Rize'deki Engindere Mahallesi'nde deniz dolgusu yapılarak kazanılan alanda 30 sene evvel inşa edilen 72 daireli 3 blok ile yanlarında yer alan 6 katlı 24 daireli bir başka binanın tabanında kaymalar alana geldi. Bazı konut sahipleri yapıları demir direklerle kuvvetlendirmeye çalıştı, çok rakamda daire ise boşaltıldı.

DHA'nın haberine göre, gün geçtikçe binalardaki meyil çoğalırken, 24 daireli bina ile bitişiğindeki bina arasında boşluk oluştu. Risk oluşturan binalar için 'tehlikeli yapı' raporu hazırlandı. Kentsel Değişim Projesi kapsamında imhayı gündeme gelen binalarla alakalı henüz bir adım atılmadı. Tehlikeli binalarda yaşayan yurttaşlar, fobi içerisinde konutlarında kaldıklarını belirterek binalar devrilmeden tedbir alınmasını istedi.

'FOBİ İÇERİSİNDE YAŞIYORUZ'

1

Meyilli binadaki dairesinde oturan Necla Birben, "Binalarda meyil var. Bu bir hakikat. Binalar yamuluyor, duvarlar çatlıyor. Balkonlara demir direkle desteklediler. Artık bu binalar devrilsin ve yine yapılsın. Senelerdir fobi içerisinde yaşıyoruz" dedi.

Canan Ferah ise "Yetkililer geldi, baktı ama bir şey yapılmadı. Yoldan TIR geçince bina sallanıyor. Odalarımızda duvarlar çatladı ama sesimizi duyuramadık. Bina kolonlarında çatlaklar var. Artık bir tedbir alınmalı" diye konuştu.

'2-3 SENE İÇİNDE ÇÖKEBİLİR'

3

Mehmet Birben de "Binaların tabanını su basıyor. Zemin bitmiş. Binanın etrafında beton kaplama ile bir kuvvetlendirme yapıldı ve binalar böyle ayakta durmaya çalışıyor. Burada bir kentsel değişim olmalı. Tedbir alınmazsa 2-3 sene sonra bu binalar çökebilir" ifadelerini kullandı.

'KONUTTA SANKİ DÜŞECEK GİBİ OLUYORUZ'

Binada fobi içerisinde yaşadıklarını anlatan Ayfer Demir, "Çocuklar gece yatamıyor. Kalkıyorlar 'Anne konutlar yan, devrilir mi?' diye soruyorlar. Konutta sanki düşecek gibi oluyoruz" diyerek konutların devrilip yine yapılmasını isterken Recep Bıyık da, "Binaların tabanı sakat. Burada güvende değiliz. 20 yıldır bu binadayım. Bekliyoruz ve ne olacağını öğrenmiyoruz. Kartal'da bina devrildi, bizde sıkıntılı olduk" diyerek tedbir alınmasını istedi.

2

Binadaki meyli gören Recep Öksüz Berber ise "Burada nasıl yaşıyorlar. İnsan canının değeri binalar çökünce anlaşılıyor. Bu binaların boşaltılması gerekli" ihtarında bulundu.