Türkiye Bankalar Birliği, şirketlerin bankalara olan mali borçlarının baştan yapılandırıldığı çerçeve anlaşmasının bazı maddelerinde şansın dönmesi yaptı. Buna kadar, bir takım borçlulara ek tatbik ve süreyi tekrar uzatma hakkı gibi haklar getirildi.

Küçük ve büyük ölçekli şirketlerin bankalara olan mali borçlarının baştan yapılandırıldığı çerçeve anlaşmasının bir takım maddelerinde her yerde yapılandırma sürecini hızlandıracak değişiklikler yapıldı.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) kadar yapılan açıklamaya kadar, daha önce borçlarını yeniden yapılandırmak için başvurusu kabul edilmeyen şirketlere yeniden kullanım hakkı getirildi.

KÜÇÜK ÖLÇEKLİ ŞİRKETLERE BAŞTAN DILEKÇE HAKKI

Buna tarafından, minik ölçekli şirketler için mali tekrar yapılandırma çerçeve anlaşması (FYYÇA) kapsamına giren asıl para borç toplamı 25 milyon liradan 100 milyon liraya yükseltildi. Buna ilave olarak vade, ödemesiz dönem ve faiz oranı seviyeleri çeşitlendirildi.

Minik ölçekli şirketlerin yapılandırma başvurusu kabul edilmemişse üç ay sonra her yerde kullanım hakkı verildi.

Keza geçen sene Mart başı ile Eylül sonu arasındaki tüm FYYÇA başvuruları için 180 gün ek vakit ve ek başvuru formu hakkı verildi.

216 MİLYARLIK BORÇ YENİDEN YAPILANDIRILDI

Son olarak şirketlerin borçlarının her tarafta yapılandırılmasındaki sorunların çözülmesi için çerçeve anlaşmaya ilave maddeler alındı. Başvuru Formu süreçlerinin hızlandırılması için de ek hükümler eklendi.

Yeniden yapılandırma çerçeve anlaşmaları 2019 yılında devreye alındı. Mayıs sonu itibarıyla büyük ölçekli 202 şirketin 55.6 milyar lira tutarındaki borcu her yerde yapılandırıldı. Ufak ölçekli 28 şirketin ise 323 milyon lira tutarındaki borcu tekrar yapılandırıldı.

TBB verilerine göre, bankaların kendi inisiyatifleriyle yaptıkları yeniden yapılandırmaların Mart sonu itibarıyla toplam tutarı ise 216.1 milyar lira oldu. 

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Yapilandirma-basvurusu-kabul-edilmeyen-borclulara-yeni-basvuru-hakki/253047