Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Canice Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Suç Oluşturan Kanunu'nda Değişim Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

KAPSAM GENİŞLİYOR

Kanuna göre, Hayvanları Koruma Kanunu'nun tanımları düzenleyen maddesinde değişiklik yapılarak "süsleme" ibaresi çıkarılacak.

"Ev hayvanı" tanımına gerçek kişiler yanına tüzel şahısların sahipliğinde bulunan hayvanlar da dahil edilerek kapsam genişletilecek.

KEDİ VE KÖPEK SAHİPLERİNE DİJİTAL KİMLİKLENDİRME

Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmakla yükümlü olacak.

Ticari gaye güdülmeksizin bakılan konut hayvanı, bulunduğu yere bakılmaksızın sahibinin borcundan dolayı haczedilemeyecek.

Konut hayvanı ve kontrollü hayvanları bulundurma, sahiplenme şartları, hayvan bakımı, korunması konularında verilecek eğitimle ilgili yöntem ve esaslar, sahiplenilerek bakılan hayvanların çevreye verecekleri zarar ve rahatsızlıkları önleyici tedbirler, Tarım ve Orman Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

PETSHOPLARDA KEDİ VE KÖPEK BULUNDURULMASI YASAKLANDI

Ev hayvanı satmak yerlerinde (petshop) ortamın hayvan sağlığı ve etolojisi bakımından yerinde olmaması sebebiyle kedi ve köpek bulundurulması yasaklanacak.

Ev hayvanı satış yerlerinde kedi ve köpeklere ilişkin katalog ve yarı görsel bilgiler bulunacak; ilgililerin bunlardan seçtikleri kedi ve köpekler, Tarım ve Orman Bakanlığınca izin verilen üretim yerlerinden teslim alınabilecek. Bu düzenleme, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten 1 sene daha sonra uygulanacak.

Anne ve yavruların korunmasına yönelik öngörülen tedbirler, tüm hayvanları kapsayacak şekilde genişletilecek.

Yasayla, çare amaçlı hayvanlara müdahalelere müsade verilecek; baytar hekimlik uygulamalarına engel olunmaması amaçlanıyor.

HAYVANLARA İŞKENCE YAPMAK KABAHAT KAPSAMINA ALINDI

Tehlike talep eden hayvanları tespit yetkisi, Tarım ve Orman Bakanlığına verilecek. Bu hayvanları üretmek, sahiplenmek, takas etmek, kanıtlamak, armağan etmek ve bunların ülkeye girişini, satışını ve reklamını gerçekleştirmek şeklindeki yasaklar korunacak. Bu yasaklara sahiplenmek, barındırmak ve beslemek de ek edilecek.

Mevcut halde kabahat niteliğinde olan hayvanlara zulüm gerçekleştirmek, zalim ve zalimce muamelede bulunmak, hayvanlara cinsel saldırıda bulunmak ve tecavüz etmek fiilleri, kabahat kapsamına alınacak.

Hayvan sahiplerinin sorumlulukları genişletilerek her türlü terk fiili yasaklanmış kapsamına alınacak.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Yasalasti-Kedi-kopek-satisi-yasaklandi/252790