İstanbul'da bir polis, taksiden indirdiği bayana tecavüz etti. Polis merkezine giden kadının şikâyeti, "Cezalarını ben vereceğim" diyen memur tarafından operasyona alınmadı. Vaka, polislere dava açılmasıyla ortaya çıktı.

HDP'li vekil Beştaş, vakayı Meclis gündemine taşıdı. Beştaş'ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun cevaplaması istemiyle verdiği sual önergesinde şu ifadeler yer aldı:

Kismine müteveccih şiddet, cinsel taciz ve tecavüz hadiseleri neredeyse hergün medyada ya da kamuoyunda yer alan haberler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Konuya ait yetkili makamlarca bir duyarlılık geliştirilmediği ve çoğu kere bu olayların üzeri örtüldüğü için bayana müteveccih işlenen bu kabahatler kronik bir hal almıştır. Kismine müteveccih bir şiddet ve tecavüz vakası evvelki gün İstanbul ’da asıllaşmış olup vakanın faillerinin bizzat polis olması ise mevzunun neden çözümsüz kaldığına ait ehemmiyetli ipuçları vermektedir. Kamuoyuna yansıyan haberlere göre; İstanbul ’da trafik hakimiyeti yapan Ş.Ş. ve İ.K. isimli iki trafik polisi Özbekistan tebaalı I.K. ’yı taşıttan indirerek, polis vasıtasına almışlar ve 4 saat süresince alıkoyarak tecavüz etmişlerdir. Ardından mağdur bayana ait 1400-TL parayı da alan polisler, I.K. ’yı Yedikule ortamında taşıttan indirerek vaka yerinden uzaklaşmışlardır. Şikâyette bulunmak için Aksaray Şehit Vedat Ulusoy Polis Merkezi Amirliği ’ne giden I.K. polis memuru Y.S. ile görüşmüş ancak polis memuru Y.S. ’nin “Onun da çoluğu çocuğu var, zati it gibi pişman şu an, cezasını vereceğim, sen merak etme. Size bir daha yanaşamaz. Yaklaştığında beni arayacaksın” diyerek şikâyet başvurusunu almamıştır. Yine komiser E.S. de “O polisin komiseriyim. Cezasını kendim vereceğim. Onu başka yere süreceğim” diyerek yeniden şikâyet başvuruyu oluşturmamıştır. Aynı gün Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü nöbetçi amiri olarak vazife yapan A.B. ’nin de polis memuru Y.S. tarafından bilgilendirildiği ancak onun da müştekiyi dinlemesine karşın operasyon yapılması için zorunlu emri vermediği iddia edilmektedir. I.K. ’nın şikâyet başvurusunu almayan polisler gasp edilen 1.400 TL ’yi ise mağdur I.K. ’ya iade etmişlerdir. I.K. ’nın dostu G.K., bir gün sonra tecavüz fiilini asıllaştıran polislere ne ceza verildiğini bilmek için polis merkezine gittiğinde ise kimsenin vakadan haberi olmadığı anlaşılmıştır. Şikâyet müracaatını yapmaya çalışan I.K. ’nın yine ifadesi alındığında ise polis memuru mağdura, “Evine git, banyo yap” diyerek müracaatını almamıştır. I.K. ’nın şikâyetini alakalı ünitelere eriştirmek için gösterdiği mücadele sonucunda vaka sarihliğe kavuşmuş ve hem tecavüz fiilini asıllaştıran hem de şikâyet müracaatını almayan polis memurları nezaretine alınmıştır. Tecavüz kabahatini işleyen Ş.Ş. ve İ.K. hapsedilirken öteki polis memurları ise adli hakimiyetle özgür vazgeçilmiştir.

"POLİSLERİN, SUÇLARIN FAİLLERİ OLMASINI NASIL AÇIKLARSINIZ?"

Bu bağlamda;

Polis memurlarının vazifeyi kabahatleri önlemek değil midir? Tecavüz ve gasp vakaları neredeyse her gün her yerde yaşanırken polis memurlarının bu cins kabahatleri önlemek yerine doğrudan bu kabahatlerin failleri olmalarını nasıl sarihlersiniz?

"NASIL BİR MEKANİZMA İŞLETİLMEKTE?"

Ş.Ş. ve İ.K. ’nin bir bayanı alıkoyup, tecavüz ettikleri ve parasına gasp ettikleri vakada öteki polis memurları neden şikâyet müracaatı oluşturmamışlardır? Suçların faili polis olduğu zaman değişik bir mekanizma mı işletilmektedir?

Suçu asıllaştıran şahsın polis olması onların cezasız kalacağı anlamına gelmektedir?

Vaka kamuoyuna yansımasaydı kabahat işleyen polis memurları hapsedilmeyecek mıydı?

Benzeri vakalarda tecavüz kabahatleri ile beraber kabahatin failleri olan polis memurları da saklanmakta midir?

Bahse mevzu hadisede Ş.Ş. ve İ.K. ’nin kabahatini örtbas etmeye çalışan ve mağdura evine gitmesini salık veren Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü ’nde vazife yapan polis memuru vazifeden alınmış mıdır? İşine devam edecek midir?

Mağdurun şikâyetine karşın şikâyet kaydı oluşturmayan polis memurları hala vazifede midir? Şikâyet müracaatlarını almayarak kabahati saklayan polis memurları vazifede kalmaya devam edecek midir?

Hadiseye ait kaç polis memuru vazifeden alınmıştır ya da alınacaktır?

"POLİSİN SÖYLEDİĞİ NE ANLAMA GELİYOR?"

Aksaray Şehit Vedat Ulusoy Polis Merkezi Amirliği ’nde vazife yapan polis memuru Y.S. ile komiser E.S. ’nin şikâyet kaydı oluşturmayarak “cezasını ben vereceğim” ifadesi ne anlama gelmektedir? Polis memurları kendi içlerinde bu kabahatleri işleyenleri böyle mi gözlemektedir?

Emniyet personeli, kendi üyelerinin fail olduğu olaylarda polisleri koruma ve kanunlardan muaf yakalama usulünü neye göre tanımlamaktadır?

Polislerin kabahat işlediği ancak buna rağmen şikâyet müracaatlarının kabul edilmediği kaç olay tespit edilmiştir? Buna göre kabahat işleyen ancak yargıya gelmeyen emniyet üyeyi rakamı nedir?

Polisler tarafından işlenen kabahatlerin cinsleri ve dağılımı nedir?

Polislerin işlediği kabahatin cinsel kabahatler kapsamında olması bu kabahatin saklanmasının nedeni midir?

örgütüne üyelerine yansıyan ve polislerin tecavüz kabahatlerinin faili olduğu kaç olay bulunmaktadır? Bu polislere karşı yaptırım uygulanmış mıdır? Kaç vaka yargıya gelmiştir? Kaç polis vazifeden alınmıştır?

"BAKANLIĞINIZ NEDEN BU SUÇA ORTAK OLUYOR?"

Polislerin işlediği kabahatler karşısında onların korunması, aynı zamanda cemiyete karşı işlenmiş bir kabahat değil midir? Neden emniyet mekanizması ve bu mekanizmanın en üst üniteyi olan Bakanlığınız bu kabahate ortak olmaktadır?

Kismine karşı şiddet ve cinsel kabahatlere ait faal bir çaba usulünün oluşturulmamasının nedeni, faillerin korunuyor olmasından kaynaklanmıyor mu?

"BİR ÇALIŞMA YÜRÜTECEK MİSİNİZ?"

Bakanlık olarak emniyet güçleri içindeki kabahat işleyen polislerin tespiti ve zorunlu yaptırımların uygulanmasına ait bir çalışma yürütecek misiniz?

Kismine müteveccih erkek şiddeti ve cinsel kabahatlere ait polis memurlarına müteveccih bir eğitim çalışması yapılması ve bu kabahatlerle faal çaba usullerinin tanımlanmasına ait bir çalışma yürütecek misiniz?

Kaynak: T24