Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), portföy idare şirketlerinin 2021 yılı birincil çeyrek verilerini açıkladı.

TSPB verilerine göre, portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilen portföy, bu yılın birincil çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine tarafından yüzde 36 artarak 401.3 milyar liraya ulaştı. 2021 yılının ilk çeyreği itibarıyla bakıldığında ise sektör göre yönetilen portföydeki yükselme yüzde 10 oranında gerçekleşti. Portföy yönetim şirketlerince yönetilen 401.3 milyar TL toplam portföy büyüklüğünün 354.1 milyar lirası kolektif, 47.2 milyar lirası ise gerçek ve tüzel şahısların kişisel portföylerinden oluşuyor.

Yatırım fonları bir yılda yüzde 38 büyüdü

2021’in ilk çeyreği itibarıyla portföy yönetimi sektöründe 42 şirket yatırım fonu yönetiyor. Bu yılın birincil çeyreğinde bu portföy idare şirketleri kadar kurulan 79 yeni fonla birlikte sektördeki; menkul kıymet, gayrimenkul, girişim sermayesi, borsa ve serbest fonlardan oluşan yatırım fonu sayısı 742’ye çıktı. TSPB’nin portföy idare şirketlerinden derlediği sektör verilerine kadar, bu yılın ilk çeyreğinde yatırım fonları, 2020 yılı sonuna kıyasla yüzde 20 artışla 183.5 milyar liraya ulaştı. Geçen sene mart sonunda 132.2 milyar lira olan yatırım fonlarındaki yıllık çoğaltma yüzde 38 olarak gerçekleşti.

Faizlerin büyüme eğilimine girdiği yılın birincil çeyreğinde menkul değer yatırım fonlarındaki büyümenin kayda değer ölçüde para piyasası fonlarından gerçekleştiği görüldü. Bunun yanına ağırlıklı olarak tanıdık olmayan para birimi cinsinden yatırımları taşıyan serbest yatırım fonları da artışta etkin oldu. Merkezi Tescil Kuruluşu verilerine tarafından, yatırım fonu yatırımcı sayısı ise 2020 yılı sonuna kıyasla 51 bin 620 artarak bu yılın birincil çeyreğinde 3.1 milyonu aştı. Yatırım fonu portföy büyüklüğünün yüzde 77’sini kişisel yatırımcılar oluşturuyor.

Son bir yılda gelenekseller yanına alternatif yatırım fonlarının da yatırımcılar nezdinde ilgi gördüğü anlaşılıyor. Dünyada hayli yaygın olarak kullanılan borsa yatırım fonlarının sayısı son bir yılda 9 artarken büyüklüğü takriben dokuz katına, sayısı 54’e yükselen teşebbüs sermayesi yatırım fonu toplam portföy büyüklüğü de 6 milyar liraya yükselerek 2020 sonuna göre iki katına çıktı.

Emeklilik yatırım fonları yüzde 30 büyüdü

Menkul kıymet yatırım fonlarına tarafından daha kararlı bir çoğalma trendine sahip emeklilik yatırım fonlarındaki artış sürüyor. TSPB’nin portföy idare şirketlerinden derlediği sektör verilerine tarafından, emeklilik yatırım fonlarında bu yılın birincil çeyreğinde 273 milyon liralık düşüş yaşandı. İlk çeyrekte yaşanan düşüşe karşın 2020 yılı mart sonu itibarıyla 131 milyar lira olan emeklilik yatırım fonları büyüklüğü, bir yılda yüzde 30 artarak 2021 yılı mart sonu itibarıyla 171 milyar liraya çıktı.

Lüzum yılın birincil çeyreğinde gerekse yıllık bazda portföy yönetim şirketleri kadar yönetilen birey ve kurumlara özel portföylerde de önemli bir çoğalma gerçekleşti. TSPB verilerine göre, 2020 yılı sonunda 41 milyar lira olan kişisel portföy büyüklüğü yüzde 15 oranında artarak 47.2 milyar liraya çıktı. Veriler, geçen yıl mart ayında 30.9 milyar TL olan kişi ve kurumlara ait ve portföy yönetim şirketlerince yönetilen kişisel portföylerin takvim bazda yüzde 53 oranında büyüdüğünü ortaya koydu. 

Gelirlere paralel çalışan sayısı da artıyor

TSPB verilerine tarafından, Türkiye’de mart sonu itibarıyla 49 portföy idare şirketi faaliyette bulunuyor. Bunlardan 5’i fon yönetmediği için portföy yönetiminde bulunan kurum sayısı 44. TSPB verilerine göre, sektörde yaşanan gelişmelere paralel olarak öncelikle 2020 yılı sonunda 800’ü aşan çalışan sayısı, bu yılın ilk çeyreğinde 813 kişiye çıktı. 

Özellikle yatırım fonu portföy büyüklüğündeki yükselme ve gelişen getirilere paralel olarak portföy yönetim şirketlerinin faaliyetlerinden elde ettikleri gelir, 2019’dan başlayarak manâlı ölçüde arttı. TSPB verilerine tarafından, çoğalan portföy büyüklüğü ile beraber satmak gelirleri manâlı oranda artarken, giderlerin aynı hızda büyümemesinin etkisiyle bu yılın ilk çeyreğinde portföy yönetim şirketleri 270.5 milyon lira net kâr elde etti.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Portfoy-yonetim-sirketlerinin-yonettigi-para-400-milyar-TL-yi-gecti/252932