Kamuoyunda sahte fatura ve ödenti kaçırma suçu olarak tanımlanan ve her sene zincirleme cezaya dönüşen Aidat Yöntem Kanunu’nun meşhur 359. maddesi değiştiriliyor.

Aylardan beri ağız dalaşı konusu olan bu konuda, suç oluşturan tek suç olarak tanımlanacağı için zincirleme ceza alınmayacak. Keza, etkin vicdan azabı hükümleri uygulanacak. Bu konuda incelemeler hızlandı. TBMM’deki adalet paketine önergelerle eklenmesi planlanıyor.

Ekonomiyle ilgili her yasa düzenlemesinde gündeme gelen ve “359. madde mağdurları” olarak, kamuoyu oluşturanların durumu, AK Parti grubunda başlatılan çalışma ile bitmiş ele alınıyor. Bu suç kapsamına girenlerle ilgili yapılan özel egzersiz, bu hafta sonuçlanacak. Bu hafta, Yargıtay ve ilgili kurumların temsilcileri dinlendikten daha sonra yasa düzenlemesinin çerçevesi ortaya çıkacak. Yapılan çalışmayla ilgili bilgi veren AK Parti kurmayları, şunları anlattı:

DÜZENLEME KAPSAMI

“Düzenleme ile ilgili bir endişe oluştu. Acaba af olarak algılanır mı? Ödenti kaçakçılığını teşvik eder mi? diye. Onun için kabahat ve eylem dengesi kurmaya karar verdik. Bu suçu, zincirleme kabahat kapsamından çıkartıp, 12 ya da 15 sene hapis cezası uygulanmasına dönüştürüyoruz. Yani cezadan kurtulmuyorlar. ayrı ayrı hapis cezası değil, tek bir canice gündemde. Ayrıca, getireceğimiz düzenlemeyle, etkin vicdan azabı hükümlerinden yararlanıp, ücret kaçakçılığı suçunu işleyen yani, vergi kanunlarına tarafından tutulması gereken defter ve kayıtlarda hesap ve muhasebe hileleri yapanlar, etkin vicdan azabı hükümlerinden yararlanıp, bütün borcunu ödemeyi kabul edip, idareye karşısında dava açmazsa ya da açtığı davalardan vazgeçerse cezası sözde oranında indirilecek.”

KARŞILIKLI ÇALIŞMA

Yapılan çalışmaya, Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı uzmanları da katıldı. Daha önce açıklanan Yargı Reformu Paketi’nde yer alan oysa yapılmayan, bu konuda oluşan beklentinin yerine getirilmesinin amaçlandığı belirtiliyor. TBMM Hak Komisyonu Başkanı Yılmaz Tunç da, sosyal medya hesabından, “Bu konu, Cumhurbaşkanımızca açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı’nda ‘zincirleme kabahat kapsamına alınacağı ve etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanacağı’ şeklinde yerini almış olup, Yargı Bakanlığı’nın takviminde de 3 aylık hedefler arasındadır. Kabahat ile yaptırım arasındaki dengenin ceza adaletine yerinde olması gerekmektedir. Uygulamada bu açıdan sorun olduğu tespiti düşüncesiyle VUK 359 değişikliği çalışmaları yapılmaktadır” değerlendirmesi yaptı.

MEVCUT DÜZENLEME

Mevcut yasanın Ücret Yöntem Kanunu’nun ‘Kaçakçılık Suçları ve Cezaları” başlıklı 359. maddesi, bir takvim yılı içinde vergi kanunlarına kadar tutulması gereken defter ve kayıtlarda, hesap ve muhasebe hileleri yapanlar, ilgisi olmayan kişiler üstüne hesap açan ya da defterlere kaydı gereken hesap ve işlemleri ücret matrahının azalması sonucunu doğuracak şekilde iyice ya da kısmen başka defter, evrak ya da öteki kayıt ortamlarına kaydedenler, bunları tahrif eden, gizleyen, aldatıcı belge düzenleyenler hakkında 18 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesini” öngörüyor.

Madde, “defter sayfaları, kayıt ve belgeleri yok eden ya da bunların yerine yenisini koyan, başlıca veya suretlerini sahte olarak düzenleyip kullananları ise 3 ila 5 sene aralarında hapis cezasını” hükme bağlıyor. Burada, her bir yıllık yılı için ayrı olarak canice verilmesi gerekiyor.

Nuray Babacan/Hürriyet

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Vergide-zincirleme-cezadan-vazgeciliyor/252132