Sagra satın almasıyla gıda sektörüne zinde bir giriş yapan OYAK, derhal de 65 takvim data birikimi ve tecrübeye sahip Türkiye’nin köklü markalarından Tamek’in satın alma anlaşmasının onayı için Rekabet Kurumu’na başvurdu.

Tamek ile OYAK’ın gıda sektöründeki hedeflerini bir sonraki aşamaya taşıdıklarını ve yeni kategorilere adım atma fırsatına kavuştuklarını bildiren OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, “Son beş yılda HEKTAŞ ile tarım alanında attığımız stratejik adımların ışığında gıda sektöründe de etkinliğimizi arttıracağız. Sagra ve Tamek gibi geçmişi uzun yıllara dayanan, Türk halkının beğenisini kazanmış dinç markaları küresel olarak da yargı ettikleri konuma taşıyacağız” dedi.

OYAK, sürdürülebilir artma vizyonu doğrultusunda stratejik olarak önem verdiği yiyecek sektöründeki varlığını arttırmaya devam ediyor. Sagra’yı alarak, büyüklüğü 120 milyar lirayı aşan Türkiye gıda sektörüne enerjik bir antre yapan OYAK, sektördeki ikinci stratejik hamlesini yerine getirmek namına 1955’te Bursa’da kurulan, yüzde 100 Türk menşeli gıda üreticisi Tamek’i satın alma anlaşmasının onayı için Rekabet Kurumu’na başvurdu.  'Para yerine bezelye' önerge eden gıda devi Tamek'i kim satın alıyor?

Satın alma işleminin tamamlanmasının peşinde Tamek’in meyve suları, sebze ve meyve konsantreleri, salça, hazırlanmış yemekler, reçel, marmelat, hazır soslar, haşlanmış ürünler, ketçap, mayonez ve donmuş ürünlerin üretimi, satışı ve pazarlamasına dair tüm varlıkları ve bu işlerle ilgili markaların geri kalanlarına sahip olan Asena Patent Marka Fikri Telif Hakları Danışmanlığı ve Ticareti A.Ş.’nin tüm hisseleri OYAK kadar devralınacak.

Erdem: “Yurt içi ve ihracat pazarlarında paydaşlarımızla birlikte büyüyeceğiz”

Tamek ile yiyecek sektöründe kayda değer bir yatırıma imza atacak olmanın yanı sıra, gıda sektörü namına geleceğe yönelik yeni atılımlarda bulunmanın önemini vurgulayan OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, “2017’de çizdiğimiz vizyonun meyvelerini almanın memnuniyetini yaşıyoruz. Tamek özellikle meyve suyu ve salça alanında ülkemizin önde gelen markalarından. Markanın mirası ve bu mirasla birlikte gelen bilinirliği OYAK’ın gücü ile birleştiğinde efektif, hızlı ve karlı bir operasyon yaratabileceğimize inanıyoruz. Sagra ve Tamek markalarını stratejik vizyonumuz doğrultusunda büyütmeyi, yurtiçindeki pazar payımızı ve ihracattaki etkinliğimizi arttırırken bununla birlikte dokunduğumuz bütün paydaşlarımızın da bizimle birlikte büyümelerine olanak sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

Tamek ürünlerinin mevcut pazar paylarını kısa vadede iki ila üç katına, orta vadede ise dört ila beş katına çıkarmayı hedeflediklerini de sözlerine ekleyen Erdem, şunları söyledi: “Tamek’in cirosunun yaklaşık yüzde 30’u ihracattan geliyor. Biz bu oranı korumayı hedefliyoruz. Oysa ciroyu 5 yıl içinde mevcudun 10 katına çıkarmayı hedeflediğimizi düşünürsek ihracattaki çoğaltma beklentimizi de açıklama etmiş oluruz.”

Erdem, “Tarım sektöründe yer alan şirketimiz HEKTAŞ’ta son yıllarda yaptığımız yatırımlarla ürünlerin tarladan rafa değin olan serüvenine katkı sağladık. Acilen yiyecek sektöründe de raftan tüketiciye yani sofralara ulaşmaya başladık. Bu serüvenin daha sağlıklı olması için arz zincirine yapacağımız önemli yatırımlarla da markalarımızı daha geniş çoğrafyalara ulaştırmayı planlıyoruz” diye konuştu. 

Meyve suyu pazarının potansiyeli yüksek

‘Tamek’se koy sepete’ reklam sloganıyla bir döneme damgasını vuran Tamek, 1958 yılında Türkiye’nin  birincil ketçap ve domates suyu ve gerisinde birincil hazırlanmış yemek yemek ve dolma üretimi gibi birçok prensip imza attı. Tamek’in 1963 yılında kahve rengi şişelerle girdiği mevye suyu pazarı, bütün dünyada halen artış potansiyelini sürdürüyor. Almanya’da takvim 30, ABD’de ise 40 litre birey başı takvim tüketimi olan meyve suyunun Türkiye’deki birey başı tüketimi ise takvim 10 litre. Bu açıdan yurt içi tüketiminde büyük bir potansiyel barındıran meyve suyu pazarı, ihracatta da önemli fırsatlar sunuyor. 150'den pozitif ülkeye yıllık yaklaşık 350 milyon dolarlık meyve suyu ve konsantre ihracatı gerçekleştiren Türkiye’de geçen sene ihracatta yüzde 24’lük bir artma yaşandı. Toplam ihracatın üçte birinin yapıldığı ABD'yi Hollanda, Güney Kore ve İngiltere gibi ülkeler peşine düşüp takip ediyor. Tamek ve Sagra’nın içinde yer aldığı Türkiye atıştırmalık, meyve suyu ve temel gıda pazarı takriben 45 milyar lira cömertlik ile toplam gıda pazarından yüzde 35 pay alıyor.

Tamek: İlklerin markası

1958’de Türkiye’nin birincil ketçap ve domates suyunu üretti.

1959’da Türkiye’de birincil hazır yemek ve dolma üretimini gerçekleştirdi.

1963’te birincil meyve suyunu üretti

1974’te Türkiye’nin birincil haşlanmış bakliyatlarını üretti.

1992’de Türkiye’nin ilk diyabetik reçelini üretti.

1993’te Türkiye’nin birincil teneke kutulu meyve suyu üretimini gerçekleştirdi.

2000’de Türkiye’nin birincil karton kutudaki salça üretimini gerçekleştirdi.

2006’da Türkiye’nin birincil katkısız ve koruyucu içermeyen konserve ürünlerini üretti.

2007’de Türkiye’de bir birincil olan potasyum açısından zenginleştirilmiş ve kalp dostu olan %100 portakal suyunu üretti.

2014’te meyve suyunda Türkiye’de ilk Crystal Tetra Temiz ambalajı kullandı.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/OYAK-Tamek-se-koy-sepete-icin-resmen-basvurdu/250801