Halk arasında faizsiz konut ve taşıt alma biçiminde ifade edilen tasarruf finansman şirketlerinden 21'i yeterli koşulları karşılamadığı için tasfiye ediliyor.

Yasal düzenleme ile tasfiye görevi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) verildi. Fon, şirketlerin tasfiyesi için komite kurarken, kurucu ortakların mal varlıkları da bu süreçte dikkate alınacak, mağdurlara ödeme yapılacak.

Meclis'te kabul edilen yasal düzenlemeye tarafından tasarruf finansman şirketlerinin tasfiyesin TMSF yürütecek. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül, bu şirketlerin tasfiyesinin TMSF'ye devriyle mağduriyetlerin minimize edileceğini belirterek, "21 şirket parasal durumları itibariyle problemli, kasalarında yeterince para olmadığı anlaşılıyor. Sektörde 387 bin mudi bulunuyor, bunların yüzde 10'u (40 bini) mağdur durumda. Bu şirketler tasfiye edilecek ama BDDK bunun için eleman bulmakta zorlanıyor. Tasfiye konusunda uzmanlaşmış TMSF'ye tahsis suretiyle oradaki mekanizmaların, hukuk sisteminin, bu şirketlerin, 21 tane şirketinin tasfiyesi sağlanarak mağduriyetin minimize edilmesi için mücadele sarf edilecek" diye konuştu.

TMSF'nin çalışmalarını değerlendiren Gül FETÖ ile çaba kapsamında 779 şirkete 302 kayyum atandığını anımsatarak, "Boydak Grubu, TMSF yönetimi öncesine kadar TMSF yönetiminde yüzde 167 civarında bir büyüklüğe ulaşmış. Yeniden, Koza Grubu yüzde 306 civarında bir büyüklüğe ulaştı" açıklamasını yaptı. Bankalar Yasası'nın Fon'a şirket yönetme, tahsilat yetkisi verdiğini anımsatan Gül, Meclis KİT Komisyonu'nda soruları yanıtlarken şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sadece tahsilat yetkisini alırsanız şirketlerin öz kaynağını bitirirsiniz, şirketi yönetemezsiniz. Ücret dairesi gibi yalnızca tahsilata bakmaz. Ücret dairesinin şirket sorumluluğu yoktur; o gider, nerede bulursa alacağıyla ilgili parayı alır, kazanç fakat Fon o şirketleri yaşatma, faaliyetlerini devam ettirme durumunda. ara sıra bir yerden satar, öteki tarafa işletme sermayesi olarak koyar grup içerisinde elde etmek şartıyla. Bunu TMSF ara sıra yapmıştır. Biz bunu böyle yapmamış olsaydık, yalnızca salt tahsilat açısıyla baksaydık TMSF'nin performansını, milletin cebine girecek parayı fazla fazla kötü yönetmiş olurduk, yönetim performansımız fazla zayıf olurdu."

TASFİYE EDİLECEK FİRMALAR


İktisatevim
Vizyonevim
Doğruevim
Finansevim
Birikimevim
Finalevim
Aşamevim
HH Kültürlü Yatırım
İhtiyaçevim
Varlıkevim
İstek Evim
İkizlerevim
Destekevim
Gerçekevim
Değer Tasarruf
Önceevim
Morevim
Hedefevim
Gelecek Tasarruf
Birlikbirikim
Tasarruf Organizasyon

Hazal Alev/Sabahtan

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Yasa-onaylandi-21-evim-sirketi-icin-tasfiye-basliyor/253177