Uludağ'da Posta Ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü Uludağ kuruluşlarının çatısındaki kar kütlesi, yurttaşların üzerine düştü. Kar altında kalan yurttaşların kurtarılması için bölgeye Şehir Afet ve Acil Gidişat Müdürlüğü ile özel arama kurtarma birliklerinden takımlar, sağlık görevlileri sevk edildi. Şehir Sıhhat Müdürlüğü yetkilileri, takımlarca çıkarılan 6 bireyin, Bursa'daki sıhhat kuruluşlarında rehabilitasyon altına alındığını bildirdi. Arama kurtarma takımlarının bölgedeki aramaları sürüyor.

19 KARAKTER TUR GRUBUNUN ULUDAĞ GEZİSİ SIRASINDA ALANA GELDİ

Kar altında kalan yurttaşların bir tur grubu ile geldiği bilindi. Hadisenin, 19 karakter tur grubunun Uludağ gezintisi sırasında yaşandığı belirtildi.

BURSA VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA

Bursa Valisi Yakup Canbolat, Posta Ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğünün kullanmadığı daha önceki binasının çatısında biriken karın yurttaşların üzerine düştüğünü söyledi.

Kar altında 6 yurttaşın kaldığına müteveccih ihbar üzerine bölgeye arama kurtarma takımları sevk edildiğini vurgulayan Canbolat, "AFAD ve jandarma arama kurtarma takımlarınca 6 yurttaş yaralı olarak çıkarıldı. Genel sıhhat vaziyetleri iyi. Kar altında kalma gidişatı olasılığına karşı çalışmalar sürüyor." dedi.

kar-ic-3

''TONLARCA KAR DÜŞTÜ''

Gazeteci Süleyman Selim Akyüz, Uludağ'da yaşanan feci vakayla alakalı şunları anlattı:

''Şu anda Uludağ ’dayız. Birinci bölge, oteller bölgesindeyiz. Burada Posta Ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü binası var, onun metal çatısında biriken karlar evvel iki genç kızın üzerine düştü. Biz kazara vaka yerindeydik. Tonlarca kar düştü diyebiliriz. Onları kurtarmaya çalışırken; çatının hemen yanındaki kısmın üzerindeki karlar da kurtarmaya çalışanların üzerine düştü.

kar-ic

5 ŞAHIS KURTARILDI

Yarım saatlik çalışmayla küreklerle uğraşarak 5 şahsı çıkarttık biz. Şu anda çalışmalar hala devam ediyor. Evvel iki bireydi, hipotez ediyorum; biz kurtarma çalışması yaparken hemen 1 metre öteme düştü. Orada 7-8 şahıs vardı. Hali Hazırda kar altında kurtarma çalışmaları devam ediyor. 40 karakter, jandarma ve AFAD takımları çalışma yapıyorlar.

3 METRELİK KAR KÜTLESİ VAR

Gerçekten çok makûs bir gidişat var. Yurttaşlar ellerinde küreklerle kurtarmaya çalışıyorlar. Onlar ambulansla götürdüler. Kar taşıtları buraya girmekte zorlandı, çok da geciktiler sarihçesi. Şu anda kurtarma takımları bütün ekipmanlı çalışmalarını sürdürüyorlar. Takribî 3 metrelik bir kar kütlesi var.

Biz onları kurtarmaya çalışıyorduk. Bu defa çatının öbür kısmı da benim yanıma düştü. Orada kurtarmaya çalışanlar da altında kaldı.

Biz o gençleri çıkardık, kurtarmaya çalışanlardan üçünü çıkarttık. Ancak çalışmalar hali hazırda devam ediyor. Çok minik dar bir alan; 6 - 7 metre genişliği var, çatıdaki karlar dar yola düştü.

Bazı kayak yapılan kuruluşlar var. Onların çatısında da yarım metreye varan karlar var. Orada da onlarca insan kayak yapıyor. Bunların hakimiyetli biçimde düşürülmesi gerekiyor ama ne yazık ki insanlar altında kaldı.

YURTTAŞLARI SUSTURDUK, SES GELİP GELMEDİĞİNİ HAKİMİYET ETTİK

Bölge bölge kazıyorlar. Yurttaşları susturduk, ses gelip gelmediğini hakimiyet ettik. Bir bireyi de karın altından ses dinleyerek kurtarabildik. Toplam 6 şahıs çıkarıldı.''

kar-ic-2

''KARIN ALTINDA KAÇ BİREYİN OLDUĞU ÖĞRENİLMİYOR''

Gazeteci Kübra Ulutaş da kar kütlesinin altında kaç bireyin olduğunun öğrenilmediğini söyledi. Ulutaş, feci vakayla alakalı şunları söyledi:

''Bölgeye girebilmek oldukça güç. Yurttaşlar kar vasıtasının çok geç geldiğini iletmişlerdi. Arama-kurtarma çalışmaları da yavaş ilerliyor. Karın altında kaç şahıs olduğu net değil.
Uludağ birinci bölge, tatilcilerin çok yoğun olarak geldiği çok yoğun bir bölge. Kar yağışı oldukça fazla ve vasıtaların giriş çıkışı, o kar kütlesinin düştüğü noktaya erişmeyi güçleştiriyor.
Bursa'da sağlık kurumulara götürülen şahıs rakamı 2 bireydi. Ancak sayı hakkında net bilgiye kimse erişebilmiş değil.''

KURTARILMA ANI KAMERADA

Hadisenin yaşanmasının ardından ortaya çıkan panik ve kurtarılma çalışmaları ise kameralara yansıdı. Görüntülerde ellerine kürek alanlar karları kürüyor. Ayrıca bazı yurttaşlar da elleriyle eşelemeye çalışıyor. Kurtarılma hatıranın kameraya yansıdığı görüntülerde, yurttaşların sıkıntılılığı görülüyor.

KORKU ANLARINI ANLATTI

Oteller bölgesindeki şirketçi Erkan Soyak, korku ânlarını anlattı. Soyak, “Vaka saat 11-11:30 sıralarında oldu. Terasta otururken insanların haykırması üzerine müdahaleye geldik. Jandarma arama ve kurtarma timleri ile beraber bir şahsı çıkartırken, ikinci çatıdan da karlar düştü. İkinci çatıdan düşen karlarında altında 2 dostumuz kaldı. Onları ve yaralıları çıkarttık. Şimdi de son hakimiyetler yapılıyor. Hipotezime göre şu ân göçük altında kimse yok. Bütün bir can pazarı yaşandı” diye konuştu.