Polen, çiçekli bitkilerde bulunan ve çeşitli faydaları bulunan arı besini olarak da adlandırılabilir. Çiçekli bitkilerde bulunan erkek üreme hücresi olarak adlandırılan polen, temel olarak arıların beslenme ürünüdür.

Düzenli tüketilmesi karşısında pek çok faydası bulunan balın üretilmesi için arıların beslenmesi şarttır. Arıların üremesi ve beslenmesi için polenlere ihtiyaç duyulur. Bal oluşumunda en büyük görevlerden birini üstlenen işçi arılar, bal yapımı için çiçeklerden nektar toplamaya başladıklarında, çiçeğin üzerinde yer alan polen tozları sayesinde hem bitkiler ile çiftleşme sağlar hem bal kaynaklarından birini oluşturur. Mucizevi bir şekilde süren bu döngü, sonunda insanlara kadar ulaşan bir besin halini alır. İnsan sağlığı açısından binbir çeşit faydası olan ballar, bu döngü sonucunda oluşur.

Mucizevi olarak nitelendirilen polenler

Polenin faydalarına geçmeden önce polenin içerisinde yer alan öğelere değinmek gerekir. Polenler, arıların bal yapımı için çiçeklerden topladığı nektar, yine arıların katkısı olan balmumunun yanı sıra bal ve arı salgılarının bir araya gelmesiyle ortaya çıkan çeşitli bileşenlerden oluşur. Polenin temelinde protein yatar. Ancak bunun yanı sıra polenler içerisinde daha pek çok öğe bulunur. Zaman zaman hücrelerin görevlerini başaramadığı durumlarda destekleyici bir görev gören polenlerin pek çok faydası bulunur. Bitki spermi olarak da adlandırılan polenler, ekolojik dengenin sistematik bir şekilde ilerlemesini sağlar. Bu mucizevi doğal ürünün içerisinde B1, B2 ve C vitaminleri yer alır ve sağlıklı bir yaşam sürmekte etkili olur. Doğal ürünlerin sağlık üzerindeki olumlu etkileri herkes tarafından bilinir. Sağlıklı bir yaşam için destekleyici ürünleri tüketmeye özen gösterilmelidir. İçerisinde bulunan selenyum, beta karoten ve E vitamini gibi insan sağlığı için takviye olarak görülen polen, saç ve saç derisi üzerinde de pek çok faydası bulunur. Sağlık ve cilt açısından önemli etkileri olduğu gözlemlenen polenler, bağışıklık sistemini güçlendiren doğal besinlerdendir. Düzenli tüketilmesi karşısında enerji verme özelliğine sahip olan bu ürün, kalp krizini engelleyici etkilere sahiptir. Yoğun antioksidan etkisi sayesinde cildin pürüzsüz oluşunu etkilerken aynı zamanda daha genç ve sağlıklı bir cilt elde etmeye yardımcı olur.