Sermaye piyasaları uzmanı Dr. Berra Doğaner, sığ hisseler ile yeni halka talep edilen hisselerde yatırım yapan yatırımcıları uyararak, “Kısa sürede fazla değerlenen hisselerden uzak durun” dedi.

Yerli yatırımcının borsaya ilgisi son yıllarda zayıflayan halka arzlar açısından da tetikleyici oldu. Borsa İstanbul'da 2021 yılı ilk 4 ayında halka açılan şirket sayısı 11, toplanan kaynak ise 6.6 milyar TL oldu ve şimdiden 2020 yılının 5 katına ulaştı. Anapara piyasalarının duayen ismi Dr. Berra Doğaner, yatırımcıları fiyatı kısa sürede çok artı yükselen hisselerden uzakta durmaları gerektiği konusunda uyardı.

Ostim Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi olan Doğaner sorularımızı şöyle yanıtladı:

 Halka arzlar ardından hisse fiyatlarında gözlenen aşırı yükselmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Halka talep fiyatının şirketin o andaki gerçek değerini yansıttığı varsayımı ile hisse senetlerinin halka arzdan daha sonra uygulanan iskonto dek ya da biraz daha üzerinde büyüme göstermesi mantıklı bulunabilir. Oysa halka arz fiyatından çok artı uzaklaşan hisse senetlerinde fazla değerlenme olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Yatırımcılar halka arz sonrası fiyatı kısa sürede fazla artı yükselen hisselerden uzaktan durmalılar. Kısa sürede fazla değerlenme sığ hisselerde de görülüyor. Yatırımcıların bu nesil hisselerden uzaktan durmaları ve bilinen tabirle trenin son vagonuna atlayan kişi olmamaları gerekiyor.

tekrar tekrar gelen halka arzlar endeksi nasıl etkiler?

Yatırımcılar borsaya taze para sokmayıp ellerinde bulundurdukları hisse senetlerini satıp yeni halka arzlar için kaynak yaratıyorlarsa endeks negatif etkilenebilir. Oysa bir süredir tanıdık olmayan yatırımcı çıkışlarının sürmesi endeks üstünde halka arzlardan daha pozitif zorlama yaratıyor.

Tasarrufun tamamını hisselere yatırmayın

 Borsa yatırımcısı nelere dikkat etmeli?

Parasal bilgi ve deneyimleri sınırlı yeni yatırımcıların asla tasarruflarının tamamı ile sermaye payı yatırımı yapmaması ve kendi tehlike ölçütüne uygun bir şekilde bambaşka enstrümanlardan oluşan bir portföy oluşturması gerekir. İlaveten kredi kullanımından da kesinlikle uzakta durmaları gerekiyor. Hem yatırımlarını koruyabilmeleri ve artırabilmeleri için sosyal medyayı manipülatif amaçlı kullanan birey ve oluşumlardan sakınmalılar.

Ay Işığı Özcan Ertürk/Sözcü

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Unlu-borsaci-uyardi-Kisa-surede-asiri-degerlenen-hisselerden-uzak-durun/249969