İçişleri Bakanı Süleyman Asilzade’nun kuzeni Mehmet Soylu'yla ilgili iddiaları ilk önce TBMM gündemine taşıyan CHP Ankara Milletvekili Murat Dikte, yeni iddialarda bulundu.

Firmanın Nisan ayından bu yana 15 TL’lik medikal ürünü SGK’ya 1000 TL’ye sattığını açıklayan Emir, “COVID-19 hastaları üzerinde denedikleri ışın tedavisinin CE belgesi de sahte çıktı ve ÜTS kaydı silindi. Firmanın distribütörü de AKP’nin Genel Sekreter Yardımcısı Yasin Bölükbaşı çıktı. Her işlerinde bir usulsüzlük var” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Asilzade'nun kuzeni Mehmet Asilzade, yönetim kurulu üyeliği yaptığı RD Global/Invamed firmasının hastanelere milyonlarca TL'lik malzeme sattığının ortaya çıkması üzerine geçtiğimiz ay şirketten istifa etmişti.

Sözcü'nün haberine kadar Asilzade ile ilgili iddiaları öncelikle TBMM gündemine taşıyan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, firma ile ilgili yeni skandalları TBMM gündemine taşıdı. İddiasını SGK kayıtlarıyla belgelendirerek Egzersiz ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Alim göre yanıtlanması istemiyle TBMM'ye yazılmış soru önergesi sunan Emir, şu ifadeleri kullandı:

ÜTS'DE BAŞKA SUT'TA DIĞER

– RD Global/İnvamed firması, Afiyet Başvuru Formu Tebliği (SUT) kodu tanımına uygunsuz ürünler veriyor ve bu yolla hileli gelir elde ediyor. Bu ürünlerden biri de KV1381 SUT kodu ile eşleşmesi yapılan vasküler kateter antre kiti. ÜTS üzerinden baktığımızda piyasa değeri takriben 15 TL olan bir ürünün yer aldığını görüyoruz.

– Oysa, benzer kodun Afiyet Başvuru Formu Tebliği'ndeki (SUT) karşılığında yürek-damar cerrahisinde vasküler bozuklukların tedavisinde kullanılan valvülotom kataterin yer aldığını görüyoruz. Bu mahsul için firmaya ödenen arz ise adet başına bin TL. Yani SGK kayıtlarına tarafından firma SGK'ya 15 TL'lik ürün veriyor, karşılığında bin TL alıyor. Bu eşleştirme 3 Nisan'dan bu yanlamasına bu şekilde. Firmanın bugüne değin bu şekilde fazla sayıda kararsız işlere imza attığı bahis ediliyor.

BİR AYDA 100'ÜN ÜZERİNDE ŞİKÂYET

Işyeri ile ilgili son bir buçuk yılda SGK’ya ayrı firmalar tarafından 50’nin üstünde başvuru yazıldığını ve bunların hiçbirine cevap verilmediğini, benzer şekilde TİTCK’ya da son bir ayda 100’ün üstünde şikâyet dilekçesi gittiğini, şikayetler üzerine ise firmanın uyarılarak yasadışı kayıtların birlikte düzeltildiğini fakat cezai işlem uygulanmadığını da biliyoruz.

IŞINLI TEDAVİ SAHTE BELGELİ ÇIKTI, KAYDI SİLİNDİ

Benzer firmanın bu yılın Mart ayında COVID-19 tedavisine karşın yeni bir ışın tedavisi geliştirdiği iddiasıyla hastalara üstünde denemelere başladığını hatırlatan Dikte, şöyle devam etti:

– Firmanın sahibi Raşit Sağlıklı, TurkishBeam Seçici- Sensitiv UVC ve Lazer Tedavisi ile COVID-19 hastalarını tedavi edeceklerini ve denemelere başladıklarını ifade etmişti. Fakat tekrar SGK kayıtlarından elde ettiğimiz data ve belgelere tarafından bu ürünün kaydında da usulsüzlük yapıldığını görüyoruz.

– SGK kayıtlarında GMDN kodu 58076 olan ürünün sahiden intravasküler ultraviyole kan iridyatörü olduğu ve branş kodunun ise 17 Mayıs 2018 tarihinde ÜTS kaydı yapılan ve mirasçı tedavisinde zaten kullanılmakta olan bir lazer terapi sistemi olduğu dobra dobra görülüyor. Ancak, 3 Nisan 2021 tarihinde yapılan SUT kodu eşleşmesinde sahte yararlanma kılavuzu kullanılarak CE belgesi deha olmaksızın ürünün kapsamı genişletilmiş ve bölge tanımı dışına çıkılmış. Bir firmanın şikayeti üstüne bu durumun ortaya çıkması üzerine 29 Haziran 2021 tarihinde ürünün ÜTS kaydı silindi.

DİSTRİBÜTÖR DE AKP'Lİ ÇIKTI

Firmanın AKP ile ilişkilerinin Mehmet Aristokrat ile sınırlı kalmadığını da açıklayan Emir, bir başka ilişkiye daha dikkat çekti. RD Global/İnvamed firmasının ilaçla ilgili distribütörlüğünü DFL Pharma&Medical'in yaptığını vurgulayan Emir, şöyle konuştu:

– Bu firmaya baktığımızda da yine bir AKP'li görüyoruz. Firmanın CEO'su AKP Genel Sekreter Yardımcısı Yasin Bölükbaşı. Firmanın Hindistan'da üretilen ve Hint menşeli olduğu için gerçekten Türkiye’de seçim edilmeyen ürünleri, İran’da paketlettirdiği ve bu ilaçların İran menşeli ilaçlarmış gibi Türkiye’ye getirilmesini sağladığı iddia ediliyor. Tüm bu usulsüzlüklere SGK'da, Alıştırma ve Sosyal Emniyet Bakanlığında hangi yetkililer göz yumuyor? Bu iddiaların ivedilikle araştırılması gerekiyor.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/RD-Global-Invamed-hakkinda-agir-iddialar-15-TL-lik-urunu-SGK-ye-Bin-TL-ye-sattilar/253046