Türkiye ile Katar arasında imzalanan protokole göre, Katarlı gençler Türkiye'de sınavsız tıp, diş hekimliği, eczacılık eğitimi alabilecek. Anlaşma kapsamında hastane kurulması ve işletilmesi de var.

Türkiye ile Katar aralarında “Askeri Sağlık Alanında Eğitim ve İşbirliği” Protokolü Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı.

Protokole tarafından, Katarlı gençler sınava girmeden Türkiye’de tıp, diş hekimliği, eczacılık sıhhat meslek yüksek okulu, hemşirelik alanlarında ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim alabilecek. Protokolde eğitime kabul edilecek öğrencilerle ilgili koşullar sıralanırken, YKS veya herhangi bir imtihan şartından bahsedilmedi.

Davetli personel de istihdam edilecek

Protokolde konuk öğrencilerin yanı sıra davetli personel de istihdam edilecek. Afiyet kurumlarının kurulması, işletilmesi ve sağlık durumu hizmeti sunumu alanında ortak bilgi paylaşımı ve yardımlaşma da iş birliği kapsamına alındı. Ayrıca hasta tedavisi, sağlık lojistiği alanında iş birliği, sıhhat alanında karşılıklı tatbikat ve ziyaretler düzenlenmesi de öngörüldü.

Ücretine kabul eden ülke karar verecek

Protokol kapsamında görevlendirilen konuk personel ve misafir öğrencilerin finansal ve özlük hakları da belirlendi. Faaliyetlerin ücretli, ücretsiz veya indirimli ücret karşılığında düzenlenmesine kabul eden ülke karar verecek.

5 yıllık sözleşme

Protokolde Katarlı konuk personel ve yakınları ile Katarlı öğrencilerin muhtemel olan hallerde askeri hava/kara ulaşım araçlarından bedava istifade edebilecek. Askeri orduevi ve misafirhanelerden de yararlanabilecekler.

Askeri Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Vekili Hava Tabip Tuğgeneral Durmuş Aydemir göre imzalanan protokol 5 sene için düzenlendi, somurtkan açıklama edilmedikçe bu sürenin sonunda her yıl otomatik olarak uzayacak.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Protokol-onaylandi-Katarli-gencler-Turkiye-de-sinavsiz-tip-okuyabilecek/252250