O Kadar fazla alanda kullanılan yapay zeka teknolojisi sayesinde enerji sektöründe verimlilik ve tasarruf artırılırken, karbon salınımını da azaltılıyor.

Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberine kadar enerji santrallerinde kullanılan suni akıl teknolojisinin bakım maliyetlerinde yüzde 10'dan artı verim sağlanırken, istihdam kaybı da yaşanmıyor.

Pazar araştırmaları yapan IDC'nin verilerine tarafından de yapay zekaya dünya genelinde yapılan harcamaların bugün 50 milyar dolardan 2024'te 110 milyar dolara çıkması bekleniyor. Dünyanın önde gelen yayın kuruluşlarından Forbes'ta yayınlanan bir analizde, Batı Afrika'da devreye girmek üzere olan bir elektrik santralinde suni akıl kullanılacak.

İsviçreli ve ABD'li şirketlerin ortak girişimi ile hayata geçirilen tesisteki teknoloji sayesinde santraldeki veriler detaylı işlenecek.

Bunun tamamen daha fazla verimlilik ve üretkenlik ile birlikte çevrenin de korunması sağlanacak. Böyle daha düşük maliyetlerle işletme çalışırken, karbon salımının da artmasının önüne geçilecek. Analizde yer verilen bilgilere kadar, santralde kullanılan yapay akıl bir uçtan bir uca istihdam kaybı da yaşanmayacak. Buradaki teknoloji daha çok çalışanların işlerini hafifletmelerini ve sorunlarını çözebilmelerini sağlıyor.

Çevresel maliyetleri minimuma indiriyor

Suni zeka teknolojisi, santrallerin işletmesinden, yeraltı kaynaklarının çıkarılmasına kadar enerji sektöründe bambaşka alanlarda kullanılabiliyor. Petrol ve doğalgaz kuyularının nereye yerleştirileceği, hangi hatlardan kaynakların çıkarılacağı modellemeler yapı ediliyor.

Mühendisler bunu yaparken fazla bambaşka alanlardan bilgi biriktirmek zorunda ve bu da keza zaman hem de pozitif emek bölge bir meslek. Oysa yapay akıl, hazırladığı modellemelerle en bereketli önerileri sunuyor.

Toprak ve taş yapısını da tahlil eden suni akıl çevresel maliyetleri de en az seviyeye indiriyor.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Yapay-zeka-enerji-sektorunde-verimliligi-artiriyor/253096