Ulusal kültürün beynelmilel tanıtımına katkı sağlar kalitede olan dizi filmlerin desteklenmesi ve sinema sektörünün beynelmilel alanda rekabet gücünün artırılmasını hedefleyen öneri Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Heyetinde kabul edilerek kanunlaştı.

Kanuna göre, sinema filmi evvelinde reklamların süresi en fazla 10 dakika, fragman gösterim süresi en az 3, en fazla 5 dakika olacak; sinema filmi gösterim arası 15 dakikayı aşamayacak. Sinema salonu firmacıları, sinema biletini kapsayan üyelik, promosyon, kampanya ve toplu satış faaliyetleri reelleştiremeyecek. Bilet ile darı veya başka bir ürünün satışı birleştirilerek yapılamayacak.

Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Dayanaklenmesi Hakkında Yasada Farklılık Yapılmasına Dair Yasa, alakalı yasada, dizi film yardımının yeni bir dayanak cinsi olarak ilave edilmesi nedeniyle "dizi film" tasviri yapılmasını öngörüyor.

Yasaa göre; proje geliştirme, ilk uzun metrajlı kurmaca film üretim, uzun metrajlı sinema film üretim, ortak üretim, senaryo ve diyalog yazım, animasyon film üretim, kısa film üretim, evraksal film üretim, çekim sonrası, dağıtım ve tanıtım ile yerli film gösterim dayanak cinslerinde yapılan müracaatları değerlendirmek ve desteklenecek olanları tanımlamak üzere, rakamı dördü geçmemek üzere "destekleme heyetleri" oluşturulacak.

Dayanakleme heyetleri, alakalı alan iş birlikleri tarafından tanımlanacak dört sektör temsilcisi ile üretimci, rejisör, senaryo ve diyalog yazarı, oyuncu, sinema salonu firmacıları, film dağıtımcıları, yayıncı müessese veya kuruluş temsilcileri ve üniversitelerin sinema alanında eğitim veren kısımlarında vazife yapan öğretim azaları arasından, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tanımlanacak üç aza ve bir bakanlık temsilcisi olmak üzere 8 azadan oluşacak. Bakanlık temsilcisi, heyetin başkanı olacak.

Dizi film ile yabancı film üretim dayanak cinslerinde yapılan müracaatları değerlendirmek ve desteklenecek olanları tanımlamak üzere de Dizi ve Yabancı Filmleri Dayanakleme Komiteyi oluşturulacak.

Bu kış her yerde göreceğimiz kaban modelleri

KOMİSYON 8 AZADAN OLUŞACAK

Kurul; Kültür ve Turizm Bakan Takviyecisi, Sinema Genel Müdürü, Tanıtma Genel Müdürü, Dışişleri Bakanlığı Yurtdışı Tanıtım ve Kültürel İşler Genel Müdürü, alakalı alan iş birlikleri tarafından önerilen sektör temsilcileri arasından bakanlık tarafından tanımlanacak iki aza, film üretimcileri, dağıtımcıları ve yayıncı müessese veya kuruluş temsilcileri arasından bakanlıkça tanımlanacak iki aza olmak üzere 8 azadan oluşacak.

Ülke içinde üretilen veya ithal edilen sinema filmlerinin, ticari dolaşıma veya gösterime sunulmasından evvel değerlendirilmesi ve sınıflandırılması yapılacak. Değerlendirme ve sınıflandırma neticesinde uygun bulunmayan filmler, ticari dolaşıma ve gösterime sunulamayacak.

Değerlendirme ve sınıflandırması yapılmamış olan sinema filmleri, şenlik, özel gösterim ve eşi kültürel ve sanatsal faalliklerde ancak "18+" yaş işaretiyle gösterilebilecek.

Daha evvel bakanlıkça değerlendirme ve sınıflandırması yapılan filmler, alakalı faalliklerde aldıkları işaret ve ibarelere uygun olarak gösterilebilecek. Mevzubahisi faalliklerde gösterimi yapılacak olan filmlerin taşımaları gereken işaret ve ibarelerin, her türlü tanıtım ve gösterim alanında kullanılması gerekli olacak.

DAYANAK MEBLAĞI, BÜTÇENİN YÜZDE 50'SİNİ AŞAMAYACAK

Dayanak müracaatları, ülke içinde yerleşik asıl veya tüzel bireyler tarafından yapılacak.

Dayanak meblağı; proje geliştirme, ilk uzun metrajlı kurmaca film üretim, uzun metrajlı sinema film üretim, ortak üretim, evraksal film üretim, çekim sonrası ile dağıtım ve tanıtım dayanak cinsleri için müracaatta belirtilen toplam bütçenin yüzde 50'sini aşamayacak.

Animasyon film üretim, kısa film üretim, senaryo ve diyalog yazımı ile yerli film gösterim dayanak cinsleri için müracaatta belirtilen toplam bütçenin tamamı desteklenebilecek. Yabancı film üretim dayanak cinsi için dayanak meblağı, ülke içinde tüketilen, Kültür ve Turizm Bakanlığınca kabul edilen meblağın yüzde 30'unu aşamayacak. Yasa kapsamındaki tam dayanaklar, geri ödemesiz olarak verilecek.

Yasa, idaremelik ve dayanak kontratında belirtilen mükellefliklerin yerine getirilmemesi veya takviyenin haksız alındığının tespiti halinde dayanak meblağı faiziyle geri alınacak.

LÜZUM SAHİBİ SİNEMA SANATÇILARINA DESTEKLEDİNECEK

Kültür ve Turizm Bakanlığı, sinema alanındaki faallik, proje ve faaliyetleri destekleyebilecek, tertip edebilecek, mükâfatlar verebilecek. Beynelmilel şenliklere ve müsabakalara katılım ile bunlara ait tanıtım faaliyetlerini destekleyebilecek.

Bakanlık, kamu müessese, kuruluş ve kamu tüzel bireylerine sinema ekipman takviyeyi verebilecek, lüzum sahibi sinema sanatçılarına veya sinema sektörü çalışanlarına parasal dayanak sağlayabilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, sinema alanında arşiv veya müze oluşturulmasını teminen yurt içi veya yurt dışından yapıt ya da arttırılmış nüshaları ve sinema ile alakalı öteki materyalleri satın alma veya bağış yoluyla temin edebilecek.

Sinema filmlerinin hazırlık, üretim, üretim sonrası ve gösterim süreçlerinin genellikle bir seneden daha uzun sürmesi sebebiyle, tam dayanak cinsleri için Cumhurbaşkanlığının uygun fikri alınarak, senelere sari dayanak kontratı yapılabilecek.

REKLAM VE FRAGMAN VAKİTLERİ

Değerlendirme ve sınıflandırma mükellefliğine uyulmaması, gerekli yakalanan işaret ve ibarelerin değerlendirme ve sınıflandırma sonrasında her türlü tanıtım ve gösterim alanında ve taşıyıcı materyal üzerinde kullan lmaması veya yanıltıcı biçimde kullanılması halinde, mahallin mülki yönet amiri tarafından filmlerin gösterim ve dağıtımı işaret ve ibareler kullanılıncaya kadar durdurulacak ve alakalılar hakkında yönetimsel para cezaları uygulanacak.

Sinema filmi evvelinde gösterilen reklamların süresi en fazla 10 dakika olacak. Fragman gösterim süresi en az 3, en fazla 5 dakika olacak.

Kamu spotları ve sosyal mesullük projelerine ait gösterimler, bu zamanlara dahil edilemeyecek. Sinema filmi gösterim arası 15 dakikayı aşamayacak.

İlk seans, talebe ulus günü gibi ananeselleşmiş indirimler ile mekteplere, iş gruplarına, emin yaşın üzerindeki şahıslara yapılacak eşi indirimler, firmacılar ile filmin imalcisi ve varsa dağıtımcısı arasında yapılacak kontratlarla tanımlanabilecek. Ancak sinema salonu firmacıları, filmin imalcisi ve varsa dağıtımcısıyla yapılacak kontrat ile tanımlanacak indirimli bilet maliyetlendirmeleri hariç olmak üzere, sinema biletini kapsayan üyelik, promosyon, kampanya ve toplu satış faaliyetleri reelleştiremeyecek.

Sinema salon firmacıları, sinema filmi bileti ile başka bir mahsulün satışını aynı anda yapamayacak. Bilet ile darı veya başka bir ürün birleştirilerek satılamayacak.