Trafik kazası sonucu vefat ya da sakatlık olması durumunda sigortadan alınacak paranın miktarı hemen ‘havada’ ve bu alanda düzenleme yok.

Sebebi ise ‘daha pozitif tazminat alırım’ deyip yüzde 30 komisyon bölge aracılar. Olan yine vatandaşın ödeyeceği prime ve alacağı tazminata oluyor

Türkiye ekonomisi 1980'lerdeki liberalizasyonun gerisinde yıllardır mali kaynağını bankalara yaslamış durumda. Dünyada sigortacılık sektörünün ekonomiye olan kaynak yaratımı epeyce yüksekken Türkiye'de artış çabuk olsa da hala beceriksiz. Sigorta sektörünün toplam aktiflerinin GSYH'ye oranı Avrupa'da yüzde 72, Türkiye'de ise yüzde 5.5 düzeyinde.

Bu koşul yıllardır 'Türkiye'nin gidecek fazla önemli bir potansiyeli var' sözleri ile dile getirilir. Ayrıca yerli firmalar keza de tanıdık olmayan firmaların sigortacılık sektörüne olan ilgisinin ve Türkiye'ye yatırım yapmasının temel nedeni de bu.

Ama ayrıca tanıdık olmayan yatırım hem de yerli anapara için gereken bir öteki kayda değer konu da 'öngörülebilir' olmak. Sektöre yatırım yapan firmalar standartların ve kuralların kesin olmasını ister ve kısa ve orta vadede planını da buna tarafından yapar.

İşte fazla konuşulan ve 24 milyon araç sahibini ilgilendiren trafik sigortası düzenlemesi de bu açıdan kritikti ve deyim yerindeyse yolda kaldı.

100 LİRA YERİNE 80 LİRA

Sigortacılık ve bireysel emeklilik sisteminde yeni düzenlemeler Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi ve yasalaştı fakat, trafik sigortası ile ilgili düzenlemeler son anda çıkarıldı. Hem vatandaşın cebinden çıkacak para, keza sigorta firmalarının ödeyeceği tazminat tutarı keza de sektörün geleceği için kritik bu düzenlemenin çıkmamasının sebebi ise kaza olmasını bekleyen 'aracılar' ya da 'komisyoncular'.

Trafik sigortasından ödenen vefat ve sakatlık tazminatlarında bu komisyoncular nedeniyle şimdi bir standart değil.

Bir kaza durumunda ödenecek olan standart tazminat 100 TL olduğunu varsayarsak bu tazminat araya giren ve 'hukuki süreçte daha fazla tazminat alırım' diyenler sebebiyle ödenmiyor ve uzun süren bu sürecin arkasında 120 TL alınsa da verilen komisyonlar nedeniyle vatandaşın cebine 80 TL giriyor. Yani vatandaş keza daha eksik tazminat alıyor ayrıca de uzun süre beklemek zorunda kalıyor.

YURTTAŞ % 30 POZITIF ÖDEYECEK

Bunlara ek olarak sigorta şirketleri de tazminatlarda yaşanan bu artışı yeniden vatandaştan çıkarıyor. Trafik sigortasındaki maliyet artışı da tekrar vatandaşın ödediği paranın artışı anlamına geliyor. Yüzde 30'a varan bir artma olması mümkün. 700-800 TL civarında olan bir araba için maliyetin 1.000 lirayı aşması ihtimali var.

Düzenleme ile aslında başka alanlarında da standardının belirlenmesi gerekiyor. Kusurlu tarafın yakınlarına tazminat ödenmemesi, ticari filo kiralayan firmaların kazanç kaybı tazminatı alamamaları ve değer kaybı tazminatı ödenmemesiydi. G20 ekonomileri aralarında olan Türkiye'nin sigortacılıkta dünyada 39'unculuktan ilk 20'ye girilmesi isteniyorsa kuralların da 'net' ve 'şeffaf' olması gerekiyor.

TRAFİK KAZASINDA İŞLEMLER 1 DAKİKADA ÇÖZÜLECEK

Trafikte kaza hemencecik yapılan işlemler dijitalleşme bir uçtan bir uca bundan böyle saniyelerle hallediliyor. Allianz'ın geliştirdiği yeni sistemle çekiciden, yeni araca, servise değin tüm işlem 50 saniyeye değin indi. Sigorta sektöründe etkinlik gösteren Allianz Türkiye, mobil uygulamasını yeniledi.

Kaza yerindeyim özelliği geliştiren firma, müşterilerinin kaza anında ve sonrasında ne yapması gerektiğini ilgili adıma çarçabuk yönlendiren ekran ve hatırlatıcılar, sürecin bir uçtan bir uca rahatlıkla tamamlanabilmesini sağlıyor.

Çekici talebinin oluşturulması, çekicinin irtibat bilgilerinin paylaşılması, konumunun takibi, aracının götürüleceği servisin herif tarafından seçilmesi, ikame araç talebinde bulunabilmesi, yenileme süresinin uzaması halinde müşteriye ikame arabulucu için öneri sunulması ve vasıta sağlanması, küçük onarıma ait rezervasyonun oluşturulması ve onarımdaki aracın durumunun takip edilebilmesi, zarar ihbarının zarar yeri ve zarar fotoğrafları ile beraber 50 saniyede yapılabilmesi ve aracını tamir ettirmiş müşterilerin servis ve fatura bilgileri ile hasar ihbarında bulunabilmesi uygulama dahilinde öne çıkan hizmetler arasında yer alıyor.

Barışma Savaş/Sabahleyin

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Trafik-kazalarinda-firsatcilar-vatandasi-yolda-birakti/250894