.

Başkan İlaldı, devletin bir dizi operasyonlarla kaçak puro faaliyetlerini önlemeye çalıştığını, fakat gerçi ‘tatlı kâr' yüzünden kaçağın bütün olarak önlenemediğini, imal ve hukuki ithalat olmadığı için de büyük aidat kayıpları yaşandığını anlattı.

KAÇAKÇIYA GÜN DOĞDU

Puro üzerindeki ÖTV'nin yüzde 80'den yüzde 45'e düşürülmesi doğru puro kaçakçılığının yüzde 20'lere değin düşeceği öngörüsünde yer alan PURSİAD Başkanı İlaldı, “ÖTV'nin 2020'de yüzde 80'e çıkarılması ile puronun hukuki satış fiyatı 10 kattan pozitif yükseldi. Vergi artışı öncesi bizim mesela 30 liraya sattığımız bir ürünü kaçakçılar 27 liraya satıyorlardı.

Ancak vergi artışıyla benzer ürünün hukuki fiyatı 300 liraya çıktı. Bu fiyattan satılamayacağı için bizler piyasa dışarıda kaldık. Fırsatı değerlendiren kaçakçılar 27 liraya sattıkları ürünü bu sefer 70-80 liraya satmaya başladılar. Bizler devre dışı kalınca devlet 40 milyon lira ÖTV gelirinden oldu. Acilen ÖTV yüzde 45'e indiği için yasal piyasa tekrar kurulacak. Binlerce birey işine dönecek. Devlet 80 milyona yakın ÖTV geliri elde edecek” dedi.

KAÇAĞI EKSILMEK İÇİN ÖTV % 30'A İNDİRİLMELİ

PURSİAD Başkanı İlaldı, ÖTV'nin yüzde 80'e çıkarılmasının ülke ekonomisi ve istihdam üzerinde ağır maliyete yol açtığını belirtirken, verginin yüzde 45'e düşürülmesiyle ülke ekonomisinin kazanacağını söyledi.

İlaldı, puro üzerindeki ÖTV'nin 2011 yılında yüzde 30'dan yüzde 65'e yükseltildiğini, oysa benzer sorunların yaşanması üstüne 2013'te yüzde 40'a düşürüldüğünü hatırlatırken, “Fiilen sektör olarak ÖTV'nin tekrar yüzde 30'a çekilmesini bekliyoruz. Böyle olursa firari yüzde 10'lara kadar düşerken istihdam ve devletin ÖTV geliri daha fazla artar” dedi.

Erdoğan Süzer/Sözcü

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/OTV-zammi-puroyu-teror-finansoru-yapti/253061