ABD'nin talebi üzerine Avusturya'da kara para aklama suçlamasıyla tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz'ın avukatı Volkan Dülger "Bugün mahkemeye çıkacak. ABD'de bu suçların yüksek cezası var. Benzer suçun Türkiye'de artı cezası olmadığı için burada yargılanmak istiyor" dedi. 

Kara para temize çıkartma suçlamasıyla ABD'nin talebi üzerine Avusturya'da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz'ın avukatı Doç. Dr. Volkan Dülger, Korkmaz'ın bugün Avusturya saatiyle öğleden sonradan egemen karşısına çıkacağını ve ABD yerine, Türkiye'de yargılanmak istediğini söyledi.

Habertürk.com muhabiri Yasemin Güneri'ye konuşan Dülger, Sezgin Baran Korkmaz’ın Türk vatandaşı olduğunu, ABD’de de “Kara para temize çıkartma” suçundan hakkında soruşturma açıldığını, ama Türkiye de bu konuda dava çözülmüş olmasının daha kayda değer olduğunu belirterek, “Aynı suçtan çifte suçlama olmaz. Suçluların iadesine Dair Avrupa Sözleşmesi’ni Türkiye ile Avusturya imzaladı. ABD ise bu sözleşmeyi imzalamadı. Kontrat kriterlerine kadar Türkiye’ye iade edilmeli” dedi.

Sezgin Baran Korkmaz’ın ABD'de yok, Türkiye’de yargılanmak istediğini vurgulayan Dülger, buna bahane olarak da Türk Canice Kanunu'nu bahane gösterdi. Dülger, “Kara para aklama suçunun cezası 3 yıldan 7 yıla değin hapis. Sezgin Baran Korkmaz, Türkiye'de bu suçtan hapis yatmaz. Türkiye'de 6 yıla değin olan suçların zaten infazı değil. Suçlu olduğunu kabul etmiyor. Çok da sağlam gerekçeleri var. ABD'de bu suçların yüksek cezası var. Aynı suçun Türkiye'de artı cezası olmadığı için burada yargılanmak istiyor. Lakin karar mercii Avusturya Mahkemesi” diye konuştu.

İade sürecinde davayı önce açan ülkeye iade edilmesi gibi bir durumun da olmadığını vurgulayan Dülger, “Türkiye’ye iade edilmesi gerekir. hukukun genel ilkeleri uyarınca. Avusturya iki ülkeye de vermeyebilir. Çünkü verilmiş bir mahkumiyet kararı değil” dedi.

Süreç nasıl işleyecek?

Bugün başat karşısına çıkacak olan Sezgin Baran Korkmaz ile ilgili duruşma birincil etapta iade sürecinde tutuklu kalıp kalmayacağına karar verecek.

İade sürecinin aylar süreceği ve hangi ülkeye iade edileceği konusu bir yandan Avusturya Mahkemesi’nin Sezgin Baran Korkmaz’ı iki ülkeye iade etmemesi de laf konusu. Korkmaz’ın Avusturya’da yatırımları olması ve “İş insanı” kabul edilmesi halinde serbest kalması da gündeme gelebilir.

Korkmaz hakkında Türkiye'de devam eden dava ne aşamada?

Sezgin Baran Korkmaz'ın da arasında bulunduğu 10 sanığın yargılandığı 'mal varlığı değerini aklama' davasının birincil duruşmasının görüldüğü 17 Mayıs'ta duruşma Korkmaz hakkında yakalama kararını kaldırarak, yokluğunda tutuklama kararı verdi.

'Suç gelirlerini aklama' iddiasıyla açılan bu davada Korkmaz'ın 5 yıla değin hapsi isteniyor.

İddianamede, Korkmaz ve 'çevresindeki şahısların' karşılıklı hareket ederek ABD'deki irtibatları ile elde ettikleri 'haksız kazançları fazla sayıda banka işlemiyle kurmuş oldukları veya yetkilisi oldukları şirket hesaplarına aktardıkları' belirtiliyor.

Duruşma duruşmayı 18 Ocak 2022'ye erteledi.

Korkmaz'ın avukatları daha önceki açıklamalarında bu suçlamalarla ilgili şunları söylemişti:

"Baran Bey bu iddiaları haklı gerekçelerle reddediyor. Kendisi 'Ben yatırımcıyım. Yurt dışından tanıdık olmayan yatırımcı gelir, parasını getirir ben burada değerlendiririm' diyor. Türkiye'de değerlendirdiği paralar hukuki olarak bulunuyor. Hepsi varlık idare şirketlerinde (…) Kendisi, 'Ben o parayı kabahat mu işledi de elde etti bilmem. Ben para gönderenlerin hukuki yollardan elde ettiği bilgisine sahibim onun dıştan bilgim değil' diyor. Savunmamız da bu."

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Sezgin-Baran-Korkmaz-in-avukati-Turkiye-de-yargilanmak-istiyor/252053