ABD'nin en kıdemli diplomatlarından biri olan ve 2008-2010 arasında ABD'nin Ankara Büyükelçisi olarak görev yapan James Jeffrey, batının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı neden sevmediğine ve darbe girişimine karşı neden Türkiye'nin yanında yer almadığına ilişkin bugüne kadar gelen en çarpıcı itiraflardan birini Hürriyet'e yaptı: Jeffrey, "Erdoğan, çelişkilerimizi yüzümüze vurduğu için Batı'da ve ABD'de sevilmiyor" dedi.

"Demokratik sistemi yıkıp yerine gizli bir teşkilatı iktidara getirmeyi hedefledikleri açık"

Türkiye'de yaşanan trajediye ve içsavaşa yakın bir şeydi. Gerçekleşmediği için hepimiz memnun olmalıyız. Benim 1980'de yaşadığım darbeden de başka ülkelerde gerçekleşen darbelerden de çok farklıydı. Zira tanık olduğumuz darbeler -iyi ya da kötü- dikkatle ve komuta birliği içinde planlanıp bir noktada demokrasiye dönüş hedefiyle gerçekleştirildi. Buradaysa darbecilerin motivasyonunun tam olarak ne olduğunu bilmiyoruz. Ancak demokratik sistemi yıkıp yerine gizli bir teşkilatı iktidara getirmeyi hedefledikleri açık.

"Hepimiz kesin kanıtlar bekliyoruz ama..."

Hepimiz kesin kanıtları bekliyoruz ancak emarelerin çoğu Gülen hareketine işaret ediyor. Emareler darken de sadece Türk hükümetinin açıklamalarını kastetmiyorum. Bunu planlayanların askeri müesses nizamdan olmadığı ortada. Benim bildiğim kadarıyla Gülen hareketi ordu içine epey sızmıştı. Zaten polis ve yargıya aşırı şekilde sızmalar daha önce gerçekleşmişti.

"Hakan Fidan'ın ifadesinin alınmaya çalışılması..."

Bunlara Türkiye'de görev yaptığım yıllarda şahit oldum. Özellikle Balyoz soruşturmasında, Hakan Fidan'ın ifadesi alınmaya çalışıldığı sırada bu durumu tespit ettim. Türkiye'de bürokrasinin önemli bir bölümü Gülen hareketinden sızmıştı ve sadakatleri devlete değil bu hareketeydi.

"15 Temmuz darbe girişiminin ardından Gülenciler var"

15 Temmuz'un arkasında Gülencilerin olma ihtimali yüksek ancak Türkiye'nin bunu yargı önünde kanıtlaması gerekiyor. İpi kimlerin çektiğini anlamak için daha çok bilgiye ihtiyacımız var.

"Erdoğan batıda ve ABD'de sevilmiyor, çünkü..."

Batı'nın ve ABD'nin 15 Temmuz darbe girişiminde neden Türkiye'ye destek vermediğini, darbecilere karşı neden net bir tavır içerisine girmediğini açıklayan James Jeffrey, "Erdoğan diğer liderler gibi ikiyüzlü değil. Yani bizimle aynı değerleri paylaşmayan başka liderler bunu açık açık dile getirmiyorlar. Erdoğan ise bizimle çatışıyor, çelişkilerimizi yüzümüze vuruyor, dostumuz olmaya çalışmıyor. Bu yüzden Erdoğan Washington'da sevilmiyor. Erdoğan Avrupa'da da sevilmiyor." dedi.