Milyonlarca borçlu için bir fırsat daha. Meclis'e sunulan yeni yapılandırma paketi, 3 milyonu üniversite mezunu 10 milyondan pozitif vatandaşla 4 milyon şirket ve esnafa fırsat sunuyor.

Kasım ayında yürürlüğe giren ve kullanım süresi 1 Şubat'ta sona eren yapılandırma yasasının peşinde kapsamı daha da genişletilerek Meclis'e gelen ikinci yapılandırma milyonlara dokunacak.

Ücret ve prim borcundan köprü cezalarına, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve belediye borçlarına kadar çoğu yönetimle ilgili ceza ve alacaklar yapılandırılacak. Oysa pandemi cezaları kapsam dışı olacak.

KAÇ KİŞİYE DOKUNACAK?

İlk yapılandırmada 500 milyarlık borcun yalnızca 200 milyarı için uygulama yapılmıştı. Ama bir kısmı da pandemi nedeniyle taksitler ödenemediği için bozuldu.

Eski yapılandırmalarda yüzde 24'lük tahsilat dikkate alındığında yeni yapılandırmanın en düşük 400 milyar liralık bir alacağı kapsaması bekleniyor. İlk yapılandırmadaki kullanım sayıları baz alındığında paket en az 10 milyon kişiyi ilgilendiriyor.

3.1 milyon KYK borçlusu da eklendiğinde bu rakam daha da artıyor. Yeni paketteki stok ve sicil affıyla matrah artırımı gibi düzenleme ise Türkiye'de yaklaşık 2 milyon yakın etkin şirket ve 2.2 milyon esnaf ve sanatkar için büyük fırsat olacak.

31 AĞUSTOS SON GÜN

Tasarının yasalaşmasının ardındaki başvurular 31 Ağustos'a değin yapılabilecek. İlk taksit ise eylülde başlayacak. Define ve Maliye Bakanlığı'na, Ticaret Bakanlığı'na, il özel idarelerine, belediyelere ödenecek borçların birincil taksidi 30 Eylül'e, SGK'ya olanların birincil taksidi ise 31 Ekim'e değin ödenecek. Ödemeler 6, 9, 12 ya da 18 taksitte yapılacak. Borç anapara tutarını birincil taksit ödeme süresi içinde peşin ödeyenlerden, geç kalma faizi yerine hesaplanan enflasyon farkının yalnızca yüzde 10'u alınacak, yüzde 90'ı silinecek. İlk iki taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde ise enflasyon farkının yarısı silinecek.

TAKSİT ATLATMA HAKKI

İlk 2 taksit ödendikten daha sonra bir yıllık yılında 2 taksit ödememe yani taksit atlatma hakkı da olacak. Daha önce yapılandırmadan yararlanan oysa taksitlerini ödemeyenler de borçlarının yüzde 10'unu ödemiş elde etmek şartıyla yeni yapılandırmadan yararlanabilecek.

İLKİNE 9.5 MİLYON BAŞVURU

İlk yapılandırmada 7.6 milyon kişi başvurdu. 110 milyar liralık alacak yapılandırıldı.

SGK borcu için 1.7 milyon birey başvurdu. 90 milyar liralık borç yapılandırıldı.

Böylece 500 milyarlık borcun sadece 200 milyar lirası için tatbik oldu.

YAPILANDIRMA NELERİ KAPSIYOR?

Vergi borçları ve cezalar,

SGK'nın takibindeki bütün prim borçları,

Damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı maddesi,

Kredi Yurtlar Kurumu borcu,

Motorlu taşıt vergileri,

Trafik cezaları,

Seçim, nüfus, askerlik para cezaları,

Otoyol ve köprü cezaları,

Gümrük Vergisi ve cezaları,

Emlak vergisi ve çevre temizleme vergisi,

Kovid-19 dışında kesilen bütün yönetimsel cezalar.

SİCİL AFFINDA SON TARİH 31 ARALIK

Sermaye ve taksit ödeme tarihi 20 Mayıs 2021'den önce olup da kullandığı krediyi aksatanlar ya da karşılıksız çek-senetlere ilişkin Türkiye Bankalar Birliği Tehlike Merkezi nezdinde tutulan sicil kayıtları, borçların ödenmesi geciken kısmının 31 Aralık 2021'e kadar ödenmesi ya da her tarafta yapılandırılması halinde silinecek.

DAVA KAPSAMINDAKİ ALACAKLAR DA PAKETTE

Önceki yapılandırma kanunlarından ayrı olarak bu kere kesinleşmemiş ve dava safhasında yer alan alacaklar da yapılandırma kapsamına alınacak.

Önceki yapılandırmada yıllık faiz yüzde 4.5 iken yeni yapılandırmada yüzde 9 olarak uygulanacak.

MTV iki taksit halinde ödenebildiği için, ocak ayındaki MTV taksitini ödemeyenler yapılandırma yapabilecekler. Ama temmuzdaki ikinci taksit için yapılandırma yapılamayacak.

MTV, trafik cezası ve köprü otoyol geçiş ücretiyle cezası yer alan araçların muayenesi yaptırılamıyor. Borcun taksitlerinin süresinde ödenmesi halinde, tetkik yaptırılabilecek. n Nisan ayı ve önceki aylara ait genel sağlık durumu sigortası (GSS) prim borcunun anaparasını bu yılın sonuna kadar ödeyenlerin gecikme faiz ve cezaları silinecek.

ŞİRKETLERE İKİ BÜYÜK KOLAYLIK

MATRAH ARTIRIMI: Kazanç ve Kurumlar Vergisi matrahlarını artırarak ödeyenler hakkında artırımda bulunulan yıllar için gelir ve kurumlar vergisi incelemesi yapılmayacak. İşçisinin ücretini bordroda düşük belirten işverenler de yararlanacak.

STOK AFFI: Şirketler, işletmelerinde olduğu halde kayıtlarında yer almayan, emtia, makine, ekipman ve demirbaşları rayiç layık üzerinden 31 Ağustos'a değin deftere tescil ettirebilecekler.

Kaynak: Akşam

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Sirketlere-iki-buyuk-kolaylik-Yapilandirma-neleri-kapsiyor/250891