Türkiye Eczacılar Deposu (TED), Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek yüzde 100 yerli ve ulusal nitril eldiven üretimine başladı.

Toplamda 275 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilecek olan stratejik öneme sahip projeyle birlikte Türkiye, takvim 165 milyon kutu kapasiteyle nitril eldiven üretmeyi başaran 5’inci ülke olacak. 4 bin kişinin istihdam edileceği Sakarya Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan imal tesisiyle takvim 120 milyon dolarlık ithalatın önüne geçilecek.

80 yıllık geçmişe sahip Türkiye Eczacılar Deposu (TED), pandemi nedeniyle artan nitril eldiven ihtiyacını gidermek için 3 etaptan oluşan büyük bir yatırıma imza attı. Salgının başlangıcından bu yanlamasına yoğun maske talebini kendi imal ve miktar gücüyle karşılamaya çalışan TED, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek yüzde yüz yerli ve ulusal nitril eldiven üretimine de başladı.

Dünya genelinde Malezya’nın liderlik ettiğini nitril eldiven üretimini eksik sayıda ülke gerçekleştiriyor.  Malezya’yı Tayland, Endonezya ve Çin takip ediyor. TED’in yatırımı baştan sona Türkiye, nitril eldiveni kendi makineleri ve kendi teknolojisiyle üretmeyi başaran 5’inci ülke olacak. 

“NİTRİL ELDİVEN KULLANIM ORANI YÜZDE 25 ARTIŞ GÖSTERDİ”

Covid-19 salgınıyla birlikte koruyucu ekipmanlara, özellikle cerrahi maske ve nitril eldivene olan ihtiyacın her geçen gün arttığını aktaran Türkiye Eczacılar Deposu Yönetim Kurulu Başkanı Hümeyra Gökçen Bariz; “2019’dan 2020’ye geçerken nitril eldiven pazarı bütün dünyada %25 büyüme gösterdi. Ülkemizde geçen sene yılda 44 milyon kutu eldiven kullanılmış. Aşılama çalışmalarında tek kullanımlık eldiven zorunluluğunun doğmasıyla birlikte yılsonuna dek bu sayının yaklaşık %10 ila 15 arasında artacağını ve 50 milyonun üzerine çıkacağını öngörüyoruz. Maalesef bu eldivenlerin tamamını ithal ediyoruz. Sorun şu ki, ithalatçı firmalar salgının başından beri taleplere yetişemezken, fiyatlar yanına varılmaz pahada oranda arttı. bununla birlikte afiyet çalışanları kalitesiz ürünlerden şikâyetçi. Salgının başında bu sorunu öngörerek Ar-Ge çalışmalarına başladık. Bir takvim yoğun çalışmanın arkasından, ilk yerli ve milli nitril eldiven markamız GLOVETURK’e hayat verdik.” dedi. 

“5 YILIN SONUNDA AVRUPA’NIN LİDERİ OLACAĞIZ”

Amaçlarının bütün kapasite çalışarak kısa sürede ilk önce Türkiye’nin ihtiyacını karşılamak olduğunu vurgulayan Hümeyra Gökçen Belirgin, ikinci adımda şimdiye kadar ithal edilen bu ürünlerin bu kez ihracatına başlayacaklarını ifade etti. İ

lk hedefin Avrupa olduğunu söyleyen Keskin sözlerine şu şekilde devam etti; “Türkiye, geçtiğimiz yıl takriben 260 milyon dolarlık eldiven ithalatı gerçekleştirdi. Amacımız, ithalatın önüne geçerek dışa bağımlılığımızı sonlandırmak ve ülkemiz ekonomisine katma değerinde sağlamak. İlk sene 260 milyon dolarlık ithalatın yaklaşık %40’ını karşılamış olacağız. İlk yılın sonunda küresel pazarda yerimizi almaya başlayacak ve 5 yılın sonunda Türkiye’yi bu alanda Avrupa’nın lideri konuma getireceğiz” dedi. 

MAKSAT YILDA 165 MİLYON KUTU ÜRETİM

Adapazarı’ndaki fabrikada birincil aşamada 6 hattın devreye gireceğini gösteren GLOVETURK Genel Müdürü Hasan Umur; “Bu yıl sonuna kadar 12 hatta ulaşmış olacağız. Bu noktada takvim toplam eldiven imal adedimiz 3 milyarı bulacak. Bu da yaklaşık 30 milyon kutuya tekabül ediyor. devamlı yatırımlarımızla birlikte 66 hatta ulaşarak imal kapasitemizi yaklaşık 4.5 kat artıracağız ve 165 milyon kutu eldiven üreteceğiz. Şu an 20 bin metrekare olan imal tesisimiz tüm etaplar tamamlandığında 110 bin metrekarelik büyük bir imal kompleksi haline gelecek. Pazarın %70’ini bütün dünyada 30 ülke oluştururken, bunların 28’i zaten Avrupa ülkesi. Öteki iki büyük pazarsa ABD ve Japonya. İlk yıl kendi ihtiyacımızı karşıladıktan sonra hedefimiz Avrupa ülkeleri olacak.” dedi.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Turkiye-Eczacilar-Deposu-ndan-dev-yatirim/252055