Cornell Üniversitesi’nde profesör olan Eswar Prasad Bitcoin'in 3 kusurunu anlattı. Prasad'a tarafından Bitcoin insanların düşündüğü kadar anonim yok.

Cornell Üniversitesi’nden Ekonomi profesörü Eswar Prasad'a kadar, dünyanın en iyi tanıdık kripto para birimi olan Bitcoin’in birkaç kusuru var.  Ekonomi profesörü Eswar Prasad, insanların düşündüğü kadar anonim olmadığını ve Bitcoin “madencilik” kısmının da çevre için fena olduğunu belirtti. Perşembe günü CNBC’ye yaptığı açıklamada Prasad, "Para birimi olarak da iyi çalışmıyor" dedi.  

'Madencilik çevreye hasar verir'

Bitcoin madenciliği, yeni paralar üretmek ve ödeme ağının güvenli ve doğrulanmasını sağlamak için gereken enerji yoğun süreci açıklama eder. Prasad, Bitcoin blok zincirinde işlemler doğrulanırken kullanılan elektriğin ve madencilik sürecinin 'kesinlikle çevre için zararlı olduğunu' söyledi.

Tesla CEO’su Elon Musk geçen ay yaptığı açıklamada, elektrikli araba şirketinin çevresel kaygılar sebebiyle Bitcoin’i bir ödeme şekli olarak kabul etmeyi bırakacağını söylemişti. Arkasında pazar günü bir tweet’te Tesla’nın 'madenciler göre 'makul' ve 'temiz enerji kullanımını' onaylayabilirse işlemlerde Bitcoin kabul edeceğini açıklama etmişti.

Hürriyet'in haberine tarafından, kripto madencileri, bir madeni para işleminin etkin bir şekilde gerçekleşmesini karşılayan kompleks matematiksel denklemleri çözmek için amaca karşın bilgisayarları kullanır. Madenciler, çabaları için kripto para biriminde ödeme yapılarak ödüllendirilir.

bununla beraber, Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi’ne tarafından, bir Bitcoin oluşturmak için kullanılan bütün süreç çok fazla enerji gerektirir ve Finlandiya ve İsviçre gibi tüm ülkelerden daha artı şiddet tüketebilir. öte taraftan, Prasad, bazen Bitcoin’e alternatif olarak görülen ikinci en büyük kripto para birimi olan Ethereum’un daha az enerji gerektiren ayrı bir madencilik yöntemiyle ortaya çıktığını belirtti.

'O kadar da anonim değil'

Bu ayın başlarında, ABD kolluk kuvvetleri yetkilileri, mayıs ayında Colonial Pipeline’a yapılan fidye yazılımı saldırısına karışan bir suçlu siber gruba ödenen 2,3 milyon dolarlık Bitcoin'i geri alabildiklerini söyledi. FBI ajanlarının, bilgisayar korsanlarının Colonial Pipeline’dan ödeme biriktirmek için kullandığı sanal bir para cüzdanı tespit edebildiğini söyledi

Prasad, “Bitcoin’in belli başlı fikri takma isim sağlamaktı. Fakat, bitcoini fazla kullanırsanız ve bilhassa herhangi bir reel mal ve hizmet almak için Bitcoin kullanırsanız, sonunda adresinizi ya da somut kimliğinizi dijital kimliğinize bağlantı kurmak mümkün hale kazanç” dedi. İlginç olan, bunu düzeltmeye ve daha artı anonimlik sunmaya çalışan başka kripto para birimleri olduğunu söyledi. Bazı örnekler olarak Monero ve Zcash’i vurguladı.

'Bir para birimi olarak iyi çalışmıyor'

Ekonomi profesörü, teorik olarak, Bitcoin’in anonim ve bereketli bir metamorfoz ortamı sağlaması gerekiyordu, fakat “Bu açıdan işe yaramadı” dedi. Prasad, bunun yerine mülk ve hizmetlerde ödeme yapmak için Bitcoin kullanmanın 'yavaş ve zahmetli' olduğunu ve piyasanın fazla değişken olduğunu söyledi.

Prasad, "Bitcoin, geçen ay tek bir günde yüzde 30′luk düşüşüyle görüldüğü gibi, oynaklıkta geniş dalgalanmalara eğilimlidir. Böylece Bitcoin'le bir gün bir fincan kahve alabilir ve diğer bir gün benzer Bitcoin ile kendinize eli bol bir yemek yemek ısmarlayabilirsiniz. Dolayısıyla bu, değişim arabulucu için iyi çalışmıyor anlamına gelir” dedi.

Prasad, Bitcoin’i bir ödeme modu olarak kullanmak istedikleri için değil, bedel kazanacağını uman ırk için spekülatif bir varlık haline geldiğini söyledi.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Unlu-ekonomi-profesorunden-3-Bitcoin-uyarisi/251961