Suriye'de sınır güvenliği, terörle mücadele ve tampon bölge oluşturmak için ÖSO ile operasyon düzenleyen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) hakkında sivilleri katlediyor iddialarına cevap geldi. 

TSK, yaptığı açıklamada sivil katliamının gerçeği yansıtmadığını açıkladı. 

TSK, asılsız iddiaları şu ifadelerle yalanladı,
 
"Sivil kayıpların önlenmesi amacıyla, öncelikle hedef tespit ve analizinde konu, detaylı şekilde incelenmektedir. Hedef seçimi yapılırken sivil yaşam alanları göz önünde bulundurularak, bunların hedeflerden mesafeleri kontrol edilmekte ve kullanılan mermiye bağlı olarak emniyet mesafesi içinde hiçbir sivilin ve siviller tarafından kullanılan mekanın bulunmamasına dikkat edilmektedir. Bu yapılırken özellikle sivillere ait barınma alanları, okul, hastane, ibadethane gibi ortak kullanım alanlarının mevkileri, hedef koordinatları ile birlikte harita üzerinde hassas şekilde karşılaştırılmakta ve aralarındaki mesafeler ölçülmektedir. Yeterli emniyet mesafesi bulunmayan hedefler, hedef listelerinden derhal çıkarılmaktadır. Taktiksel anlamda kanlı terör örgütünün sürekli canlı kalkan olarak sivilleri de kullandığı göz önünde bulundurulursa yapılan işlemin ne kadar zor olduğu görülecektir."


Güvenlik Uzmanı Mete Yarar, TSK'nın sınır dışı operasyonunda sivil yerleşim alanlarını insansız hava araçları (İHA) ile taradıktan sonra IŞİD'in hücre evlerini tespit ederek bombalaması nedeniyle Fırat Kalkanı Operasyonu'nun uzadığını açıklamıştı.