Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemiyle ilgili kritik bir izah etme geldi. Rusya'nın askeri ihracat şirketi Rosoboronexport'un CEO'su Alexander Mikheyev, Türkiye ve Rusya arasındaki yeni anlaşmanın sona yaklaştığını söyledi.

ABD-Türkiye ilişkilerini önceki Başkan Donald Trump döneminde içinden çıkılmaz bir hale sokan ve Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasına dek dışarı giden bir süreci başlatan S-400 hava savunma sistemiyle ilgili sıcak bir gelişme yaşandı.

Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı sistemle ilgili Rusya’nın askeri ihracat şirketi Rosoboronexport’tan tanımlama geldi. Uluslararası hava ve uzay fuarı MAKS-2021 kapsamında konuşan Rosoboronexport CEO’su Alexander Mikheyev, Türkiye ve Rusya arasında S-400’ler için ikinci bir anlaşmanın yakın olduğunu öne sürdü.

Tass haber ajansının aktardığına göre Mikheyev, “Projeyi önümüzdeki aylarda tamamlamayı bekliyoruz. Son görüşmeler yürütülüyor.

Bir parasal model oluşturuldu. Proje içinde teknik meslek birliği programı da yer alacak” ifadelerini kullandı.

F-35 KRİZİNDE YAŞANAN SÜREÇ

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 satın almasına aleyhinde çıkan ABD, bu sisteminin NATO sistemleriyle yerinde olmadığını bahane göstererek Ankara’yı uyarmıştı.

Türkiye’nin S-400’lerden vazgeçmemesi üzerine ABD, Türkiye’yi F-35 programından çıkarmıştı.

Türkiye ve Rusya, 2.5 milyar dolarlık S-400 anlaşmasını 2017’de imzalamış, Haziran 2019’da da hava savunma sistemleri Türkiye’ye nakledilmişti.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Rusya-dan-kritik-Turkiye-aciklamasi-S-400-anlasmasinda-sona-yaklasildi/253158