Gazeteci Ruşen Çakır, kurucusu olduğu Medyascope'un ABD'li bir vakıftan fon aldığına ilişkin olarak başlayan tartışmalar hakkında konuşurken, "Teksaslı bir karı-kocadan aldığım fonu saklamadım. Bunu sitemizde duyurdum. Zaten anonim şirketiz ve devlet hesaplarımızı yıllardır inceliyor" dedi. 

Sözcü yazarı Aytunç Erkin'in sorularını yanıtlayan Çakır, Erkin'in sorusu üzerine, 2005 yılında Pentagon'dan para bölge gazeteciler hakkında yaptığı habere ilişkin olarak, "Bugün yaşananlarla öbür bir haber. Elma ile armut diyebiliriz. Bir tarafta Pentagon'dan para alanlar var öteki tarafta sivil bir vakıftan alınan fon. Elma ile armut bu!" dedi. 

Erkin, Çakır'ın 7  Şubat 2005'te Vatan Gazetesi'nde "Basın skandalı" başlığıyla yayımlanan haberinde bulunan, "…Pentagon'un 50 gazeteciyi maaşa bağlayıp Amerika lehine yazılar yazdırdığı ortaya çıktı. Arasında 4 de Türk gazeteci var… ABD Savunma Bakanlığı kadar finanse edilen ve Amerikan politikalarını destekler nitelikte yayınlarıyla dikkat çeken bir haber sitesi büyük tartışmalara yol açtı. Southeast European Times adlı sitede 1'i Amerikalı 50 gazetecinin Pentagon'dan aldıkları maaşla çalıştığı ortaya çıkınca Bush hükümeti tenkit bombardımanına tutuldu. Arasında Türkçe'nin de bulunduğu 10 dilde yayınlama yapan sitede çalışan gazetecilerden 4'ü Türk. CNN'e tarafından, site ‘enformasyon savaşı' konusunda eğitilmiş askerler göre yönetiliyor" cümlelerini hatırlattı. 

Erkin, Ruşen Çakır'ın, söz konusu haberle ilgili olarak, “Amerikan basını kendi ordusunun psikolojik savaş için yabancı gazetecilere telif ödemesini yerden yere vururken ve Pentagon olayla ilgili soruşturma açarken, başta bu sitede para karşılığı yazanlar elde etmek üzere Türkiye'de bir takım gazeteciler, ‘Ne olmuş yani?' diyebiliyorlar. Söz konusu olan, gazetecilik kisvesi altında psikolojik savaştır. 20 takvim gazeteciyim, bunun nerdeyse yarısı ‘hür gazeteci' olarak geçti. Bu dönemde gazetecilik kaygılarından belirli olmadığım hiçbir yere para karşılığı yazı yazmadım, bakış vermedim. Bir Takım meslektaşlarımın enerjilerini, keza de fazla ucuza, Amerikan ordusu için seferber etmiş olmaları ağırıma gidiyor. Bu arkadaşlar, dünyada çoğu örneği görüldüğü gibi, özür dileyip gazeteciliği bırakmalıdırlar. Kendilerini acındırmaya çalışmayı bırakıp böyle şerefli bir yol seçerlerse Türkiye'ye bir yararları olur" değerlendirmesini yaptığını anımsattı. 

"Ruşen Çakır bugün yaşananlarla o gün yazdığı haberi 'elma ile armut' diye karşılaştırdı"

Erkin, "16 sene önce gazeteci Ruşen Çakır, 'Pentagon'dan para bölge gazetecilerin enerjilerini, keza de fazla ucuza, Amerikan ordusu için seferber etmiş olmaları ağırıma gidiyor' cümlesini kuruyor! Peki… ABD merkezli bir fondan destek almak ne kavrama geliyor? O kuruluşun ‘sivil' olması mı? Ve bugün… ABD'den fon edinmek ‘bağımsız gazetecilik' diye nitelendiriliyor! Hatta bazı ‘solcularımız' bile böyle düşünüyor! ‘Psikolojik savaş' sivil olursa kabul mü edilmeli? Ruşen Çakır bugün yaşananlarla o gün yazdığı haberi 'elma ile armut' diye karşılaştırdı" düşüncesini dile getirdi. 

"Millet kaynaklarının iktidar gazetelerine dağıtılması ne kadar yanlışsa, ABD ya da AB'den para alarak gazetecilik yerine getirmek da yanlış!"

Erkin, "Son dönemde gazetecinin, ‘Ya Cumhur İttifakı' veya ‘Halk İttifakı'nı desteklemesi gerektiği yönünde ‘baskı' ve algılama var! Gerçeği yazmak, halkı parlatmak yok, AKP ya da CHP karşıtlığı üzerinden yarı politik öndermiş gibi davranmaları isteniyor. Ancak ‘muhalif' gazeteci olmaz, gerçeğin arkasından koşan gazeteci vardır. Eleştirel bakar gazeteci… İktidara da muhalefete de… Sandığa gider, oyunu kullanır lakin kalemini halkın tarafında miktar! Evet… Kamu kaynaklarının iktidar gazetelerine, televizyonlarına dağıtılması ne dek yanlışsa, bana göre ABD ya da AB'den para alarak gazetecilik gerçekleştirmek da yanlış! Evet… Yandaş olmak, iktidarın gücüyle kılıç sallamak ne değin yanlışsa, başka bir devletin -ancak o devlet ABD ise daha da kayda değer- ‘sivil' kurumundan takviye olmak da yanlış… Çünkü… Cümbür Cemaat bilir oysa, ABD'de ‘devlete ait-sivil' uçlar bir noktada buluşur!" düşüncesini dile getirdi. 

Ne olmuştu?

Odatv, Türkiye'de bazı medya kuruluşlarının ABD merkezli Chrest Foundation’dan fon aldığına ilişkin olarak bir haber yayımlamıştı.  Amerikan vakfı Türkiye'de hangi medyaya ne değin dolar verdi? Rekor 476 Bin Dolar ile Medyascope

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye'de etkinlik bildiren bazı medya kuruluşlarına yabancı ülkelerden fon sağlandığına dair habere ilişkin AA'ya yaptığı açıklamada "Tanıdık Olmayan devletlerin ya da kuruluşların fonlarıyla ülkemizde faaliyet gösteren medya kuruluşlarına karşın bir düzenleme ihtiyacı olduğu açıktır. Bunun örneğini Amerika Birleşmiş Devletleri’nde görmemiz mümkündür. Mesela ABD'de yabancı devletler kadar fonlanan medya kuruluşları, altı ayda bir ABD makamlarına çalışmaları hakkında detaylı aydınlatmak durumundadır. Türkiye'de de benzer statüde faaliyet belirten, ilk elden tanıdık olmayan devletler göre fonlanan farklı alanlara yönlendirilmiş medya kuruluşları bulunmaktadır. Bunlarla ilgili kamu düzeninin korunması ve halkımızın doğru haber hakkının teminat altına alınması nedeniyle, ihtiyacımız olan düzenlemeleri en kısa sürede tamamlayacağız." demişti. 

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Rusen-Cakir-fon-tartismalari-hakkinda-ilk-kez-konustu-Teksasli-bir-kari-kocadan-aldigim-fonu-saklamadim-sitemizde-duyurdum/253267