Hesaplı düzenlemelerin de içinde olduğu torba kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Tütün ticaretine yönelik düzenlemenin yürürlük tarihi ertelenecek, aylık 75 lira asgari ücret desteği sağlanacak. Türkiye İstatistik Kurumu, Define ve Maliye Bakanlığı ile ilişkili bir ulus idaresi olarak her tarafta teşkilatlandırılacak.

Bir Takım Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Kanunla, işverenlerin işgücü maliyetlerini düşürerek istihdamı korumaları ve artırmalarını cesaretlendirmek için 2016’dan 2020 ardına kadar sağlanan minimum vergi desteği sürdürülecek.

ASGARİ ÖDENTI DESTEĞİ SÜRECEK

2021’de de istihdamı desteklemek için işgücü maliyetlerini azaltmak üzere, sektör ayırımı yapılmaksızın, finansmanı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak şekilde, işverenlere, ödeyecekleri sigorta priminden mahsup edilerek jurnal 2,50 lira, aylık 75 lira minimum ödenti desteği sağlanacak. Düzenleme 1 Ocak 2021’den itibaren geçerli olacak.

Düzenlemeyle, Tarım ve Orman Bakanlığından yetki belgesi almadan ya da bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara karşın getirilen cezanın yürürlük tarihi 1 Ocak 2022 olacak.

Kanunda yer alan diğer maddeler şöyle:

– Önerge ile güvenlik korucularına ödenecek ek tazminat toplamının 2021 yılının Ocak ayına ilişkin net minimum ücret tutarının altında kalması halinde aradaki fark tazminat olarak ödenecek.

– 31/21/2011 ile 23/11/2015 tarihleri aralarında diş yerine geçen kimse laboratuvarlarında diş yedek teknisyenleri ve teknikerlere ait iş ve işlemlerinde yardım etmek üzere Sağlık Bakanlığı ile Ulusal Eğitim Bakanlığı arasında düzenlenmiş oylan protokol zarfında eğitim almış olanlar diş yerine geçen kimse laboratuvar sahibi ve mesul müdürü olmamak üzere yardımcı personel olarak çalışabilecekler.

– Hazine ve Maliye Bakanlığı 1567 sayımlı Türk Parasını Kıymetini Koruma Kanunu dayanarak çıkarılan karar, yönetmelik, bildiri ve diğer genel ve düzenleyici işlemler gereğince başvurusu alınacak, düzenlenecek, veya onaylanacak her türlü müsade veya doküman ile Bakanlık kadar geliştirilen veri sistemlerinin sistem kullanıcılarına sunumu zarfında, her bir tatbik, izin, doküman ya da sistem sunumu için bir mali sene içerisinde altı milyon Türk Lirasını geçmemek üzere yönetmelikle belirlenecek yöntem ve esaslar çerçevesinde ücret alabilecek.

DOKTOR VE ECZACILARA EK ÖDEME

– 2020 yılında yaşanan depremlerde binası zarar görebilen vatandaşların devletin konut kredisi açma ve yapı yaptırma yükümlülükleri ile ilgili yapılacak meslek ve işlemlerde mağduriyetlerin giderilerek hak kayıplarını yok edecek, afet zedelere eşdeğer şekilde yararlanması sağlanıyor.

– Türkiye İlaç ve Tıbbi Aygıt Kurumu'nda atama yapan doktor ve eczacılara döner sermayeden ilave ödeme yapılması öngörülüyor.

– Sağlık Durumu Bakanlığı ve alt kuruluşları, götürü layık üzerinden kamu kurum ve kuruluşları ile protokol yapmaya ve protokoller üzerinden götürü değer üzerinden değerinde ödemeye yetkilidir.

– Terörle mücadelenin etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla nezaret sürelerinin, bir takım suçlarla ilgili olarak yeniden düzenlenmesine ve ek nezaret sürelerinin getirilmesine ilişkin hükümlerin uygulanmasının bir yıl uzatılması amaçlanıyor.

– Millet görevlilerinin görevden uzaklaştırılması, ihracı, rütbelerinin geri alınması, mesleğe ilişkin unvanların kullanılmaması gibi ihtiyaç duyulan bazı tedbirlere ilişkin düzenlemelerin süresinin bir yıl uzatılması amaçlanmaktadır.

– Rekabet Kurulu Başkan ve üyeleri üyeliklerinin sona ermesinden iki sene süreyle, görevden ayrıldıkları tarihten önceki iki sene içinde gerçekleştirdikleri soruşturmaların konusu sektörlerde faaliyet gösteren tüzel kişilerde devir alamaz ve bu nitelikteki hakiki ve tüzel kişileri ilgili idari süreçlerde Kurum nezdinde temsilcilik edemez.

– Soruşturmada raportör olarak görevlendirilen iş personeli, bu zaman içinde anılan personelin gözetiminden sorumluluk sahibi Daire Başkanı ve ilgili Daire Başkan yardımcısı ile Başkan Yardımcısı Kurumdan ayrılmalarından itibaren iki yıl süreyle tüzel kişilerde devir alamaz ve bu nitelikteki hakiki ve tüzel kişileri ilgili yönetimle ilgili süreçlerde Kurum nezdinde temsil edemez.

TÜİK YENİDEN TEŞKİLATLANDIRILACAK

– Türkiye İstatistik Kurumu ‘Özel bütçeli diğer idareler' bölümüne alınıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ilişkili bir halk idaresi olarak her yerde teşkilatlandırılacak. Kurum personelinin parasal haklarının mevcut haliyle devamının sağlanması için 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de gerekli değişiklik yapılacak.

– Karşılıksız çek düzenleme suçundan hükümlü olanların cezalarının infazının durdurulmasına ilişkin önceki hükümde yer alan 24 Mart 2020 tarihi, 30 Nisan 2021 olarak değiştirilmek suretiyle düzenlemeden yararlanacakların kapsamı genişletiliyor. Çek bedelinin ödenmeyen kısmının onda birini ödemek için öngörülen vakit 30 Haziran 2022 olarak belirleniyor.

– Erişilebilirliğin sağlanabilmesi için yapılacak yükümlülükler maliyet ve niteliğine kadar ek zaman verilebilmesine olanak tanınıyor.

– Bankalar dâhil muhtelif şirketlerin tahlil, tasfiye ve yönetimi konusunda ihtisas kurumu olması ve tasfiye sürecinin çabuk ve etkin bir şekilde yürütülmesi için Bankacılık Düzenleme ve Kontrol Kurulu göre tasfiyesine karar bahşedilen şirketlerin tasfiye süreci Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yerine getirilecek.

– Kooperatifler Kanunu kapsamındaki genel komite toplantıları 31/7/2020 tarihine dek ertelenir. Ertelenen genel komite toplantıları, ertelemenin sona erdiği tarihten itibaren altı ay içinde yapılabilecek.

– Gümrük personeline devletin hesaplı menfaatleri, doğal ve kültürel servet, çevre ve toplum sağlığı ile halk güvenliğinin korunmasında yüksek hizmetleri görülenler, ilen almakta oldukları aylık tutarının iki katından beş katına, olağanüstü durumlarda yaşamını ortaya koyarak büyük yararlılık gösterenler; gerçekte almakta oldukları aylık tutarlarının altı katından yirmi dört katına değin parayla ödüllendirilecek.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Torba-kanun-Meclis-te-kabul-edildi-asgari-ucret-destegi-surecek/253091