Günün en önemli konusu Alman Parlamentosunda 1915 olaylarının soykırım olarak kabul edilmesi. Almanya'nın soykırımı kabul etmesinin ardından Türkiye harekete geçti ve Almanya Büyükelçisini geri çağırdı. Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tepkilerini dile getirerek "Gerekli adımları atacağız" dedi. Peki nedir bu Sözde Ermeni soykırımı? Ermeni soykırımı yapıldı mı? İşte ayrıntılar...

Ermeni soykırımı nedir, Ermeni soykırımı ne zaman olmuştur ve bazı ülkelerin iddia ettiğine gibi Türkler Ermeni soykırımı yapmış mı? İşte tüm merak edilen yönleri ile Ermeni soykırımı.

SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMI NEDİR NE ZAMAN?

Ermeni Kırımı veya Ermeni Soykırım Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı esnasındaki İttihat ve Terakki iktidarı döneminde Ermeni tebaasına karşı uyguladığı tehcir esnasında meydana gelen, 22 ülkenin soykırım olarak tanımladığı toplu ölümler. Bazı kaynaklar, II. Abdülhamid döneminde Hamidiye Alayları'nın gerçekleştirdiği katliamları da buna dâhil etmektedirler.



Türkiye'de “Sözde Ermeni Soykırımı” ve “Ermeni Soykırım İddialarıbaşlıklarıyla akademik ve tarihsel anlamda tartışmalar mevcuttur. Kimi tarihçiler tarafından bu dönemde Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Ermenilerin devlet yönetimi tarafından kasıtlı ve emirler dahilinde öldürüldüğü ve bu sebeple olayların ilk modern soykırımlardan biri ve bir etnik temizlik olduğu tezi savunulmuştur.Bir kısım tarihçiler ise olayları I. Dünya Savaşı'nda dağılmakta olan Osmanlı İmparatorluğu'nun cephe gerisini güvene almak için uyguladığı tehcir sonucunda milletler arasında gerçekleşen bir iç çatışma olarak değerlendirmekte ve devlet duruşunun bu yönde olmadığını savunmaktadır.



Katliamlar ve çatışmalar nedeniyle ölen Ermenilerin toplam sayısı üzerine çok farklı rakamlar öne sürülmüş ve en yaygın akademik araştırmalarca 600.000 ile 1,5 milyon kişi arasında can kaybı olduğu öngörülmektedir.