Tuzla'da cuma günü tarih öğretmeni Fatma Kayıkçı’yı (40) öldürmekten aranan Atalay Filiz’in geçmişi ile ilgili detaylar derinleşiyor. Tümgeneral Hasan Hüseyin Demirarslan’ın TÜBİTAK’ta çalışan oğlu Göktuğ Demirarslan ile Rus sevgilisi Elena Radchikova’yı Ankara’da öldürmek suçundan da arananan Atalay Filiz’in (29), bu çifte cinayetin ardından 2013 yılında yasa dışı yollardan yurtdışına çıktığı belirlendi.

Hürriyet'in haberine göre; Filiz’in izine, Demirarslan ile Rus sevgilisini öldürdükten 4 ay sonra Portekiz’in başkenti Lizbon’da ulaşıldı.

LİZBON’DA 5 GÜN

Filiz’in, 27-31 Ocak 2014’te Lizbon’da olduğu sırada annesi ve kız kardeşinin de aynı şehirde olduğu belirlendi.

O tarihlerde hakkında uluslararası karar bulunmayan Filiz’in, gerçek kimliğiyle Residencial do Sull otelinde kaldığı tespit edildi.

Şüphelinin annesi ile kız kardeşinin, Rusya üzerinden Lizbon’a geçtikleri, ancak Filiz’le farklı otelde kaldıkları da kaydedildi.



Filiz’in izine ulaşmak isteyen cinayet büro ekipleri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan pilot albaylıktan emekli olan baba İ.F.’nin de yurtdışı uçuşlarını da incelemeye aldı. Babanın, 2014 yılında Yunan adalarına tatil amaçlı geçtiği belirlenirken, o tarihlerde yasadışı olarak ülkeden çıkış yapan ve Yunan adalarında olduğu değerlendirilen oğlu Atalay Filiz ile temas kurup kurmadığı ise netlik kazanmadı.

KIRMIZI BÜLTENLE DÖNÜŞ

1 yıldan fazla süre yurtdışında kalan Atalay Filiz’in, Interpol üzerinden hakkında uluslararası arama kararı çıkarıldıktan sonra Avrupa ülkelerinde kalamayacağını düşünerek yasadışı yollardan ve sahte kimlikle Türkiye’ye geçiş yaptığı değerlendiriliyor.

Filiz’in Türkiye’ye döndükten sonra uzun süre cep telefonu, iletişim araçları kullanmadığı belirlendi. Filiz’in yakalanmak korkusuyla ailesiyle iletişim araçları üzerinden bağlantıya geçmediği öğrenilirken, 3’üncü kişiler üzerinden bağlantıya geçip geçmediği ise araştırılıyor.

GÖÇMEN GİBİ KAÇABİLİR

Atalay Filiz’in yurtdışına kaçma ihtimaline karşı bütün sınır kapıları uyarıldı. Polis, Yunanistan’a göçmen gibi gitme olasılığına karşı geçiş güzergâhındaki emniyeti ayrıca uyardı.

HIRSLI ASOSYAL İÇİNE KAPANIK

Atalay Filiz’in arkadaşları şaşkın. Üst düzey eğitim alan, yüksek gelirli bir ailenin çocuğu olan Filiz’in nasıl bu cinayetleri işlediğine anlam veremediklerini belirten arkadaşları, “Asosyal, içine kapanık ancak her şeyi başarma hırsı bulunan bir yapıya sahipti” dediler.



GALATASARAY MEZUNU BAŞARILI BİR ÖĞRENCİYDİ

OKS’de ilk 500’e girerek Galatasaray Lisesi’ne yerleşen Atalay Filiz’in başarılı bir öğrenci olduğu öğrenildi. Filiz, son senesi hariç 4 yıl yatılı kaldı. 2-3 yıl boyunca okulun futbol takımında kalecilik yaptı. Öte yandan ODTÜ de bir açıklama yaparak çıkan haberlerin aksine Filiz’in kendi üniversitelerinde doktora yapmadığını belirtti.

Galatasayray Lisesi’nin 2005-2006 yıllığındaki 137. dönem mezunlarından olan Atalay Filiz'e arkadaşları ‘Sata’ ya da ‘Satalay’ diye hitap ediyor. Yazılanlar arasında arkadaşlık mesajları çoğunlukta olsa da, ‘tuhaf’, ‘anormal’, ‘manyak’, gibi ifadeler dikkat çekiyor.

"ADAM ÖLDÜRECEKSİN..."

Okul numarası 1395 olan katilin 2 fotoğrafı yer alıyor. Şüpheli, karelerden birinde mezar taşını andıran bir kaidenin önünde görülürken, diğeri ise neredeyse ‘seri katili’ tarif ediyor. Atalay Filiz'in arkasındaki televizyonda, Hollywood’un ses getiren korku filmlerinden Kuzuların Sessizliği’ndeki yamyam katil Hannibal Lecter yer alıyor. İşte yıllıktaki Atalay Filiz:

"Biz küfrün k’sını bilmezken sarışın bir çocuk ana avrat dümdüz gidiyor, kavga ediyoruz: Akla gelmez iğrençliklerle ona buna sataşıyor. Yıllar geçiyor, hayvan gene aynı hayvan...” (A.)

“Pornocu Atalay görünümünün altında yatan, derin ve iyi kalpli arkadaş Atalay’ı geç de olsa yakalayabildim.” (D.)

“Bisküvileri çiğneyip Reyhan’la saçımıza, yüzümüze tükürüyordun. O halden eser kalmadı ama yine de bir anormallik var; çözemedim.” (K.)

“Yatılılıktan ayrıldın. Yine de içindeki manyak ruhu kaybetmedin...” (O.)

“Herkesin kirli çamaşırları var, sen de bunları ortalığa saçmaktan sapıkça bir zevk alıyorsun. Bazı özelliklerin beni korkutsa da, güzel bir insansın. İleride de hayvanlıklarla beni dehşete düşürmeye devam edeceğinden şüphem yok.” (P.)

“Sahip olduğum en tuhaf, en anormal arkadaşsın sen Atalay.” (R.) “Düşünceli hallerinden dolayı, derinlere inen fikir adamı izlenimine kapıldım.” (A.)
“Hayvanlıklarla yüzümüzü güldürdün: İlginç fantezilerin ve yazı gücünle öne çıktın. ” (B.)

“Hayvanlıklarınla, sapıklıklarınla, taşkınlıklarınla yine de güzel geçen bir sene.” (M.)

“Lan Atalay, yeter, atmayı kes şunları; adam öldüreceksin” dediğim hazırlık1... Senden çok şey öğrendim. Mesela yabancı kızlara hayvan gibi bakabilirim.”



TOPLU TAŞIMAYLA KAÇMIŞ

Atalay Filiz’in cuma günkü cinayetten sonra minibüs ve belediye otobüsü kullanarak olay yerinden uzaklaştığı belirlendi. Cinayet Büro polislerine göre Atalay Filiz, cinayeti daha önceden planladı. Olay günü de Fatma Kayıkçı’nın evden çıkışını elinde bıçakla bekledi.

Dairesinin önünden geçerken doğrudan saldırdı. Öğretmeni 11 yerinden bıçakladı. Polis, Atalay Filiz’in yanında Fatma Kayıkçı’nın çantasından aldığı 3 bin liranın bulunduğu, bu parayla  uzun süre kaçmasının mümkün olmadığı görüşünde.