Yıldız Holding’in geleceğini yönetecek olmasının yanı sıra yeni tür girişimler üreten ve destekleyen Yahya Ülker, 2019 yılında bu anlamda Yıldız Ventures Teşebbüs Ofisi’ni kurdu.

Koç Üniversitesi İşletme Bölümü’nden 2016’da mezun olan Yahya Ülker, üniversite eğitimini tamamlamasının arkasından, Londra merkezli Kantar Ajansı’nda, İsviçre merkezli bisküvi üreticisi Kambly SA’da ve Credit Suisse’te bankacılık alanında kariyerine devam etti. Yıldız Holding’deki kariyerine 2018 yılında Holding’in inovasyon merkezi (şirketi) olan Northstar Şirketi’nde başlayan Ülker, görevi boyunca üniversite ve sanayi işbirlikleriyle Holding’in geleceğe yatırımı olan inovasyon projelerinin hayata geçirilmesinde etkin rol oynadı.

Yıldız Holding’in geleceğini yönetecek olmasının yanı sıra yeni tür girişimler üreten ve destekleyen Yahya Ülker, 2019 yılında bu anlamda Yıldız Ventures Teşebbüs Ofisi’ni kurdu. Holding’in stratejisine bedel katacak sektörlerde kurum içi girişimleri inkübe etmek ve girişimcilik ekosistemini teşvik etmek için çalışan ekiplere önderlik eden Yahya Ülker’in Kerim Ülker adında iki yaşında oğlu var. Doğal olarak benim için bambaşka bir tecrübe bu sohbet… Yahya Ülker, Dünya Gazetesi'nden Kerim Ülker'e konuştu.

 Yıldız Ventures ’dan biraz bahseder misiniz?

Bu soruya yanıt verirken, öncelikle içinde bulunduğumuz girişim ekosistemini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Dijitalde başlamış ama etkileri dijital dünyanın fazla ötesine geçmiş büyük bir dönüşümle aleyhinde karşıyayız. Bu dönüşüm sadece yepyeni iş alanlarının doğuşuyla ya da daha önce mevcut olmayan ihtiyaçların çabucak bütün dünyaya yayılan birer meslek fikri olarak karşımıza çıkmasıyla sınırlı değil. bununla beraber bugüne değin meslek olarak tanımladığımız her sürecin ayrı şekilde de yapılabileceğine tanık oluyoruz ve bulduğumuz bu yeni yollar kısa sürede yeni standartlara dönüşüyor. Yeni tür girişim kültürüne ilişkin bu farkındalıkla Yıldız Ventures’ı 2019’da kurduk.

Yenilikçi ve potansiyeli olan meslek fikirlerinin gelişimine yön vermeyi, reformcu yaklaşımları mevcut işlerimize adapte ederek operasyonlarımızı geliştirmeyi ve girişimcilik ekosistemini destekleyip, büyütmeyi ve bununla birlikte dönüştürmeyi amaçlıyoruz. Bu çerçeve içinde, inkübasyon, mali yatırım ve merkezi uzmanlık noktasında verdiğimiz stratejik ve operasyonel takviye başlıca odak noktalarımızı oluşturmakta. İnkübasyon zarfında bu doğrultuda, Ülker ve GODIVA gibi köklü markalarımızla etkinlik gösterdiğimiz gıda alanının yanı sıra ŞOK Marketler ve Bizim Toptan ile ülke çapında yaygın bir ağa sahip olduğumuz perakende sektörüne ilişkin girişimlere odaklanıyoruz. Parasal yatırım tarafında ise, her sektörden girişime açık bir yapımız var.

EN DÜŞÜK ÜÇ ERKEN SAFHA START-UP’A DAHA YATIRIM PLANLIYORUZ

Yaptığınız yatırımlar, bu girişimlerin geldikleri noktalar hakkında bilgi verir misiniz?

Türkiye’nin ilk online süper marketi istegelsin, 30 milyon dolarlık yatırımla Yıldız Ventures’ın şimdiye kadarki en büyük inkübasyon girişimi oldu. Kısa sürede sektörün kayda değer oyuncularından biri olan istegelsin, 7 binden pozitif mahsul çeşidini müşterilerine, onların seçtiği vakit aralığında eksiksiz bir şekilde ulaştırıyor. Global meslek ortağımız Chicago merkezli Sente Foundry ile birlikte yürüttüğümüz hızlandırma programımızla, erken safha gıda girişimlerine yatırım ve takviye fırsatı sunuyoruz. 2020 yılındaki ikinci hızlandırma programımız neticesinde Arkim, Paragon Pure ve Nom şirketlerine yapılan toplam 150 bin dolarlık yatırımla, iki hızlandırma programında toplam 6 start-up’a 300 bin doların üstünde yatırım yapıldı. Bu sene yiyecek alanında en az üç erken faz startup’a daha yatırım yapmayı planlıyoruz.

En büyük yatırımınızı istegelsin’e yaptığınızı söylediniz. Bu yatırım kararını nasıl aldınız?

Yıldız Ventures, kurulduktan kısa bir süre sonradan Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin en büyük finansal yatırımcılarından biri haline geldi. Ekip, mahsul, iş modeli, ticarileştirme stratejisi, kasıt pazarlar gibi kriterlere göre girişimleri değerlendirip yatırım kararı veriyoruz. Tüm bu ölçütlere göre yapılan değerlendirmenin sonucunda, başarıyla hayata geçirilen projeler aralarında, son dönemin dikkat çeken girişimi istegelsin de yer aldı. Türkiye’nin birincil online süpermarketi istegelsin, Yıldız Ventures’ın 30 milyon dolarlık yatırımıyla sektörde kısa sürede en kayda değer oyunculardan biri haline geldi.

Haberin devamı için tıklayın

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Yahya-Ulker-den-3-start-up-a-yatirim-plani/252565