Work and Travel üniversite ABD tarafından üniversite öğrencileri için organize edilen bir kültürel değişim programıdır. Program ABD’nin State departmanı tarafından denetlenmekte olup, departmanın yetkilendirildiği özel sponsor firmaları tarafından organize edilir. Work and Travel programına katılım sağlayan öğrenciler okullarının kapanması ile ABD’ye giderler ve burada ortalama 15-16 hafta çalışırlar. Sonrasında Amerika’da görmek istedikleri şehirleri gezebilir, tatil yapabilir ve ülkelerine geri dönerler.
En fazla yasal süresi 120 gün olan bu program çalışma hayatı ve sonrasında seyahat fırsatı ile üniversite öğrencilerine Amerikan kültürünü tanıma ve dil geliştirme şansı sunar. Aynı zamanda, çalışma tecrübesi kazanma ve kültürel deneyim gibi kazanımlar sağlar. Programa katılım sağlayan öğrenciler karakterlerinde büyük değişimler yaşarlar. Evlerinden ve ailelerinden uzakta kendi paralarını kazanma ve yaşam masraflarını ödemek gibi deneyimler kazanırlar. Artık daha özgüvenli, daha disiplinli ve sorumluluk sahibi olarak ülkelerine dönüş sağlayabilirler. Kariyerleri için İngilizceyi iyi konuşabilme şartına sahip öğrenciler içinse program ayrıca bir fırsattır. Okul ya da kurs aracılığıyla İngilizceyi öğrenen ama pratiği olmayan öğrenciler program sayesinde ingilizce bilgisini pratikte kullanır. Bu şekilde konuşma yeteneği kazanan öğrenci kariyeri ve portfölyosu açısından büyük avantaj elde eder.
Macera, tecrübe, vizyon ve yabancı dil gelişimi sunan bu program aynı zamanda aslında ekonomiktir. Programın kendi ücreti, konsolosluk, uçak bileti ve cep harçlığı maliyetleri ile 2021 sezonu için de total maliyetleri ortalama 4000-4500 USD arasında seyretmektedir. 4 aylık bir dil okuluna kıyasla çok daha uygun. Aynı zamanda öğrenciler bu maliyetin bir kısmını hatta belki tamamını Amerika’da çalışarak biriktirip geri yanlarında getirebilirler.
Kazanımları, maliyetinin uygun olması açısından süper fırsatlara sahip Work and Travel programının kayıtları her yıl Ağustos-Eylül aylarında başlar ve bir sonraki yılın Ocak-Şubat ayına kadar devam eder. Öğrencilerin programa başvuru yapabilmesi için 4 yıllık üniversite öğrencisi olmaları zorunludur. Aynı zamanda, genel not ortalamasının 2.00 ve üzerinde olması, orta seviyede ingilizce bilgisi sartları aranır.
Kayıt olan öğrenciler, danışmanları ile birlikte çalışacağı yeri belirler ve böylece ABD’ye giriş yapmadan hangi adres ve hangi pozisyonda çalışacağını bilir. Saatlik çalışma ücreti, haftalık kaç saat çalışacağı, konaklama detayları gibi diğer bütün bilgileri bilerek Amerika’ya gider. Orda kaldığı süreç boyunca sağlık sigortası olur ve düzenli olarak sponsor kurumlar tarafından yoklanır. Kurumlar tarafından denetimi sağlanan, güvenli, ekonomik ve fırsatlarla dolu bu programı öğrencilik hayatınızda mutlaka deneyimleyin ve hayallerinize bir adım daha yaklaşın!