Bütün dünyanın merakla izlediği Nissan CEO’su Ghosn’un Türkiye üzerinden kaçırılmasının arkasından, Türkiye havalimanlarında ortaya meydana çıkan emniyet zaafiyeti masaya yatırıldı

İçişleri Bakanlığı göre yayımlanan yönetmelikle, ağırlıklı olarak iş insanlarına ait özel jetlerin kullandığı alanlarda yüksek çözünürlüklü kamera ve elektronik tescil sistemleriyle desteklenen çok sıkı tedbirler getirildi.

Geçtiğimiz yıl başında dünyanın en fazla konuştuğu olaylar aralarında yer alan Nissan CEO'su Carlos Ghosn'un, Japonya'dan Türkiye bağlantılı Lübnan'a kaçış macerası Türkiye'deki havalimanlarında bir takım suiistimallerin yaşandığını da ortaya çıkardı.

Uzun senelerdir, ayrıca insan ayrıca değerli eşyaların sınırdan illegal geçirilmesinde, “devletin yumuşak karnı” olarak gösterilen genel havacılık apronu ve terminalleri son olarak FETÖ üyelerinin kaçışıyla da gündeme gelmişti.

İçişleri Bakanlığı, ağırlıklı olarak meslek insanlarının özel jetlerinin kullandığı Atatürk Havalimanı Genel Havacılık apronununda Ghosn olayıyla gün yüzüne meydana çıkan kanunsuz uygulamaların önlemek nedeniyle fazla detaylı bir yönetmelik yayımladı.

Altyapısı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü uzmanları göre hazırlanan  “Genel Havacılık Hava Taşımacılığına İlişkin Emniyet Tedbirleri Hakkında Yönetmelik” başlıklı metinde önemli düzenlemeler yapıldı. Yeni yönetmelikte öne çıkan başlıklar kısaca şöyle:

Yeni yönetmeliğe kadar apron kesin alanlara ayrılacak. Dış hatlar ve iç hatlar için kalkacak özel jetlerin park alanları net bir şekilde belirlenecek.

Özel jetlerin park yerleri yüksek çözünürlüklü kamera ile gözetim aşağı tutulacak.

Bu yerlerde tehlike değerlendirmesi sonucunda havalimanı güvenlik birimlerince devriye gerçekleştirilir.

KONTROLDEN ÖNCE HANGARA ÇEKİLEMEYECEK

Uçakların belirlenen bölge dışına, özellikle hangarlara park ederek gezgin ve malzeme indirip bindirmesi mümkün olmayacak.

Gezgin listesi zamanında verilmediği takdirde uçağın kalkışına müsade verilmeyecek.

Pilotlar yolcuların kimliklerini gözden geçirmek zorunda olacak.

Genel havacılık terminalini kullanan hava araçları apronda gezgin ve tartma kontrolleri yapılmadan hangara alınamayacak.

GELEN VE GİDEN YOLCULARIN TEMASI ENGELLENECEK 

Dış hatlarda giden ve gelen yolcuların teması engellenecek.

Yolcuların genel havacılık terminali güvenlik denetleme noktasından geçerek aprona alınmaları zorunlu olacak.

Genel havacılık hava araçları için belirlenen gezgin ve kargo indirme ve bindirme apron alanları dışarıda indirme ve bindirme yapılamayacak.

Genel havacılık hava araçlarının gezgin ve kargo indirme ve bindirme oluşturacağı alanların belirlenmesinde terminal binasına yakın olma, yeterli yakma ve emniyet kamera sistemi kapsama alanı içerisinde olma başlıca alınacak.

Gezgin listesindeki bilgiler ile kimlik bilgilerinin eşleşmemesi durumunda kişilerin hava aracına geçişine müsaade edilmeyecek.

Yolcu listesi ile havayolu ifade formu takdim edilmemesi durumunda hava aracının kapılarının açılmasına müsaade edilmez, pasaport ve gümrük işlemlerine başlanılmayacak.

GÜMRÜK TEFTIŞ EDECEK, GEREKİRSE POLİS DE KATILACAK

Aktarma uçuşlarda dış hat gelen yolcuların hava aracını terk etmesinin ardından hava arabulucu, gümrük idaresi personeli tarafından denetleme edilecek. Havalimanı mülki idare amirinin talimatıyla risk durumları göz önünde bulundurularak, havalimanı emniyet şube müdürlüğü ve yer hizmetleri kuruluşu personeli de katılabilecek.

Devlet hava araçları bu yönetmelikten muaf tutulacak.

ERDAĞI: “BAŞVURU ÖNEMLİ” 

Sivil Havacılık Eski Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı, yönetmeliğin çıkarılmasının uluslararası standartların uygulanmasında önemli olduğunu vurgulayarak, “Genel havacılık terminalleri geçmişten bu yandan benzer sıkıntıların yaşandığı alanlar oldu. Yeni yönetmeliğin çıkarılması manâlı, ancak uygulama çok kritik eksiksiz olarak uygulanması koşul” dedi.

Erdağı şöyle devam etti: “ICAO Anex 17 (Güvenlik) standartlarına gore, alınacak emniyet önlemler havayolu ulaşımı için çok manâlı olan süre ve sürat faktörünu engelleyici olmamalıdır. Bu konunun göz ardı edilmemesi gereklidir. Burada bütün bu güvenlik tedbirlerinin uygulanabilmesi için yeterli donanım ve istihdamın sağlanması şarttır. Huysuz halde uygulayıcılar ile kullanıcılar aralarında çatışmalar yaşanacaktır.”

Yusuf Demir/Sözcü

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Ozel-jeti-olanlara-siki-denetim-geliyor/250153