Sağlık kuruluşu olmadıkları halde botoks, saç ekimi, deri gerdirme işlemleri yapan güzellik salonlarına yasalara aykırılıktan yalnızca ‘reklam durdurma’ cezası verildi.

Hastane ve poliklinik gibi tıp merkezlerinde uygulanması gereken estetik operasyonları tıbbi olmayan riskli ortamlarda yaparak insan sağlığını tehlikeye atan alımlılık salonlarına, ‘reklam durdurma cezası' verildi. Reklam Kurulu'nun yasaları ilk olarak ihlal etmelerinden dolayı yalnızca ‘reklam durdurma' cezası verebildiği çekicilik salonlarının Sağlık Durumu Bakanlığı tarafından da denetlenerek yasal işlemlerin başlatılması istendi.

PARA CEZASI DA VAR

Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyetlerini yürüten Reklam Kurulu, halktan gelen yoğun şikayetler üzerine ülke genelinde faaliyet belirten 19 güzellik salonunun reklamlarını incelemeye aldı.

İncelenen 19 çekicilik salonunun da normalde polikliniklerde yapılması gereken deri hastalıkları, selülit masajı, dudak dolgusu, botox, mikro iğnelerin deri üstünde kullanılması, ağrısız lokal uyuşturma, kök gözenekli olan ile saç ekimi, iple yüz germe ve eklem ağrıları için PRP tedavisi gibi işlemleri yapmak için reklam verdiği ortaya çıktı. Yasalara tutarsız hareket ederek insan sağlığını tehdit eden bu firmalara ‘reklam durdurma' cezası verildi.

2008'DEN BERİ YASAKLANMIŞ

Bu firmaların halkı kandırmaya ve sağlığını tehlikeye atmaya yönelik reklamlarına devam etmesi halinde kurulun bu sefer para cezası verebileceği, yetkisinin bu iki cezayla sınırlı olduğu belirtildi.

Yaşanan büyük mağduriyetler üstüne 2008 yılında çıkarılan bir düzenlemeyle alımlılık salonlarının sağlık kuruluşlarının faaliyetlerini yapmaları yasaklanmıştı. Yürürlükteki mevzuat, alımlılık salonunda tıp fakültesi diploması olan bir hekimin çalışması halinde zeka, tabip yetkisinde olan tıbbi işlemlerin alımlılık salonlarında yapılmasını yasaklıyor.

HAK ETTİKLERİ CEZALAR VERİLMELİ

Alıcı Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Vekili Gıda ve Afiyet Komisyonu Başkanı Sinan Vargı, bazı güzellik salonlarının yasaları hiçe sayarak adeta tıbbi poliklinikler gibi çalıştığını, bilgisiz ve yeteneksiz şahısların alıcı sağlığıyla oynadığını söyledi. Vargı, “Reklam Kurulu'nun suç oluşturan yetkisi reklamları durdurma, tekrarı yaşanırsa da para cezası kesmekle sınırlı. İl sağlık durumu birimlerinin bu firmaları hem denetlemesini, yasalara tutarsız hareket edenlere hak ettikleri cezaların verilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Erdoğan Süzer/Sözcü

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Saglikla-oynadilar-reklam-cezasi-aldilar/250462